E-Devlet kapısı bugün açıldı

E-Devlet kapısı bugün açıldı
expand

Kamu hizmetlerinin elektronik ortamda tek adreste sunulmasını sağlayacak "E-Devlet Kapısı Projesi", bugün saat 11.00'de hayata geçirildi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kamu hizmetlerinin elektronik ortamda sunulacağı "e-Devlet Kapısı Projesi, www.türkiye.gov.tr"nin açılış töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla MEB Şura Salonu'nda gerçekleştirildi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "e-Devlet Kapısı" Projesi'nin, vatandaşın her yerde, her işlem için, TC Kimlik Numarası'ndan başka bir ihtiyacı olmadan bilgiye erişmesi, işlemlerini yapabilmesi ve sonucu elde etmesini amaçladığını, bunun için hazırlandığını söyledi.

Yıldırım, kamu hizmetlerinin tek kapıdan etkin ve şeffaf şekilde sunulacağı proje kapsamında başlangıçta 22 pilot hizmetin verileceğini söyledi.

Kamu kurumlarının elektronik hizmet konusunda istekli olmalarının projenin yaygınlığını ve başarısını önemli ölçüde etkileyeceğini belirten Yıldırım, "e-Devlet Kapısı"nın açılışıyla Türkiye'nin bilgi toplumuna geçiş sürecinde önemli bir adım atıldığını dile getirdi.

Bilgi toplumunda vatandaşların elektronik ortamda devlete erişebildiğini, ticari işlemlerini elektronik ortamda yapabildiğini anlatan Yıldırım, "Kısaca vatandaş eğitimden sağlığa, belediyeye, 7 gün 24 saat bütün işlerini elektronik ortamda ne kadar yapabilirse o kadar bilgi toplumuna erişen bir ülke olabiliriz" dedi.

Yıldırım, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla oluşturulan "e-Dönüşüm İcra Kurulu"nun, Türkiye'nin bilgi toplumuna gidiş sürecinde sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini aldığını anımsatarak, kurul tarafından hazırlanan 111 eylem planından birinin de bu proje olduğunu kaydetti.

Türkiye'de yaklaşık 8 bin kamu kurumunun elektronik ortamda vatandaşı bilgilendirdiğini belirten Yıldırım, "Ancak bu gelecek için çok büyük bir tehlike taşıyor. Hizmetlerin farklı kapılardan verilmesi, 'bürokrasiden kurtulalım' derken yeni bir bürokrasi yaratır. Bu nedenle tüm hizmetlerin verilebileceği tek bir kapı oluşturuldu" dedi.

"Hukuki düzenleme şart"


Bakan Yıldırım, elektronik ortamda kamu hizmetlerinin yaygınlaşması için hukuki düzenlemeler yapılması gerektiğine işaret ederek, "Bizim kamu sistemimiz sanal ortamda hizmet vermeye uygun olmayan bir mevzuat alt yapısına sahip. Bu nedenle düzenlemeler yapılmalı. Tek bir esas belirlenmeli. Vatandaş her yerde, her işlem için TC Kimlik Numarası dışında başkaca bir ihtiyaç olmadan bilgiye erişmeli, işlemlerini yapabilmeli ve sonucu eline verilmeli. e-Devlet Kapısı'nın amacı budur, bunun için hazırlanmıştır" diye konuştu.

Projenin zamandan tasarruf, vatandaşın yaşam kalitesinde ve devletten memnuniyetinde artış hedeflediğini belirten Yıldırım, çalışmanın aynı zamanda devlet yönetiminde de zihniyet dönüşümünün en önemli aşamasını oluşturduğunu söyledi.

Yıldırım, e-Devlet Kapısı'ndan 2013'e kadar vatandaşların en az yüzde 50'sinin hizmet almasını amaçladıklarını da dile getirdi.

Vatandaşla memurun güreş etmesine son!

"E-Devlet Kapısı" uygulamasının "vatandaşın memurla cebelleşmesini önleyeceğini" belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bunun sloganı 'Bürokrasi tuş olacak'... Burada kastedilen bürokrasi ile güreş değil. Bürokrasinin tuş ile yerine getirilmesi. Vatandaşın memurla güreş etmesi değil yani. Vatandaş bilir ki kaybedecek, niye güreşe tutuşsun memurla? Bu zaman tasarrufu, yaşam kalitesi sağlayacak. Bu, kendi insanımızın, mühendisimizin gece gündüz demeden akıl teriyle çalıştığı bir projedir."

Şifreler, PTT şubelerinden alınacak


TÜRKSAT A.Ş Genel Müdürü Dalbay da konuşmasında, pilot uygulamanın teknik altyapı ve donanımının tamamen kurulduğunu, kimlik doğrulama ve temel güvenlik testlerinin de yapıldığını belirtti.

Dalbay, vatandaşların "www.türkiye.gov.tr" portalının "devlet", "iş", "vatandaş" bölümlerinden bilgi edinebileceklerini, şifre, elektronik imza ve mobil elektronik imza ile de hizmet alabileceklerini söyledi.

