Engellilerden Büyükşehir Belediyesi önünde protesto
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) aldığı kararla ücretsiz ulaşım haklarına sınırlama getirilen engelli vatandaşlar, belediye önünde eylem yaptı.
UKOME, 1 Ocak 2015'te uygulamaya geçen düzenlemeyle ücretsiz ulaşım sağlayan engelli kartlarına sınırlama getirdi.
Toplu taşıma araçlarına günde sadece 10 kez, ayda ise 220 kez binilmesini sağlayacak kısıtlamaya tepki gösteren engelli vatandaşlar ve ilgili sivil toplum kuruluşları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'de bulunan Başkanlık Sarayı önünde eylem yaptı.
Görme engelliler yanlış otobüse biniyor
"Sokakta Olmak İstiyoruz", "Engelsiz Erişilebilir Kent" yazılı dövizlerle bir araya gelen engelli vatandaşlar ve aileleri, sınırlamanın engellilerin günlük yaşama getireceği kısıtlamalardan bahsetti.
Cumhuriyet'e sosyal medyadan tehdit yağıyor
Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, şehirde rahat hareket edemediklerini ifade ederek, "Bize verilen sınırsız kart sınırlandırıldı. Niye? Çünkü 'Siz fazla gezmeseniz de olur' diyorlar" şeklinde konuştu.
Günlük 10 kez kullanım sınırının özellikle görme engelliler için sorun olacağını belirten Şişli İşitme Engelliler Derneği Başkanı Güler Dağıdır da, "Özellikle görme engelli arkadaşlarımız yanlış otobüslere biniyorlar, çok in-bin yapıyorlar ve her seferinde kart basmak zorunda kalıyorlar. Bazen bir iki durak için bile otobüse binmek zorunda kalıyorlar" dedi.
CNN TÜRK muhabiri Gökçe Tümer'e "Engelli" ödülü
Dağıdır, çocuklarını İstanbul'un belli noktalarında olan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezine götüren ailelerin de uygulamadan olumsuz etkileneceğinin altını çizdi.
İşitme engelli anlattı, annesi çevirmenlik yaptı
Görme engellilerin bir durak için dahi otobüs kullanmak zorunda kaldıklarını söyleyen görme engelli Çağrı Gökçek de, "Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçmek isteyen bir birey 3-4 vesait değiştirmek durumunda kalıyor. Bu durum haliyle bizleri etkileyecektir" dedi.
Engelliler "fitness"le bedenlerini daha iyi kullanıyor
İşitme engelli Tolga Dizdar da işaret diliyle "Eski uygulamanın devam etmesini istediğini, engelli arkadaşlarının bu kısıtlamayla ulaşımda sorun yaşadığını" anlattı. Oğlunun anlattıklarını işaret diliyle aktaran anne Sevgi Yüksek ücretsiz verilen bir karta sınırlama getirilmesinin yanlış olduğunu belirtti.
"Uygulamadan vazgeçilsin"
Türkiye Sakatlar Derneği, Altı Nokta Körler Derneği, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği gibi engellilere yönelik sivil toplum kuruluşları adına yapılan basın açıklamasında, "İstanbul'da toplu ulaşımın pahalılığı ve engelliler için erişilemez niteliği ayan beyan ortadayken ücretsiz ulaşım hakkının sınırlandırılmasını anlamak mümkün değildir. Bu kısıtlama başta engelliler olmak üzere toplu taşımayı sürekli ve düzenli kullanan tüm kesimlerin ücretsiz ulaşım haklarının ellerinden alınmasının ön zeminidir" ifadelerine yer verildi.
Basın açıklamasını okuyan Türkiye Sakatlar Derneği Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Kızartıcı, "Ulaşım hakkımızın elimizden alınmasını kabul etmiyor, bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini bekliyoruz" dedi.
Grup açıklamanın ardından dağıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURULARI 2025 | MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? 19 farklı alanda 50 uzman!
İşte 2024'ün Kelimesi: TDK ve Üniversite Oylamasına 1 Milyon Kişi Katıldı
Muğla'daki ambulans helikopter kazası... Gözyaşları yüreklerdeki yangına aktı! Hayatını kaybedenler için Antalya'da tören düzenlendi
14 yıl sonra radikal karar! Bankacılığı bıraktı yeni işine dört elle sarıldı! Yeni iş yerine pırıl pırıl bakıyor...
SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Az önce deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? AFAD son deprem listesi! Malatya, Muğla...