hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya Haniye suikasti ile sarsıldı || AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala CNN TÜRK'te: Saldırı küresel kriz

    AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala, CNN TÜRK Ankara temsilcisi Dicle Canova'nın sorularını CNN TÜRK canlı yayınında yanıtladı. Ala konuşmasında 'Ala, "Haniye uğradığı saldırıyla şehit oldu. Edindiğim bilgilere göre havadan saldırı yapıldı. Saldırı gece 1-2 gibi yapıldı. Bu saldırı küresel bir kriz.' ifadelerine yer verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ala'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

    Edindiğim bilgilere göre Haniye'ye saldırı havadan, gece 1-2 gibi oldu. Gerilimi bölgeden küresele yaymak istiyorlar.

    Dün de Beyrut'a saldırı oldu ve Hizbullah'ın ikinci adamına suikast gerçekleştirdiler. Bir yandan içeride inanılmaz bir katliam gerçekleştiriliyor, çocuklar 1 yıldır öldürülüyor. Bir yandan insanlar yerinden yurdundan ediliyor. Hastaneler, okullar vuruluyor, sığınma kampları vuruluyor. Orayı acımasızca yok ediyor. Çocuk katili diye de gittiği yerlerde protesto ediliyor. Uluslararası mahkemeler de bunu teyit etti. Yüksek bir sesle oradaki zulüm bütün dünya ifade ediyor. Uluslararası sistem harekete geçmiyor. Başta ABD olmak üzere büyük güçler bu katliamların arkasında duruyor.

    Dünya Haniye suikasti ile sarsıldı || AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala CNN TÜRKte: Saldırı küresel kriz

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ortadoğu'da tesadüfler bile planlıdır. Hiçbir şey kendiliğinden olmaz. Bu facianın alkışlanmasıdır, soykırımın alkışlanmasıdır. İnsanlığın yüz karasıdır. Aynı zamanda bir de çocuk katliamlarını örtbas etmek için krizi daha da yükseltiyor. İsrail güvenliği diyenlere sormak lazım, neden bu kadar savaşı yayıyor? Kendi bakanlarının yaptıkları açıklamalarda bunu İsrail'in yaptığı anlaşılıyor. Şu an 3 bakanı açıklama yaptı ve bunun doğru bir saldırı olduğunu, kendileri tarafından yapıldığını ima ettiler.

    Bu saldırının olduğu şu günler, Türkiye'nin de önemli inisiyatif aldığı ateşkes görüşmeleri yapılıyordu ve önemli bir mesafe alınmıştı. Haniye'de bu müzakerelere olumlu bakıyordu, çaba sarf ediyordu. Ateşkesten söz ediyoruz ama aslında tek taraflı saldırı ve cinayet saldırı katliam programı var.

    Şimdiye kadar işgalden bahsediliyordu şimdi artık soykırım yapılıyor. Bu saldırılar durdurulsun diye ateşkes müzakereleri yapılırken ve önemli bir mesafe alınmışken de ve bu mesafenin alınmasında önemli rol oynayan Haniye'ye bu suikast yapılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Haniye suikasti ile sarsıldı || AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala CNN TÜRKte: Saldırı küresel kriz

    İslam dünyasındaki dağınıklık tahammül edilir gibi değil. Harekete geçirmek için cumhurbaşkanımız defalarca çağrı yaptı, toplantılar yapıldı. Filistin davasının hepimizin davası olduğunun altını çizdi. Bu kadar petrol gücü, nüfus dikkate alınınca ciddi bir iş birliği olsa cinayet şebekesi durdurulabilir. Bu gücü harekete geçirmek istiyoruz. İsrail'in oradaki etkisi de belirleyici olabiliyor. İnsanlığımızın yüklediği misyon ile bu devletleri harekete geçirmeye çalışıyoruz. İslam ülkeleri için de söylenecek çok şey var. Bunun cevabı veriliyor olsa bugün bu halde olmayız. Türkiye'nin tepkisinin yüzde 10'u gösterilse önemli mesafe alınırdı.

    Çin'de Hamas ile Fetih'in görüşmesi gerçekleşti. Bu görüşmeler bizim de Filistin'deki iki devletli çözümümüz karşılık buldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail burada barış istemiyor. İsrail yayılmak, buraları işgal etmek istiyor. Netanyahu ve bu politikası orada durmayacaktır. Orada bu saldırılar başlamadan önce Netanyahu zor durumdaydı. İçeride gösteriler vardı, yolsuzluk suçlamaları vardı. Bu işgaller onun durumunu tahkim etti. Bu barış istemeyen, yayılmacı anlayıştır.

    Hamas'ın liderlerini zaten teker teker suikastla şehit ediyorlar. Yine de bu hareket durmuyor. Çünkü bu bir anlayış, bir ruh. İnsanlığın vicdanında mahkum olacaklar. Bundan sonraki yol haritasını biz Türkiye olarak dile getiriyoruz. İki devletli çözüm... Filistin devleti tanınacak. 

    Türkiye çatışma yerlerinde pozitif inisiyatif alıyor. Bakın Suriye'de inisiyatif aldık. Irak'ta da inisiyatif aldığımız alan var. O alanı büyütme çabasında değil Türkiye. Biz barışın huzurun sağlanmasına katkı sağlıyoruz. Türkiye İsrail Filistin ilişkilerinde rasyonel, insani, akli politika izliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İçerideki kırılganlıkları irdelemeyi doğru bulmuyoruz. Bizim derdimiz Hamas-Fetih bir araya gelsin. Türkiye hem Hamas'la hem El Fetih ile sansürsüz konuşabilen birinci ülke. Yakın zamanda Abbas Türkiye'yi ziyaret etti. Hepsiyle birlikte barışı, huzuru nasıl sağlarız, nasıl Filistin devletinin tanınması sağlanır çabası içindeyiz. Biz orada taraf gözetmiyoruz. Bizim için Filistin tektir. Bizim davetimiz geçerlidir ama bugünkü durumu görüyorsunuz. 

    ABD'de seçimler yaklaşınca İsrail Filistin'de daha fazla saldırı yapmaya başlamıştır. İşgal alanlarını da seçim dönemlerine getirmiştir. Çünkü oradaki lobi ilişkilerinden siyasal açıdan, diplomatik açıdan orta Doğu'dan yayılmacı olarak yararlanmak istiyor.

    Bunlar aslında anlaşmalı kavgalar yapıyor. Anlaşmalı anlaşmazlıklar ortaya koyuyor. yayılmak istediğinde bir fırsat bulduğunda ABD'de ona göre ses geliyor. Siyasi bir suikast oldu şimdi. Hemen açıklama yapıyorlar, İsrail'e saldırı olursa onların savunma hakkını destekleyeceğiz diyorlar. ABD arkasında olmadan hareket etmeleri mümkün değil. ABD içindeki Yahudi lobisinin etkinliğini burada en başa koymak gerekir. Belirleyici etkisini dikkate almak gerekir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow