E-Devlet üzerinden en çok arananlar
E-Devlet, Türkiye'nin en çok aranan ve en çok aktif halde çalışan kurumsal sitelerin başında yer almaktadır. E-Devlet bünyesinde birçok kurumsal ve bireysel işlemler bünyesinde bulundurmaktadır. Peki E-Devlet'te en çok hangi işlemler aranmaktadır? İnsanlar en çok hangi işlemleri Google üzerinden takip etmektedir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bireysel işlemlerinin en çok kullandığı e devlet sitesi, içinde birçok işlemleri barındırmaktadır. Bu işlemler üzerinden vatandaşlar, birçok işlemlerini kurumlara gitmeden, internet üzerinden gerçekleştirebilmektedir. Teknoloji geliştikçe, bu sistem kendini daha çok güncelliyor ve vatandaşlara en iyi şekilde hizmet sunabiliyor. Önceki zamanlarda, adli sicil kaydı alabilmek için, adliyeye gidiliyordur. Adliyede belli bir ücret veriliyor, sıraya giriliyor, zaman kaybı oluyordu. Adli sicil kaydı almak için artık, adliyeye gidilmesine gerek yok, belli bir ücret ödenmesine gerek yok, sıraya girmek yok, zaman kaybı yok. Bu işlemi sadece bir dakika üzerinden siteden gerçekleştirebiliyor. Sadece adli sicil kaydı değil, birçok işlemi (bireysel, kurumsal, belediye, arsa işlemleri, trafik, ssk, vs…) e-devlet üzerinden vatandaş gerçekleştirebiliyor.
E-Devlet’te en çok ne aranmaktadır?
E-devlet’te birçok işlem yapılırken, milyonlarca insan sadece birkaç dakika içerisinde işlerini hallederken, Google’da bu sistemde en çok ne aranmaktadır.
ŞİFRE ALMA
Bu sistem Nüfus cüzdanını baz almaktadır. PTT'de şifren alınmaktadır. Cüzdan üzerinden bilgilere ulaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü şifre almak için TC vatandaş numaranız ve nüfus cüzdanınızdaki bilgileri sisteme kaydetmelisiniz.
ŞİFREMİ UNUTTUM
Bu sistem şifre: 12345’i, kendi soyadınızı, TC vatandaşlık numaranızı, doğum tarihinizi, memleketinizin ismini kabul etmektedir. Bunu sebebi, bilgilerinizin ulaşılmamasıdır. Karmaşık bir şifre düzeni içerisinde hareket etmektedir bu sistem. Örnek olarak: SaNdalye-91,83. Büyük harf, küçük harf, noktalama işaretleri, rakamlar üzerinden şifre oluşturulmaktadır. Böyle bir şifre çoğunlukla akılda kalmamaktadır. Bu yüzden Google’da e devlet üzerinden en çok aranan kelime “şifremi unuttum” olmuştur. Bir sene önce şifre unutulma durumunda, PTT’ye giderek belli bir ücret karşılığında yeni bir şifre alınabilmekteydi. Ve bu şifre en fazla 90 gün aktif olabiliyordu. Artık şifreyi sistem üzerinden, nüfus cüzdanı üzerindeki bilgilerden alınabilmektedir.
ASKERLİK SORGULAMA
Gençlerin en çok aradığı kelime olan askerlik sorgulaması, sistem üzerinden öğrenilmektedir. Tecil durumunu, kaçak olma durumunu öğrenebilmektedir.
SSK SORGULAMA
E-Devlet’in aktif olduğu zamanlarda SSK sorgulama aktif değildi. Sorgulama ya kurumlara gidilerek öğrenilmekteydi ya da SSK’nın kendi sitesi içerisine bilgi alınılabiliyordu. Gün sayısını, gün sorgulaması, emeklilik durumu, genel sağlık sigortasının durumu, sigortanın yatırılıp, yatırılmaması bu sistem üzerinden öğrenilebilir.
İKAMETGAH BELGESİ
İkametgah belgesi geçmişte muhtarlıktan belli bir ücret karşılığında alınabiliyordu. Artık e devlet sistemi üzerinden ikametgah belgesini kolaylıkla alınabilir. İkametgah belgesi alabilmek için 18 yaşından büyük, seçme hakkına sahip olunması gerekir.
ADLİ SİCİL KAYDI
Adli Sicil Kaydı almak için adliyeye gitmek şart değildir. Sistem üzerinden adli sicil kaydı alınabilmektedir. Adli Sicil kaydı alınabilmesi için, sisteme şifreli giriş yapmalı, sisteme girdikten sonra, e-hizmetler bölümüne tıklanmalı, Adalet Bakanlığı (sayfanın en üstü) altında Adli Sicil sorgulama üzerinden işlem gerçekleştirilebilir.
CEP TELEFONU İŞLEMLERİ
Cep telefonun sahte olup olunmadığı, cep telefonu kaybolduğunda IMEI üzerinden cep telefonunu bulma, numara taşıma sorgulama işlemi sistem üzerinden yapılabilmektedir.
İŞKUR
İşsizlik döneminde İŞKUR üzerinden işsizlik başvurusunu, iş başvurularını, İŞKUR’da iş bulma durumu öğrenilebilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Haluk Levent korkuttu: Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...