hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ege ve Doğu Akdeniz’de doğru sanılan yanlışlar! Hava üstünlüğü, Silah ambargosu...

    Ege ve Doğu Akdeniz’de doğru sanılan yanlışlar Hava üstünlüğü, Silah ambargosu...
    expand

    Son dönemde Ege ve Akdeniz'de gerilim iyice arttı. Yunanistan'ın gerginliği artırıcı tavırları, ABD'nin Dedeağaç'a askeri yığınak yapması ve en son ABD zırhlı araçlarının Yunan adalarına sevkiyatının Türk İHA'ları tarafından görüntülenmesi ile birlikte Atina ile ipler iyice koptu. Milliyet yazarı Özay Şendir de bugün köşe yazısında Ege ve Akdeniz'deki doğru bilinen yanlışları kaleme aldı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “ABD YENİ F-16 SATIŞINI ONAYLAR VE FİLODAKİ F-16’LARIN BLOCK 70 SEVİYESİNE ÇIKARILMASINI ŞARTSIZ ONAYLARSA TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN ARASINDAKİ HAVA DENGESİ KORUNMUŞ OLUR.”

    Bu yanlış bir bilgi. Yunanistan’ın elindeki Rafale uçakları ve gelecekte alacağı F-35 uçaklarının F-16 Block 70’ten üstün bir yanı var. Her iki uçak modeli de F-16’lardan fırlatılamayan “Meteor” füzesi ateşleyebiliyor. Havadan havaya ateşlenen Meteor füzelerinin menzili 320 kilometre, F-16’lardan atılan AIM-120 füzelerinin menzili 120 kilometre. Bu tarz füzelerden kaçma imkânı tanımayan ve “No Escape Zone” diye tanımlanan menzilde de Meteor yaklaşık 2 kat daha uzun menzile sahip. Rafale ve F-35 dışında Meteor füzesi, Eurofighter ve İsveç yapımı Gripen uçaklarından atılabiliyor. Hemen moral bozmamak lazım zira Türkiye hem yerden havaya hem de havadan havaya füzelerin yerli üretiminde mesafe almış durumda. Yunanistan’ın tüm Rafale filosu tamamlanıncaya kadar ve 2028’de teslimatı başlaması beklenen F-35’leri gelinceye dek füzelerimiz daha da gelişecektir. Bugünün dünyasında savaş uçağı sayısı değil, savaş uçaklarının taşıdığı mühimmat, radar özellikleri, radarda bıraktıkları izin büyüklüğü önemli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “2030’DA 5. NESİL MİLLİ MUHARİP UÇAK FİLOYA KATILINCA YUNANİSTAN’IN EGE’DEKİ HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ SONA ERECEK.”

    Bu yanlış bir bilgi. 2030’da sadece bir filo Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girecek. İlk filodaki uçaklarda yabancı motor olacak. Yerli motorla üretilen Milli Muharip Uçaklar 2032-2035 yılları arasında teslim edilecek.

    Bu süre zarfında Yunanistan’ın Fransa’dan alacağı 24 Rafale ve 20 ila 40 arası F-35’i olacak.

    “KIZILELMA PROJESİ TAMAMLANDIĞINDA YUNANİSTAN’IN HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ DE SONA ERECEK.”

    Bu yanlış bir bilgi. Birincisi, Kızılelma şu an hava-yer hedefleri üzerinden yürüyen bir proje. İlk versiyonu 0.6 Mach seyir hızına sahip olacak. İnsanlı savaş uçaklarıyla hava-hava mücadelesi Kızılelma’nın gelecekteki gelişmeleriyle sağlanacak bir hedef. Önünüzdeki 10-15 yıl içerisinde Kızılelma’nın geleceği yer kadar bugün devreye girecek hali de önemli. Mücadele ettiğiniz ülkenin savaş uçaklarını etkisiz hale getirmenin en kolay yolu havalimanlarını uçak kalkamaz ya da inemez hale getirmektir. Kızılelma, envantere girdiği günden itibaren bu amaca hizmet edebilecek bir uçak olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “ABD ORDUSU KIBRIS RUM KESİMİ ORDUSUNU KARDEŞ ORDU İLAN ETTİ.”

    Bu yanlış bir bilgi. İşin doğrusu şu: ABD, eyaletlerdeki ulusal muhafızlarla çeşitli ülkeler arasında bu tür ortaklıklar kuruyor. Bugüne kadar 85 ülkeyle ortak eğitim anlaşması yapıldı. Eski Varşova Paktı ülkelerinin ordularının reformu amacıyla başlatılan bu programlar çerçevesinde, Maryland eyaleti Estonya ile, Illionis eyaleti Polonya ile, Oklohama da Azerbaycan ile kardeşlik anlaşmaları imzaladı. Yani ilk kez Rumlar için yapılan bir uygulamadan söz etmiyoruz. Bu anlaşmanın yapılması elbette Türkiye’ye yapılan bir ayıp ama biz fark etmeden daha kötüsü zaten oldu. ABD Özel Kuvvetleri, 5 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında Rumlara özel eğitim verdi.

    “ABD’NİN RUMLAR İLE KURDUĞU BU YENİ ASKERİ ORTAKLIK TÜRKİYE’Yİ KUŞATMA HAMLESİNİN YENİ BİR ADIMI.”

