Ekinci: "Asıl mağdur DYP ve Çiller"
28 Şubat sürecini araştıran, Meclis Alt Komisyonuna bilgi veren eski DYP'li Hasan Ekinci, "28 Şubat'ın asıl mağduru DYP ve Tansu Çiller'dir. 28 Şubat bir demokrasi darbedir" dedi. Ekinci, Hüsamettin Cindoruk'un dönemin Cumhurbaşkanı Süleymen Demirel'in telkiniyle parti kurduğunu söyledi.
28 Şubat sürecini araştııran Meclis Alt Komisyonu Hasan Ekinci, Mustafa Kalemli ve Recai Kutan'ı dinledi. 28 Şubat sürecinde DYP Genel Başkan Yardımcısı olan Hasan Ekinci, "Psikolojik bir savaş yürütüldü. Post modern bir darbe gerçekleştirildi" dedi.
Ekinci, "post modern" darbeye ve mağdurlarına ilişkin olarak da "28 Şubat'ın asıl mağduru DYP ve Tansu Çiller'dir.47 milletvekili baskı, ikbal ve para karşılığında ikna odalarında DYP'den koparıldı. 282 imzaya rağmen, Demirel'in hükümeti kurma görevini Çiller'e vermemesi, Anayasaya ve teammüllere aykırıdır" değerlendirmesinde bulundu.
Ekinci, Demirel'in onayı olmadan, Hüsamettin Cindoruk'un parti kuramayacağını da belirtti. Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın kendisine, "Erbakan'ı başbakan yapmanız için mi size oy verdik" dediğini anlattı.
Dönemin Meclis Başkanı Mustafa Kalemli ise 28 Şubat sürecinde Meclis'te yeni bir 12 Mart vakası yaşanmasını engellediğini söyledi. Kalemli, iktidarın 28 Şubat'ta Milli Güvenlik Kurulu'ndan çıkan kararları Meclis'te oylatmak istediğini belirterek, "Buna şiddetle karşı çıktım. Anayasa ortada. MGK kararları hükümeti ilgilendirir" diye konuştu.
Kalemli, Refahyol hükümeti kurulmadan önce de ANAP ile Refah Partisi arasında koalisyon pazarlıkları sürerken , askerlerin kendisini uyardıklarını anlattı. Kalemli, "Bir akşam mesai saati bitmek üzereyken, Alparslan Türkeş odama geldi. 'Önemli bir yerden mesaj getirdim. ANAP ile RP arasında koalisyon kurulursa hoş olmayan şeyler olacak' dedi. Aynı uyarıyı, Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu da telefonda söyledi" dedi.
Recai Kutan ise bundan sonra darbe olmasına ihtimal vermediğini söyledi.