EKPSS 2016 tercih sonuçları ne zaman? EKPSS kimler başvurabilir?
EKPSS, engelli memur adaylarının devlet kardolarında çalışması için uygulanan bir sistem. 29 Temmuz 2016'da EKPSS tercih işlemleri bitmesine rağmen ÖSYM tarafından sonuçlar açıklanmamış durumda. EKPSS tam olarak kimler başvurabilir, hangi haklara sahiplerdir? Sağlık Bakanlığı'ndan alınan "heyet raporu" ne kadar önem arz eder?
Engelli memur adaylarının devlette çalışma üzerine kurulu sınav sisteminde engelli insanların daha devlet kadrolarına yerleştirme sistemidir. Bu sistem sayesinde, engelli insanlar devlette çalışabilme durumuna sahipler. Lisans, ön lisans, orta öğretim mezunu olan kişilerin hepsi EKPSS çatısı altında değerlendirilir. Normal KPSS'den farkı budur.
ÖSYM'NİN SINAV SONUÇLARININ YAYINLADIĞI ADRESİ TIKLAYINIZ
Bu sınav ilk olarak 2012 yılında yapıldı. 2012'deki sınavın adı ÖMSS (Özürlü Memur Seçme Sınavı). 2014'ten bu yana EKPSS olarak geçerliliği devame diyor.
Kamuda çalışanların %3'ü engelli vatandaşlar olması resmi kurumlarca ilan edilmiştir.
2012'de kamuda çalışan engelli vatandaş sayısı 5777 iken, 2015 yılında 37 bin sayısına yükselmiştir. Bu sayının bu denli yükselmesi, devletin engelli vatandaşların üzerinde ne kadar üstünde durduğunun bir göstergesidir.
Peki engelli vatandaşlar bu sınava nasıl başvuru yapabilir?
Vatandaşın "engelli" statüsünde olabilmek için, Sağlık Bakanlığı'nın yetkili hastanelerde yapılan sağlık kontrolü, "heyet raporu"nun yüzde 40'ı engelli olması gerek. Eğer kaza durumunda özürlülük oranı %39 ise, bu kişi engelli vatandaş statüsünde olmamaktadır. Yüzde 40 engelliliği tespit edilen vatandaşlar EKPSS sınavına başvurabilir.
İlk ve ortaokul mezunu olan engelli vatandaşların "sınav"a girmesine gerek yoktur. Bu kişiler "kuraya tabi" olarak atanabilir.
Ortaöğrenim, lise, ön lisans ve lisans mezunları ise kpss sınavına benzeyen bir sınav sistemine tâbi tutulur. Başarı oranına göre düzenlenen sistemde, engelli vatandaşlar, sınav sonuçlarında devlet kurumlarının ön gördüğü yerde (boş ve çıkan varsa) başvuru hakkına sahip olabilirler. Yüzde 3'lük engelli vatandaşların çalışma oranı düşük olduğundan ötürü, devlet kadrolarında yüksek yerlere girmek engelli vatandaşlar açısından oldukça zordur. Sınavda en yüksek puanları almaları gerekmektedir.
Sınav başvuruları Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nde yapılmaktadır. Sınav sonuçları ise ÖSYM'nin kendi sitesinden duyurulur.
ÖSYM belirli zamanlar diliminde engelli vatandaşlar için bir klavuz yayımlamaktadır. Orta öğretim, ön lisans ve lisans mezunları kendi niteliklerine uyan yerleri tercihlerde bulunmaktadır. Burada "başarı sırası" esas alınır. Engelli vatandaşların sınavdaki başarı durumuna göre alım gerçekleşmektedir. Hangi kuruma başvuru yapılduysa, o kurumun kendi sitesinde engelli vatandaşlardan istenilen belge ve evraklar yayımlanır.
EKPSS sınavında genel bir sınav anlayışı yoktur. Engelli vatandaşlar, kategorize bir şekilde kendilerine uygun sınava tabii tutulmaktadır. Zihinsel engelli, işitme engelli, ortopedik, genel görme gibi aynı sınava girmezler.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...
SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Kandilli Rasathanesi açıkladı: Kahramanmaraş, Mardin, Bilecik...
Erzurum'daki Çığda Ölen Milli Judocu Emre, Son Yolcuğuna Uğurlandı: İkizi Tabutun Başından Bir An Olsun Ayrılmadı...