Bir süre sonra portalda "e-askerlik" ve "e-tüketici" gibi hizmetlerin de verilmeye başlanacağını bildiren Dalbay, "Bu, tüm Türkiye'ye hizmet edecek, Türkiye'nin projesidir. Çok başarılı çalışmalara imza atan kurumlar, bununla çok önemli bir olanağa sahip olacak" diye konuştu.

Elektronik ortamda sunulacak kamu hizmetleri:

"-Başbakanlık BİMER'e başvuru ve başvuru sorgulama, -Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünden Araç Yetki Belgesi Sorgulama, -Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün uçuş mürettebatı lisans başvuru sorgulama,
-TCDD'nin e-bilet uygulaması,
-Denizcilik Müsteşarlığının amatör denizci belgesi, kısa mesafe telsiz operatörlüğü başvurusu, yeterlilik belgesi işlemleri,
-Türkiye İş Kurumunda iş sorgusu ve başvurusu,
-PTT'de kayıtlı gönderi takibi ve PTT şube sorgulama,
-Milli Eğitim Bakanlığının diğer kurumlar için hazırladığı sınavlarda yer ve sonuç sorgulama,
-İçişleri Bakanlığında evrak durum takibi,
-İş-Kur'da işsizlik ödeneği ödeme başvurusu ve meslek kursları sorgulama,
-Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, kimlik paylaşım sistemi ve adres bilgi sistemi,
-Sosyal Sigortalar Kurumundan sigortalı hizmet dökümü,
-Maliye Bakanlığından devlet memurları e-bordro sorgulama."

Sorular ve yanıtlar

Bakan Yıldırım ve TÜRKSAT A.Ş Genel Müdürü Dalbay, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Dalbay, sistemin güvenliği konusundaki bir soru üzerine, "Sistemin Türkiye'deki en iyi güvenlik sistemine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Olumsuz durumlara karşı sistemin ve site üzerinden hizmet veren kamu kurumlarının bilgileri de yedeklendi. Ayrıca sistem ile kamu kurumları arasındaki iletişim kriptolu olarak yapılıyor" dedi.

Bakan Yıldırım, bir başka soru üzerine sistemin 19 milyon euro'ya hazırlandığını ve kullanıcı sayısının başlangıçta 150 bin, 2009 sonu itibariyle 1 milyon kişi olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Hizmet sayısı arttıkça kullanıcı sayısının da artacağını belirten Yıldırım, Özkan Dalbay'a "İnşallah sisteminiz sağlamdır. Sonra bizi mahcup etmeyin" dedi.

Dalbay da sistemde saniyede 150 bin kişinin işlem yapabildiğini, bu nedenle de sorun yaşanmayacağını söyledi.

"İltimas, adam kayırmacılığı önlenecek"

Yıldırım, başka bir gazetecinin "Kamu kurumlarının evrak işlemleri buradan yapılınca iş başvurularındaki iltimas önlenebilecek mi?" sorusunu, "İltimas, adam kayırmacılığı önleneceği gibi tam bir şeffaflık hakim olacak" diye yanıtladı.

"Kamu kurumlarına internetten hizmet vermeleri konusunda Hükümet bir baskı yapacak mı?" şeklindeki soru üzerine de Yıldırım, "Biz bunun için çalışıyoruz. Gereken yasal düzenlemeler hazırlanıyor. Vatandaş da bu işe sahip çıkacak, ısrar edecek, ısrarını sürdürecek. Bu ısrar da kamu kurumlarını internetten hizmet vermeye zorlayacak" diye konuştu.

"Kamuda bilişim alanında uzman personel yetersiz. Bu hizmet, istihdam politikanızı etkiyecek mi?" sorusuna, "Evet, memurlar yine işlem yapmaya devam edecek. Ama yeni yeni iş alanları doğacak. Örneğin e-devlet ile çağrı merkezleri doğacak. Böylece toplumda ve devletin iş yapma anlayışında değişim yaşanacak" yanıtını verdi.

Erdoğan: "Kuyruk bekleme tarihe karışacak"

Başbakan Erdoğan da törende yaptığı konuşmada, "Bilgi toplumuna dönüşümün yolunu açan 'E-Devlet Kapısı Projesi'nin öncelikli hedefi, bürokrasinin asgariye indirilmesi, devletin vatandaşlarımıza ve iş dünyasına hızlı ve kaliteli hizmet sunmasıdır" dedi.

"Artık kamu kurumlarında kuyruk bekleme anlayışı tarihe karışıyor" diyen Erdoğan, "Bundan böyle devlet vatandaşımızın ayağına gidecek" şeklinde konuştu.

Başbakan ayrıca, "Bürokratik devletten elektronik devlete geçisin simgesi olan E-Devlet Kapısı, tüm Türkiye'nin projesidir. Bu kapı, devletimizi daha şeffaf, daha modern ve daha dinamik bir yapıya kavuşturacak. E-Devlet Projesi'ni de bu doğrultuda önemli bir proje olarak gördük. Fiziki ortamlarda sunulan kamu hizmetlerinin elektronik ortama taşınması ve internet üzerinden yürütülebilmesi, bu çerçevede devrim niteliğinde bir yenilik olarak görülmelidir" dedi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow