Engin Çeber'e işkence davasında gerilim
Engin Çeber'in, Metris Cezaevinde "işkence ve kötü muamele" sonucu hayatını kaybettiği iddiasına ilişkin kamu görevlisi 60 sanığın yargılanmasına devam edildi. Sanık avukatları olayın komplo olduğunu öne sürerken duruşmada zaman zaman tartışmalar yaşandı.
Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya tutuklu sanıklar Murat Çise, Nihat Kızılkaya, Sami Ergazi, Fuat Karaosmanoğlu, Selahattin Apaydın ve Yavuz Uzun ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.
Duruşmada söz alan tutuklu sanık avukatları, müvekkillerinin tahliyesini istedi. Olayın bir "komplo" olduğunu öne süren sanık avukatları ile Çeber ailesinin avukatları arasında duruşma sırasında zaman zaman tartışma yaşandı.
Çeber ailesinin avukatları, "işkenceyle bir gencin öldürüldüğünü" ve bu olaya kimsenin "komplo" deme hakkının bulunmadığını ifade ettiler.
Mahkeme Heyeti Başkanı Nesibe Özer ise savunmaya kimsenin müdahale etmemesi gerektiğini belirterek, herkesin davanın sonucunu beklemesini istedi.
Başkan Özer, ayrıca sanık avukatlarının savunmalarına itiraz eden Çeber'in yakınlarını da uyardı.
Mahkeme heyeti, bazı sanık avukatlarının savunma için süre istemesi üzerine duruşmayı erteledi.
Duruşmanın yapıldığı Bakırköy Adliyesi önünde toplanan bir grup, ellerindeki dövizleri açıp slogan attı. Duruşma sonuna kadar adliye önünde çeşitli sloganlar atarak bekleyen grup, daha sonra dağıldı.
İstenen ceza
Esas hakkındaki görüşünü bir önceki celse açıklayan Cumhuriyet Savcısı Muammer Çalık, sanıklardan Selahattin Apaydın ile Sami Ergazi'nin "işkence sonucu ölüme sebep olmak" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını, 3 sanığın da 9 yıldan 36 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.
13 sanığın "işkence", "kötü muamele", "kasten yaralama", "görevi kötüye kullanmak", "resmi ve özel belgede sahtecilik" gibi değişik suçlardan 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep eden Savcı Çalık, 42 sanığın da beraatına karar verilmesini istemişti.
Olayın geçmişi
Engin Çeber, Sarıyer'de 28 Eylül 2008 tarihinde yaklaşık 10 kişilik bir grup ile izinsiz toplantı ve gösteri yapmak isterken kimlik kontrolü yapan polislerce arandığı için gözaltına alınmıştı. Daha sonra tutuklanarak Metris Cezaevine götürülen Çeber, kaldırıldığı hastanede ölmüştü.
Bakırköy Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen soruşturmanın ardından, olayda sorumluluğu bulunduğu öne sürülen 39 infaz koruma memuru, 3 cezaevi müdürü, 13 polis, 4 jandarma ile bir doktor hakkında dava açılmıştı.
Davanın iddianamesinde, Çeber'in gerek gözaltına alınırken, gerekse cezaevinde görevlilere direndiği ve kötü muamele gördüğü öne sürülerek, sanıkların, "işkence", "kötü muamele", "kasten yaralama", "görevi kötüye kullanmak", "görevi ihmal" ve "kamu görevlisinin suçu bildirmemesi" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Yangınında Kızı ve Torununu Kaybetti: Taptaze Filizlerim Ölmemeliydi