Elazığ'da 2 bin 700 yıllık tarihi eser bulundu
Elazığ'ın Harput Mahallesi'nde 2 bin 700 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi rölyef bulundu. Tarihi eserin bulunduğu yerden çıkarılması sırasında bir görevlinin eserin üzerine çıktığı görüldü.
Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde bulunan Nevruz Ormanları alanında, Elazığ Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, ağaçlandırma çalışmaları sırasında, bir taş buldu.
İşçiler, taşın üzerindeki resimleri fark etmeleri üzerine, Müze Müdürlüğü yetkililerine haber verildi.
Jandarma tarafından çevre güvenliği alınmasının ardından Müze Müdürlüğü ekipleri ile Fırat Üniversitesi'nden öğretim görevlileri incelemelerde bulundu.
Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Arslantaş, bulunan tarihi eserin, yöre açısından büyük öneme sahip olduğunu belirterek, "Çevremize baktığımız zaman tarihi eserlerin bolca olduğu bir alan olduğu için buranın korumaya alınması, çıkan eserlerin müze tarafından korumaya alınması amacıyla burada şu anda bir çalışma yapılıyor. Çıkan eser, müzeye götürüldükten sonra orada restoratörler çalışacak, ondan sonra üzerinde bilimsel çalışmalar yapılacak" dedi.
Arslantaş, "Yöre tarihine ciddi katkılar sunacağını düşünüyoruz. Şu anda bu eser hakkında konuşmak için biraz erken. Çevredeki diğer izlere de bakalım. Ama eski çağlara ait olduğu kesin. Bu eserin bulunması tamamen tesadüf. Orman aracının çalışması esnasında bulunmuş bir şey. Tabi kenarında mezar sandukası kırıkları falan da çıktı. Burası Harput'un eski yerleşim yeri olarak kullanıldığı için, buranın tamamının da belki ciddi anlamda araştırılıp, ileride sit alanı olarak koruma altına alınması icap edecektir. Ama ilk olarak çıkan bu eserin buradan müzeye götürülmesi ve koruma altına alınması ve araştırmacıların üzerinde yeterince çalışması gerekiyor" diye konuştu.
Ayaklar altında
Öte yandan tarihi eseri bulunduğu yerden çıkarma çalışmaları sırasında bir görevli, 2 bin 700 yıllık olduğu tahmin edilen rölyefin üzerine çıktığı görüldü. Bir kenarının da kırıldığı görülen rölyef, uzman ekipler tarafından itinalı bir çalışma ile Müze Müdürlüğü'ne götürüldü. Yapılacak incelemelerin ardından rölyefin tam olarak hangi döneme ait olduğu ve rölyef üzerindeki figürlerin de ne anlama geldiği tercüme edilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi
'Turuncu' uyarı verilmişti: Sağanak yağış olumsuz etkiledi... İşyerleri sular altında!
SON DAKİKA... 18 gün sonra cansız bedeni bulunmuştu! Rojin Kabaiş'in babası: Otopsi raporunda 'suda boğulma' yok!