    Bu tartışmalı bir yorum aslında. İşin doğrusunu anlamak için aklımızda tutmamız gereken birinci nokta, Rum Kesimi ile Rusya arasındaki derin ilişkiler ağı. 2013 yılında Rum Kesimi’nde başlayan ekonomik kriz sırasında Moskova Güney Lefkoşa’nın 2.5 milyar euro’luk borcunu yeniden yapılandırdı. O dönem, Rus savaş gemileri Rumların kontrolündeki limanlardan lojistik hizmet almaya başlamıştı. Rusya ile Rum Kesimi arasındaki ilişkiler 11 ayrı anlaşmayla zenginleşmiş, Kırım’ın ilhakından dolayı AB’nin yaptırımlarına rağmen Rum lider, Moskova’da 9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamalarına katılmıştı. ABD uzun zamandır Rum Kesimi ile Rusya arasındaki ipleri koparmaya çalışıyordu, bunu başarmış oldu. Başa dönecek olursak, Washington’ın bir taşla iki kuş vurmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Rusya’nın ne yapacağı bizi ilgilendirmez ama ABD’nin Rum Kesimi’ne askeri desteğine karşı Türkiye de askeri önlemlerini alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “BİDEN YÖNETİMİ TÜRKİYE ALEYHİNE HER İŞİN ÜZERİNE ATLIYOR.”

    Bu doğru bir tez değil. Kıbrıs Rum Kesimi’ne askeri desteğin yolunu açan öneri Trump’ın Beyaz Saray’da olduğu Nisan 2019’da Türkiye düşmanı iki Cumhuriyetçi senatör Menendez ve Rubio tarafından verildi. ABD’de de Rum Kesimi’ne fazla güvenmediği için silah ambargosunu süresiz değil bir yıl için kaldırmış durumda. Gelecek yıl Rusya-Güney Kıbrıs ilişkileri tekrar gözden geçirilecek. Bugünün şartlarında silah satışının devam edeceğini söylemek hata olmaz ama asıl konuşmamız gereken bu değil. ABD, Rum Kesimi’ne sadece savunma silahları satsaydı, Türkiye’den korkusuyla yapılan satış der, çok üzerinde durmazdık. Ancak satılması planlanan silahlar arasında saldırı silahları da var. Aralarında sadece ateşkes antlaşması olan iki taraftan birine saldırı silahı satmak ne Türkiye ne de bir başka ülke tarafından kabul edilebilir bir durum değil.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “AVRUPA BİRLİĞİ, TÜRKİYE BATI’DAN KOPTUĞU İÇİN BİZE ÖRTÜLÜ SİLAH AMBARGOSU UYGULUYOR.”

    Bu doğru bir bilgi değil. Almanya Başbakanı 10 gün kadar önce Suudi Arabistan’a silah satışına onay verdi. Önceki Başbakan Merkel son görev gününde Mısır’a denizaltı teslimini onayladı. Konunun Batı’dan kopmak ya da kopmamakla bir alakası yok. Mesela Batı’nın her dediğine evet demeyen bir ülke olmakla alakalı.

    “ABD İLE İLİŞKİLERİMİZ RUSYA’DAN S-400’LERİ ALDIĞIMIZ İÇİN DEĞİL 2. IRAK SAVAŞINDA TEZKERE ONAY VERMEDİĞİMİZ İÇİN BOZULDU.”

    Bu da doğru olmayan bir bilgi. Türkiye, ABD ilişkileri 1991’de Çekiç Güç’ün Kuzey Irak’taki faaliyetleriyle beraber bozulmaya başladı. Terör örgütüne yardım malzemeleri indirmekten, Jandarma Asayiş Bölge Komutanı Necati Özgen’in helikopterini düşürmeye çalışmak kadar çok sayıda düşmanlık tespit edildi. Türkiye, Suriye’ye yaptığı harekâtlarla ABD’nin 1990’ların başından beri yürürlükte olan planlarını bozduğu için bugün ilişkilerimiz kötü. İlk hatayı yapan ve bunu ısrarla sürdüren sonuçta Washington, Ankara değil.

    “TÜRKİYE’DE İKTİDAR DEĞİŞİRSE ANKARA-WASHİNGTON İLİŞKİLERİ DÜZELİR.”

    ABD, Erdoğan’ın saçlarına verdiği şekilden hoşlanmıyorsa bilgi doğru, aksi halde yanlış. Görmemiz gereken nokta şu: Washington Erdoğan’a değil, Erdoğan’ın Suriye’deki ABD planını boşa çıkarmasına öfkeli. Washington için Erdoğan’ın kıyafet seçiminin önemi yok ama Erdoğan’ın Türkiye’yi ABD bağımlılığından kurtaracak yerli silah sanayiini geliştirme ısrarının önemi çok. Türkiye’de iktidar kim olursa olsun, Ankara ABD’nin planlarına çomak soktukça bu kavga bitmeyecek. Unutmayın, yerli uçak üretme başarımızın bitmesine neden olan şey, ABD’nin 2. Dünya Savaşı’nın ardından işletme giderlerine katlanmak istemediği uçakları hibe ve ucuza satması olmuştu. O gün kârlı gördüğümüz alışveriş bizi yedek parça ve mühimmat olarak kontrol edilen ülke haline getirmişti. Aynı hatayı bir kez daha yapmıyor olmamızın bir sonucu tüm bu yaşananlar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow