hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ehliyet sınav sonuçları MEB'in sitesinden yayınlandı

    Ehliyet sınav sonuçları MEBin sitesinden yayınlandı
    expand

    Ehliyet sınav sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet adresinden dün yayınlandı, 70 puan alanlar direksiyon sınavına girmeye hak kazandı. Direksiyon sınavında yapılması gerekenler nelerdir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MEB kendi sitesinden dün ehliyet sınav sonuçlarını "sınavlar" kategorisinde yayınladı. Sınava girenler sonuçları aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirler. Sınavda başarılı olanlar (70 puan) kurum tarafından belirlenecek olan tarihte direksiyon sınavına girecekler.

    SONUÇLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

    Direksiyon sınavına dair genel bilgiler nelerdir?

    Sonuçlardan 70 puan olan adayın ikinci sınavı direksiyon sınavıdır. Birçok aday, yazılı sınavı başarı olarak geçse de direksiyon sınavında yanlış yapılan hatadan ötürü ehliyet alamamaktadır. Ehliyette teorik sınav (yazılı) ne kadar önemliyse, pratij sınav (direksiyon) bir o kadar önem arz etmektedir. Direksiyon sınavında adayın yayından direksiyon hocası, adayın arkasında ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönlendirdiği hocalar bulunmaktadır.

    Direksiyon sınavında dikkat edilmesi gereken hususlar

    - Aday sürücü koltuğuna oturmadan önce heyecanını yenmeli ve konstantre içinde olmalıdır.

    - Direksiyon sınavına giren aday, kontağı çalıştırmadan önce yapması gerekenler: Koltuk ayarlaması, aynaları ayarlaması, aday manuel vitesli bir arabada sınava girecekse vitesi boşa alması.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Arabayı çalıştırdıktan sonra adayın yapması gerekenler: Aday kolunu pencere tarafına uzatmamalı, her iki eliyle direksiyona hakim olmalı. Hız sınırlarına göre arabayı kullanmalı (ne çok yavaş, ne çok hızlı). Aday yanındaki hocasıyla ve arkadaki görevlilerle konuşmamalı, soru sorulduğunda gözlerini yoldan ayırmadan cevap vermeli.

    - Şerit değiştirmede hızlı hareket etmemeli; ilk önce geçeceği şerite doğru sinyal vermeli ve yan aynalardan o şeriti kontrol etmeli (Görevlilerin en çok dikkat ettiği durum), diğer şerite geçerken direksiyonu hemen çevirmemeli, yavaşça hareket etmeli.

    Direksiyon sınavında aday arabanın içinde 30 dakika kalmışsa, sınavı geçmiş demektir. 30 dakikadan önce eğer aday arabadan indirildiyse, sınavı geçersiz olarak görülmektedir.

    Trafik kazalarına sebep olan üç büyük hata nedir?

    Trafik kazaları sebeplerine bakıldığında birinci sırada "hatalı sollama" gözükür. Hatalı sollama konusu trafik kurallarında çok net bir şekilde belirtilmiştir. Bu kurallar ya unutulmuştur ya da bireyin "acil" bir şekilde bir yere yetişme isteği vardır. Araç ne kadar hızlı olursa olsun belirli hızda giden araçtan en fazla 30 dakika önde olur. 30 dakika daha erken gitmek trafik kazasına davetiye çıkartmak demek.

    Trafik kazalarında ikinci sırada olan ise "alkol" tüketimi. İçişleri Bakanlığı bu konuda sert bir tutum içerisindedir. Alkol kullanıp araç kullanan vatandaşların ehliyetlerine el konulmaktadır. Belirli süreler içerisinde ehliyetine el konulan kişi, belli bir para cezası ödemektedir. Kurallar gereği alkol kullanımı tekrarlanırsa ömür boyu araçlardan men edilmektedir.

    Üçüncü sırada "uykusuzluk" Uzun yolculukta vatandaşların uykusuzluğundan ötürü trafik kazası yapmaları oldukça fazladır. Özellikle büyük araç kullanan kişilerin yeterince uyumamaları ve zamanında yetişme stresi baz alındığında, sonuçları istemsiz olarak karşımıza çıkmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow