hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ergenekon'da savcı tahliye istedi

    Ergenekonda savcı tahliye istedi
    expand

    "Ergenekon" davasında savcı, 6 sanığın "talep edilen ceza miktarları" ve "tutuklulukta geçirdikleri süre" de dikkate alınarak tahliyelerini istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ergenekon Davası'nın 284. duruşması sanık avukatlarının usule ilişkin taleplerinin alınması tamamlandı.

    Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, taleplere ilişkin savcılıktan görüşünü sordu. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, sanıklar ve avukatlarının taleplerinin reddedilmesine karar verilmesini talep etti.

    Savcı Pekgüzel ayrıca tutuklu sanıklar Fatma Cengiz, Mehmet Bülent Sarıkahya, Mehmet Zekeriya Öztürk, İbrahim Özcan, Oğuz Bulut ve Ulaş Özel'in talep edilen ceza miktarları, tutuklulukta geçirdikleri süre de dikkate alınarak haklarında adli kontrol kararı verilerek tahliyelerine karar verilmesini talep etti.

    Suç duyurusunda bulunulma kararı

    Mahkeme heyeti ayrıca, 8 Nisan'daki duruşmada yaşanan olaylara neden olanlar hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

    Buna göre, yargılanma sürecinde sanık ve avukatların 175 celseden fazla savunma yaptıklarını ve beyanda bulunduklarını belirten mahkeme heyeti, savunmalar için yeterli süre verildiğini kaydetti.

    Mahkeme, savunmaların peyder pey alınacağını ifade ederek, esas hakkındaki savunmaların hazırlanması için istenilen ek süre talebini reddetti. Mahkeme heyeti, 8 Nisan Pazartesi günü duruşmada istenmeyen olaylar yaşandığını anımsatarak, bu olaylara sebep olanlar hakkında gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

    Avukat Vural Ergül hakkında da duruşmadaki bazı beyanlarından dolayı aynı savcılığa yazı yazılması kararlaştırılarak, yine İstanbul Barosu'ndan da Ergül hakkında gereğinin yapılması istendi.

    Sanıkların tutukluluk incelemesinin önümüzdeki hafta yapılacağını belirten mahkeme heyeti, duruşmayı 15 Nisan Pazartesi gününe erteledi.

    Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, ara kararı açıkladıktan sonra esas hakkındaki savunmaların alınmasına pazartesi günü başlanacağını ifade ederek, "Öncelikle savunması hazır olan tutuklu sanıklara söz verilecek. Eğer yoksa birinci iddianame sanıkları, ardından da Danıştay dosyası sanıklarının esasa ilişkin beyanları alınacak" dedi. 

    DAVADAN DETAYLAR

    Sakık dilekçe gönderdi

    Sakık, Diyarbakır Cezaevi'nden İstanbul 13. Ağır ceza Mahkemesi'ne gönderdiği bir sayfalık dilekçesinde, duruşmada tanık olarak dinlenilen Adil Timurtaş hakkında beyanlarda bulundu.

    Şemdin Sakık, dilekçesinde, Silivri Sulh Ceza Mahkemesi'nde ifade veren "Ergenekon" davasının tutuklu sanıklarından Mehmet Deniz Yıldırım'ın, "Timurtaş, emniyette kendisine 25 sayfalık ifade tutanağının zorla imzalatıldığını söylüyor.

    İşte tanık olarak dinledikleriniz böyledir" sözlerinin dikkatini çektiğini kaydetti.

    Polis ifadesini reddeden Timurtaş'ın mahkemeyi ikilemde bıraktığını belirten Sakık, 1986'da Şırnak'ta yanında olan Timurtaş'ın, sevgilisini alarak kaçtığını ve güvenlik güçlerine teslim olduğunu anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Timurtaş'ın, jandarma bünyesinde operasyona katılan bir eleman olarak çalışmaya başladığını, zaman zaman bu kişinin jandarma istihbaratta ne kadar faal olduğunu duyduğunu aktaran Sakık, aradan geçen 12 yılın ardından kendisinin de örgütten ayrıldığını anımsattı.

    Sakık, Adil Timurtaş'ı, güvenlik güçlerinin kendisini Kuzey Irak'tan Türkiye'ye getirdiğinde Diyarbakır'da jandarma istihbarat teşkilatı bünyesinde sorguya alındığında gördüğünü dile getirerek, "Hala bu teşkilata bağlı olarak çalışıyordu. Hem kendisi hem de birlikte örgütten kaçtıktan sonra evlendiği eşi JİTEM bünyesinde bir memur olarak görünüyorlardı. Timurtaş'ın görevi örtülü operasyonlara katılmaktı" ifadelerini kullandı.

    "JİTEM'i iyi bilir"

    Şemdin Sakık, dilekçesinde şu bilgilere yer verdi: "Ben PKK örgütünün içişlerini ne kadar iyi biliyorsam Adil Timurtaş da JİTEM yapısını o kadar iyi bilen birisidir. Bu şahıs polisteki ifadesinde ne söylemişse doğru söylemiştir. Belki de bildiği doğruların yarısını yani kendisine zarar vermeyecek olanları söylemiştir. Çünkü bölgede işlenen faili meçhul cinayetlerden birinci derecede sorumlu olan JİTEM'in faal bir elemanıydı.

    Timurtaş, 'Polisten korktuğum için metni imzaladım' demiş. Kesinlikle arkasında JİTEM olan bu şahsın polisten korkması için hiçbir neden yoktu. Büyük bir ihtimalle vicdanının sesini dinleyerek ifade verdi. Ama ardından suçladığı kurum ya da kişiler tarafından örneğimde olduğu gibi ölümle ya da cezaevine düşürülmekle tehdit edildiği için ifadesinden vazgeçti. Onun kişiliğini ve 15 yılı aşkın sürede JİTEM bünyesinde yaptıklarını bilen birisi olarak, bu şahsın poliste verdiği ifadenin gerçekleri yansıtabileceğini, ifadesini geri almasının da tehditten kaynaklandığını düşünüyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP yakın takipte

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ile bazı gazeteci örgütleri temsilcileri de duruşmayı izlemek üzere salona geldi. Duruşmada söz alan bazı sanıkların avukatı Celal Ülgen, konuşma sürelerinin kısıtlanmamasını, salonda kurulan barikatların kaldırılmasını, gazetecilerin daha önce bulunduğu bölüme alınmasını, cep telefonu ile salona girilmesini ve yine salonun tavanında asılı bulunan mikrofonların kaldırılmasını istedi. Ülgen, bu tür yasakların veya uygulamaların mahkemeyi töhmet altında bıraktığını savundu.

    Avukat Ülgen, milletvekillerinin duruşmaya gelip izlemelerinin hiç bir sakıncası olmadığını belirterek, "Bazı vekillerin mahkemeye karşı bir takım amaç dışı sözleri veya davranışları olmuş olabilir. Ancak mahkemenin bunlara itibar etmemesi gerekir diye düşünüyorum. Pazartesi günü yaşanan olaylardan sonra 'Vekiller mahkemeyi bastı' şeklinde haberler çıktı. Mahkemenizden çıkan haberlere ilişkin bir açıklama yapmanızı 'kimse bizi basmadı' demenizi beklerdim" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Duruşma, avukatların usule ilişkin beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.

    Kimler katıldı? 

    Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 67'si tutuklu 275 sanıklı "Ergenekon" davasının 284. duruşması yapıldı.

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan ve emekli Orgeneral Hasan Iğsız'ın da aralarında bulunduğu 36 tutuklu sanık katıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow