Erdoğan'ın restinden sonra AB alternatif arayışında
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git” restinin ardından mülteci anlaşmasının bozulacağından endişe eden AB, Yunan adalarını içeren alternatif arayışına girdi.
Türkiye ile mülteci sözleşmesinin bozulacağı endişesine giren AB’nin yeni bir krize karşı alternatif aradığı öne sürüldü. Buna göre seçeneklerin başında mültecilerin Yunanistan’da durdurulması geliyor. Alman hükümeti ise alternatif arayışını spekülasyon olarak niteledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB'ye rest çektiği madde
AB'den yeni kurulacak hükümete işbirliği çağrısı
Mülteci kriziyle dağılmanın eşiğine gelen, Türkiye ile sözleşme sayesinde bir nebze rahat nefes alan Avrupa Birliği, sözleşmenin bozulabileceği telaşına düştü. AB’nin vize muafiyetine karşı şart koştuğu terörle mücadele yasasında Türkiye değişiklik yapmazsa, AB vize muafiyetini onaylamak istemiyor. Bunun sonucu Türkiye, AB arasında imzalanan mülteci sözleşmesinin bozulacağı, AB’nin yeniden büyük bir mülteci akınıyla karşı karşıya kalacağı, ikinci bir mülteci krizini Avrupa’nın kaldıramayacağı endişesi yaşanıyor. Yeni bir mülteci akınıyla Schengen’in tamamen ortadan kalkacağı, sınır kontrollerinin AB içindeki serbest ticareti engelleyeceği ve ortak para birimi Euro’yu tehlikeye sokacağı bu korkuların başında geliyor. Alman Bild Gazetesi, AB ülkelerinin Türkiye ile sözleşmenin bozulması ihtimaline karşı alternatif arama, bir B planı hazırlama arayışı içine girdiğini yazdı.
Alternatif Yunanistan
Hürriyet'in Bild gazetesinden aktardığı habere göre AB hükümet başkanları arasında Türkiye’ye alternatif olarak Yunanistan konuşuluyor. Türkiye’den Yunanistan’a gelecek mülteciler Yunan adalarında toplanacak. Anakaraya feribot seferleri durdurulacak, mültecilerin adaları terketmesi önlenecek. İltica başvuruları adalarda işleme konulacak ve reddedilen mülteciler doğrudan ülkelerine sınırdışı edilecek. Türkiye’ye vaat edilen 6 milyar euro, Yunanistan’a kanalize edilecek. Almanya Başbakanı Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik dış politika sözcülerinden Karl Georg Wellmann, “Bizim kendi önlemlerimizi almamız gerekir” diye uyardı. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise dün alternatif arayışı iddialarının sorulması üzerine spekülasyona girmek istemediklerini söyledi.
‘AB, Türkiye ile bu sözleşmeye uyacak’
Alman hükümetinin dünkü basın toplantısında Sözcü Seibert, Türkiye ile mülteci anlaşmasına alternatif arandığı iddialarına yanıt verdi. Sözleşme öncesi gelen mülteci sayısı ile sonrasında gelen mülteci sayısı arasında büyük fark olduğunu belirten Seibert, “Türkiye ile sözleşme uygulamaya başlamadan birkaç hafta önce 50 bin civarında insan Yunanistan’a geldi. Bu sayının gerçekten azalması ve insan ticaretinin önlenmesi Türkiye ile AB arasındaki sözleşmenin uygulanmaya başlanmasıyla sağlandı. Bu nedenle bizim ve Avrupa’nın çıkarları açısından, bu sözleşmenin uygulanmasına çalışmak için çok iyi sebeplerimiz var. Avrupa bu sözleşmeye uyacak. Ama elbette aynısını Türkiye’den de bekleyecek. Medyada çıkan spekülasyonlara katılmak istemiyoruz.”
AB liderleriyle görüşüyoruz
Alman hükümetinin bir B planı üzerine AB liderleriyle görüşme yapıp yapmadığı sorusuna Seibert şu yanıtı verdi: “Partnerlerimizle birçok konuda görüşüyoruz. Türkiye- AB sözleşmesinin uygulanması üzerinde yoğunlaşıyoruz. Almanya bunu yapıyor, AB de bunu yapıyor. Sözleşmenin bir bölümü uygulamaya kondu, daha uygulanmaya konulacak bölümler var.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü