Ergenekon davasına bakan mahkemeden sürpriz açıklama
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, sürpriz bir şekilde tahliye taleplerinin reddine ilişkin kararını duruşma salonunda basın mensuplarına açıkladı. Davanın görüldüğü büyük duruşma salonundaki kürsüde bu kez cüppe yerine spor kıyafetleri ile yerini alan mahkeme heyeti, tahliye taleplerini ret gerekçesini anlattı. Mahkeme Heyeti, TBMM'nin ÖYM'leri kaldırma yetkisi olmadığını öne sürdü, Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını bildirdi ve davaya yönelik eleştirilere yanıt verdi.
Silivri Cezaevi'ndeki duruşma salonu önünde bekleyen gazeteciler mübaşirler tarafından davanın görüldüğü büyük duruşma salonuna çağrıldı. Gazetecilerin üzerleri arandı. Bir kalem, bir de kağıt dışında içeriye bir şey sokmalarına izin verilmedi. Saatler 12:10'u gösterdiğinde Mahkeme üyeleri sırayla içeriye girdi. Heyet, bu kez cüppeleri ile değil spor kıyafetleri ile kürsüdeki yerini aldı.
Sadece Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese takım elbiseliydi. Mahkemenin diğer üyeleri Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk spor kıyafetlerle duruşma salonundaki yerlerini aldı. Sayıları 10'u bulan gazeteciler de yargılama sırasında Ergenekon sanıklarının oturduğu ön sıradaki sandalyelere oturdu.
Mahkeme Başkanı: "Başbuğ'un tahliye edildiği gün biz de bir karar verdik"
İlk sözü Mahkeme Başkanı Özese aldı. Özese İlker Başbuğ'un tahliye edildiği gün yani Cuma günü kendilerinin de bir karar verdiğini söyledi. Kendilerine bazı sanıkların tahliye talepleri ulaştığını belirten Mahkeme Başkanı, sanıklar hakkında tek tek karar verdiklerini söyledi.
Mahkemenin dava hakkında hüküm verdiğini hatırlatan ancak gerekçeli kararı yazmayı sürdürdüklerini söyleyen Özese, yargılama hakkında bazı rakamlar verdi.
3 bin 999 saat oturum. 106 bin 638 dakika savunma. 3 bin 999 saat oturum.. 614 suçtan ceza..
Mahkemede 614 ayrı suçtan ceza verdiklerini söyleyen Özese, " 3999 saat oturum kaydı tutuldu. Sanıklara 106 bin 638 dakika savunma hakkı tanındı. Tanıkların yaptıkları savunmalar süreyi uzattı. Bu verilerden de anlaşılacağı gibi yazılı ve sözlü savunmalar uzun süre aldı. Bunun için mahkemenin uzun bir mesai harcadığı açıktır. Bunu ne hukuk, ne akıl kabul eder " diye konuştu. Ergenekon yargılamasının " Asrın davası" diye nitelendiğini söyleyen Mahkeme Başkanı, kendilerinden gerekçeli kararı hemen yazmalarının istenmesinin haksızlık olduğunu söyledi.
İngiltere'den "örnek" dava
Ardından Mahkeme üyesi Hakim Sedat Sami Haşiloğlu konuştu. Haşiloğlu, uzun süren davalara İngiltere'den bir örnek verdi. Bir fast food şirketinin ticari itibarlarını zedelediği gerekçesiyle iki kişi hakkında açtığı davanın 2,5 yıl sürdüğünü söyledi. Haşiloğlu, " 2 davalı var. 1 şikayetçi var. Sonuçlandığında 20 bin sayfa bir dava tutanağı ortaya çıktı. Bizim gördüğümüz dava 30 yıla bitmez bir dosya olarak görülüyordu. Eğer 15 günde biz karar verseydik, kimse için inandırıcı olur muydu " diye sordu.
"TBMM karar veremez"
Son olarak Mahkemenin üçüncü üyesi Hüsnü Çalmuk konuştu. Özel yetkili Mahkemelerin kapatılması konusunda " Bir Mahkemenin kapatılmasına HSYK karar verir. Bir başka kurum karar vermez. Verirse Anayasa aykırı olur. Öyle olursa TBMM'de çoğunluğu elde eden rahatsız olduğu mahkemeyi kapatabilir" şeklinde konuştu.
"Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız"
Mahkemenin aldığı kararı okumak için yeniden 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese söz aldı. Tahliye taleplerinin reddedildiğini açıklayan Mahkeme Başkanı, Sanıklar hakkındaki suçların sabit görüldüğünü tekrarladı. Mahkeme Başkanı Özese, 15 günlük sürenin gerekçeli kararın yazımı için yeterli olmadığı konusunda Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunacaklarını açıkladı. İlker Başbuğ hakkında başka bir mahkemenin karar verdiğini hatırlatan Özese, bu yüzden bu konuda bir değerlendirme yapmadıklarını açıkladı.
"Çok mesai harcadık"
Özellikle Mahkeme üyesi Hüsnü Çalmuk'un yıllar süren duruşmalar boyunca sabah erkenden yola çıktıklarını tüm gün yoğun bir mesai harcadıklarını, sadece kendilerinin değil tüm çalışanların büyük emekler verdiğini hatırlatması dikkat çekti.
HSYK'dan, hukukçulardan ve avukatlardan tepki
Mahkemenin bu açıklaması ve kararının ardından hem davada yargılanan sanıkların avukatları, hem hukukçular hem de HSYK'dan bir dizi açıklama geldi ve mahkemenin ortadan kalktığı, karar veremeyeceği ve anayasaya göre Anayasa Mahkemesi'ne de başvurmaya yetkisinin bulunmadığı açıklandı.
Öte yandan Ergenekon davası sanıklarından tutuklulukta 5 yılı dolduranlar da başvurdukları nöbetçi mahkemelerin kararlarıyla tahliye edilmeye başladı.
Ergenekon davasında tahliyeler başladı
HSYK'dan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yanıt geldi
"Mahkeme kaldırıldı, karar veremez"
"Anayasa açık mahkemeler kanunla kurulur ve kaldırılır"
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı