hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan’dan diplomasi turu!

    KAYNAKCNN TÜRK

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kurban Bayramı öncesinde diplomasi turuna çıkıyor. İspanya Başbakanı Pedro Sánchez ile görüşecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan bu ziyaretin ardından G-7 zirvesine katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan hem İspanya hem de İtalya ziyaretlerinde Gazze'deki krize çözüm için yapılması gerekenleri muhataplarına anlatacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kurban Bayramı öncesi diplomasi turuna çıkıyor. 12-13 Haziran tarihlerin İspanya’ya yapacağı resmi ziyarette Başbakan Pedro Sánchez ile bir araya gelecek. İkilinin Türkiye-İspanya ilişkilerini ve Filistin meselesini gündemlerine alması bekleniyor.

    Erdoğan ve Sánchez’in 19 milyar dolar seviyesine ulaşan ikili ticaret hacminin daha ileri taşınması için atılabilecek adımları değerlendirmesi bekleniyor. Öte yandan Türkiye’nin Eurofighter Typhoon uçakları satın almasına dönük talebinin de masada olacağı öngörülüyor.

    7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail’in Gazze bombardımanı da Erdoğan-Sánchez görüşmesinde ele alınacak başlıklar arasında olacak. Bölgede ateşkesin sağlanması, insani yardımların Gazze’ye ulaştırılması ve iki devletli çözüm ile kalıcı barışa giden yolun açılması için atılabilecek adımlar gündemde olacak.

    İspanya, İrlanda ve Norveç ile geçtiğimiz haftalarda Filistin’i tanıdığını açıklamıştı. Bu kapsamda Filistin’in tanınması için küresel çapta ortaya konulacak, ortak çabalar Erdoğan ve Sánchez tarafından görüşülecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazze’de yaşananlar sadece İspanya ziyaretinde değil, İtalya’da düzenlenecek G-7 zirvesinde de dünya liderlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulacak.

    İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin daveti üzerine İspanya’dan İtalya’ya geçecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada da dünya liderleri ile Gazze ve Filistin’e dair atılması gereken acil adımları aktaracak. Erdoğan’ın G-7 zirvesinde devlet başkanları ile baş başa görüşmeler de yapması bekleniyor.

    Erdoğan’ın temmuz ayında NATO Liderler Zirvesi için ABD’ye de gitmesi bekleniyor. Washington’da gerçekleştirilecek zirvede 2.5 yıla yaklaşan Rusya-Ukrayna savaşı gözlerin çevrildiği alan olacak. İttifak üyeleri savaşın sona erdirilmesi hususunu mercek altına alacak. İttifakın yeni genel sekreterinin de Washington’da netleşeceği öngörülüyor.

    Geçtiğimiz mayıs ayında programlarının uyuşmaması nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden baş başa görüşme yapamamıştı. NATO Zirvesi nedeniyle ABD’de bulunacak olan Erdoğan’ın Biden ile de görüşmesi bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow