EPİAŞ, izleme ve performans yönetiminde Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi
Türkiye’de, IBM Observability by Instana yazılımını kullanan ilk şirket olarak dikkat çeken EPİAŞ (Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.), Türkiye’nin “enerji ticaretinde merkez ülke olma” hedefi doğrultusunda; enerji piyasalarının etkin, şeffaf, güvenilir, öngörülebilir ve sürdürülebilir biçimde işletilmesi ve geliştirilmesi yönünde çalışmalarını sürdürüyor.
Piyasa katılımcılarına enerji alış- satış taleplerinde bulunabilecekleri ortamlar sunan ve 2015’te kurulan EPİAŞ (Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.), piyasa alış-satış işlemlerinin şeffaf, düzenlemelere uygun bir şekilde yürütülmesi ve referans fiyat oluşturulmasını sağlıyor. Bünyesinde bulunan, Gün Öncesi ve Gün İçi spot elektrik piyasaları, Spot Doğal Gaz Piyasası, Vadeli Elektrik Piyasası, Vadeli Doğal Gaz Piyasası ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi ve Piyasası ile uluslararası standartlarda hizmet veren bir piyasa işletmecisi rolünü üstleniyor.
EPİAŞ Bilgi Teknolojileri Direktörü Mehmet Uçansoy, “EPİAŞ, çalışmalarında piyasa hacminin derinleşmesine katkı sağlayarak, güvenli bir piyasa ortamı oluşturuyor. Örnek olabilecek ürün ve geliştirme stratejileri ile sektörün birikimi ve ortak aklını projelerine katmaya özen gösteriyor.
EPİAŞ, işlettiği piyasaların uzlaştırma, teminat, faturalama gibi mali işlemlerini gerçekleştiriyor ve merkezi karşı taraf hizmeti veriyor” diyor. Uçansoy, EPİAŞ’ın faaliyet gösterdiği alanlar arasında Dengeleme Güç Piyasası ve Yan Hizmetler Piyasası’na (DGP) ilişkin uzlaştırma faaliyetleri, Doğal Gaz Piyasası dengesizliklerini uzlaştırma faaliyetleri, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nın (YEKDEM) işletilmesi ve serbest tüketici işlemlerinin yer aldığını belirtiyor.
Mehmet Uçansoy, şeffaflığın güvenilir ve sürdürülebilir bir piyasa için önemli bir yere sahip olduğunun bilinciyle 2016’da Şeffaflık Platformu’nu katılımcıların ve kamuoyunun kullanımına sunan EPİAŞ’ın, bu platformda yayınlanan verilerin nitelik ve niceliğini sürekli olarak artırdığını söylüyor: “Dünyanın önde gelen enerji piyasaları ve düzenleyici otoritelerinin oluşturduğu Enerji Borsaları Birliği (APEX) ve Avrupa Enerji Borsaları Birliği (EUROPEX) üyesi olan Epiaş, işletmekte olduğu enerji piyasaları, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda tamamen kendi imkânlarıyla geliştirdiği, yeni ürün ve hizmetleri ile küresel ölçekte takip edilen ve işlemlerde referans alınan bir enerji borsası olma yolunda ilerliyor.”
EPİAŞ’ın, “Karbon nötr şirket” sertifikası ile dünyaya ve geleceğe katkı sunmak adına sürdürülebilir bir çevre için doğrudan ve dolaylı etkilerinden kaynaklanan karbon emisyonlarını sıfırladığını belgelendirmiş bulunduğunu aktaran Uçansoy, şirket tarafından enerji sektöründeki yenilikçi fikirlerin gelişimine destek veren, yeni teknolojik çözümlerin birlikte geliştirilmesine olanak sağlayan İnovasyon Merkezi’nin faaliyetleri ve sektörün insan kaynağının niteliğinin artmasına katkı sağlayan piyasa eğitimlerinin aralıksız olarak sürdürüldüğünü anlatıyor.
Epiaş Bilgi Teknolojileri Müdürü Mehmet Göğebakan, EPİAŞ’ın, Türkiye’de, IBM’in yapay zeka destekli otomasyon yazılımı olan IBM Observability by Instana’yı kullanan ilk şirket olma özelliği ile de öne çıktığını söylüyor: “IBM Observability by Instana, EPİAŞ’ın uygulamalarının ve altyapılarının bulunduğu yerden bağımsız olarak uygulama performansı yönetimini iyileştirmek ve CI/CD işlem hatlarını hızlandırmak için kurumsal gözlemlenebilirlik sağlıyor. IBM Observability by Instana sayesinde kullanıcılar, sektöre özgü 250’den fazla mikro sensör ile EPİAŞ uygulamalarının performansını daha gözlenebilir hale getiriyor.”
Mehmet Göğebakan, şirketlerin, IBM Instana ürününü şirket içinde veya SaaS çözümü olarak devreye alabildiğini anlatıyor: “Instana, bileşenleri, servisleri, istekleri mantıklı bir şekilde grupluyor, anlık olarak sürekli topladığı verileri analiz ediyor ve bağlam modellerine dönüştürüyor. Kullanıcı dostu arayüzü ve sezgisel platformu sayesinde sistemlere kolayca entegre oluyor, zaman ve efor tasarrufu sağlıyor.
İhtiyaç anında veriler anlık olarak görülebiliyor, dinamik tablolar halinde görüntüleme sağlıyor. Instana’nın kullanım alanları arasında, Uygulama Performans Gözlemleme, Web Sitesi Gözlemleme, Bulut, Altyapı Gözlemleme, Mikroservis Gözlemleme yer alıyor.”
*İlandır
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü