Elvan: "Amacımız özel hayatın gizliliğini korumak"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TBMM'de kabul edilen yeni internet düzenlemesiyle ilgili, "Yasaklama söz konusu değil, bilakis internet ortamının daha rahat kullanılmasını sağlayan bir mekanizma. Bizim burada temel amacımız; kişilik haklarının, özel hayatın gizliliğinin korunmasıdır" dedi.
Elvan, Karaman'da basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Lütf Elvan, internet yasası konusundaki soru üzerine yasanın gelişmiş ülkelerde uygulanan düzenlemelerden farklı olmadığını söyledi.
"Avrupa'nın hangi ülkesine giderseniz gidin engelleniyor"
Türkiye'de internet ortamında yasal olmayan çok sayıda video ve ses kaydının olduğunu ifade eden Elvan, şunları kaydetti:
"Bunların hiçbiri Avrupa'nın hiçbir ülkesinde yayınlanamaz. Yasal olmayan bir yayın, kaset, video görüntüsü, Avrupa'nın hangi ülkesine giderseniz gidin engelleniyor. Ama şu anda Türk Ceza Kanunu'nda ağır cezalar olmasına rağmen, mevcut düzenlememiz uygulanabilir nitelikte değil. Bakın tekrar ifade ediyorum; herhangi birinizin, ailesinin, kendisinin özel hayatıyla ilgili kasedinin internet ortamına düşmesi halinde, şu anda yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Bir hafta bunun mücadelesini vereceksiniz.
O bir hafta sonunda eğer mahkemeden olumlu karar alsanız bile engelleme imkanınız olmayacak. Sadece içeriğinin çıkarılmasına yönelik mahkeme kararını ilgili erişim sağlayıcılarına teker teker ulaştırmak zorunda kalacaksınız. Bu da sorunu çözmüyor. Peki ya mahkemeler ne yapıyor? Siteleri kapatma kararı alabiliyor. İşte biz bunun önüne geçiyoruz. Yasaklama söz konusu değil, bilakis internet ortamının daha rahat kullanılmasını sağlayan bir mekanizma. Bizim burada temel amacımız; kişilik haklarının, özel hayatın gizliliğinin korunmasıdır. Bir vatandaşın mağduriyetini siz nasıl ve ne şekilde önleyeceksiniz? Mağdur durumda olan bir vatandaşın, ailesine, eşine, çocuğuna ait uygunsuz bir görüntünün internet ortamına düştüğünü düşünün. Bunun mağduriyetini kim giderecek? Bu temel insan haklarına da aykırı."
"Avrupa'nın herhangi bir ülkesinde böyle bir uygulamayı görebiliyor musunuz? Göremezsiniz. Çünkü böyle bir uygulama olsa, anında o erişim engelleniyor" diyen Elvan, internetin, servis sağlayıcılar, değişik dernek ve vakıflar tarafından engellendiğini, yapılan düzenlemenin kesinlikle ifade edildiği gibi Çin, İran ve Hindistan'la kıyaslanacak düzeyde bir düzenleme olmadığını vurguladı.
"Bir elin parmaklarını geçmez"
2008 yılında 5651 sayılı İnternet Yasasını çıkarırken aynı söylemlerin yine gazetelerde, ekranlarda olduğunu hatırlatan Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de internet mi yasaklandı? Şu anda kişilik haklarına yönelik, ihlaline yönelik olarak kapanan internet sitesi sayısı, -mahkeme kararıyla tabii ki- bir elin parmaklarını geçmez. O kadar bile yok. Ama Avrupa'daki bazı ülkeler, maalesef bunu özellikle ifade ediyorum; yanlış yönlendirerek, yanlış bilgilendirerek, bu tür açıklamalar yapmalarına neden oluyor. Yasa uygulamaya girdiği zaman gerçeği herkes görecek."
"Bize 'fişleme yapıyor' diyenler, AB uygulamalarına baksın"
Elvan, bir gazetecinin "fişleme iddialarına" ilişkin sorusuna ise şöyle cevap verdi:
"Kesinlikle doğru değil. Bize 'fişleme yapıyor' diyenler, lütfen AB uygulamalarına baksın. AB direktifinde (internet) trafik bilgilerinin 6 aydan 2 yıla kadar saklanabileceği ifade ediliyor. Gerekilirse bu 2 yılın uzatılabileceği ifade ediliyor. Bugün AB'nin birçok ülkesinde bu uygulama var. Trafik bilgilerinden kasıt, içerik değildir. Bir mektup düşünün. Bu mektubun üzerinde ne yazılı? Kime gönderileceği, kişinin adı, soyadı, hangi şehre, hangi adrese gönderileceği yazılı. Bir de zarfın içinde mektup vardır değil mi? Biz sadece o
zarfın üstündeki bilgileri muhafaza edeceğiz. Zarfın içindeki bilgiler, yani içeriği hiçbir şekilde muhafaza edilmeyecek. Zaten bu trafik bilgilerini, kamu kurum ve kuruluşları saklamayacak. Yer ve içerik sağlayıcılar saklayacak.
Herhangi bir mahkeme kararı söz konusu olursa, yani mesela bir teröristin geçmişedayalı bir takım bilgilerine ihtiyaç duyulabilir. Dolayısıyla trafik bilgilerinden kasıt, sadece bir mektup zarfının üzerindeki bilgilerdir. Avrupa'nın birçok ülkesinde veri saklama, trafik bilgileri saklamaya yönelik birçok düzenlemeler vardır. Maalesef bunlar çarpıtılıyor. Çok yanlış yerlere çekiliyor. Lütfen bu açıklamaları yapanlar, önce AB'deki düzenlemelere, uygulamalara baksınlar. Sonra bizim ne yapmak istediğimize baksınlar. Ondan sonra kararlarını versinler."
"Herkes internetin ne kadar özgür olduğunu görecek"
Bu konunun bir siyasi malzeme olarak kullanılmaya çalışıldığına dikkati çeken Elvan, "Ama kullandırtmayacağız. Herkes internetin ne kadar özgür olduğunu görecek. Yasal ne varsa, internette her şeyi yapabileceğini vatandaşlarımız görecek. Bakın bugün devletin en üst kademesinden en aşağı kademesine varıncaya kadar, vatandaşlarımıza küfürler, hakaretler var mı internet ortamında? Bunları görüyor muyuz? Kendi şahsi özel hayatımıza yönelik eşimiz, çocuklarımızın e-mailleri, telefonları ve ailemize ait hakaretleri görebiliyor
muyuz? Bunların hiçbiri yasal değil. AB'deki birçok ülkede sadece hakaret hapis cezası gerektiriyor. Bu kadar söylüyorum."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Karabük'te kartpostallık görüntü! Sarıçiçek Yaylası beyaza büründü
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!