Dünya Avukatlar Günü'nde savunma isyanda
Dünya Avukatlar Günü, kutlama yerine protestolara sahne oldu. 50 meslektaşları tutuklu olan avukatlar, "5 Nisan bir kutlama değil, mücadele günü" dediler.
5 Nisan Dünya Avukatlar Günü'ne avukatların hapishanede bulunmasının gölgesi düştü. 22 Kasım 2011'deki KCK operasyonunda tutuklanan 41, 18 Ocak'taki DHKP-C adı altındaki operasyonda tutuklanan Çağdaş Hukukçular Derneği yönetici ve üyesi 9 avukatın da aralarında yer aldığı 50 dolayında avukat cezaevlerinde bulunuyor. Meslektaşları da Dünya Avukatlar Günü'nü, hukuksuz ve keyfi uygulamaları protesto ederek karşıladı.
Bugünün kendileri için kutlama değil, mücadele günü olduğunu belirten ÇHD üyesi avukatlar Ankara ve Bursa'da adliye önünde, tutuklu avukatlara özgürlük istedi. “Tutuklu avukatlar serbest bırakılsın” pankartı açan avukatlar cübbeleriyle seslerini yükseltti. Avukatlar, “Tutuklu avukatlara özgürlük”, “Devrimci avukatlar onurumuzdur”, “ÇHD susmadı susmayacak” sloganları attı.
"Savunma çok ağır saldırı altında"
ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz burada yaptığı açıklamada, Avukatlar Günü’nün lüks otellerde balolar düzenlenerek kutlanacak bir gün değil, savunmaya ve avukatlık mesleğine yönelik saldırılara karşı mücadele günü olduğunu söyledi. Yılmaz, iktidarın ezilen Kürt halkının, sosyalistlerin, devrimcilerin, yoksulların, işçilerin, öğrencilerin aydınların ve muhaliflerin savunma hakkına ve avukatlarına bugüne kadar askeri faşizmin en ağır koşullarında bile görülmeyen ölçüde ağır bir saldırı gerçekleştirdiğini ifade etti. Yılmaz, avukatların mesleklerini yaptıkları için tutuklandıklarını kaydetti.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Bursa Şubesi üyesi avukatlar, adliye sarayı önünde yapıkları açıklamayla 5 Nisan Dünya Avukatlar Günü’nü kutlamadıklarını ifade etti. Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Hasan Özaydın da eyleme katılarak, ÇHD’li avukatlara destek verdi.
Açıklamada bulunan ÇHD Bursa Şube Başkanı Aslı Evke Yetkin, “5 Nisan sadece avukatların günü değil, aynı zamanda demokrasinin temel ilkelerinden olan savunma ve adil yargılanma hakkı için mücadele günüdür. Ülkemizdeki cezaevi kampüsleri içine sıkışmış adaletten uzak tutuklu yargılanan meslektaşlarımız varken Avukatlar Günü’nü kutlamayacağımızı kamuoyuna deklare ediyoruz” diye konuştu.
"Avukatlara, barolara siyasi davalar açılıyor"
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da 5 Nisan Avukatlar Günü ve İstanbul Barosu'nun kuruluşunun 135. yıl dönümü nedeniyle, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, "Bugünü hukukun üstünlüğünün egemen olduğu, yargının bağımsız olduğu, savunmanın, avukatın şekli bir unsur olarak görülmediği, avukatların savunmanın kurucu ve asli unsurunun herkesçe ve mahkemelerce kabul edilip içe sindirildiği, savunma hakkının sınırlanmadığı, ortadan kaldırılmadığı, avukatın darp edilmediği, soyut suçlamalarla sabaha karşı avukat bürolarının yasa çiğnenerek basılmadığı, mesleki faaliyetlerimizin sorgulanmadığı, keyfi gözaltı ve tutuklamaların olmadığı, kısaca tepeden tırnağa hukuka ve adalete kesmiş bir ülkede, büyük bir coşku ile bayram ve şölen havasında, tadında kutlamak isterdik" dedi. Kocasakal, avukatlara ve barolara yönelik gözdağı amaçlı siyasi davaların açıldığını kaydetti.
Ümit Kocasakal: "5 Nisan, bizim 1 Mayıs'ımız"
Avukat mesleğine yönelik saldırıların yapıldığı bir ortamda Avukatlar Günü'nü arzuladıkları bir şekilde kutlayamadıklarını belirten Kocasakal, "Artık 5 Nisan bizler için, 1 Mayıs emekçiler için neyi ifade ediyorsa odur. Artık bizim için 5 Nisan bir direniş günü, mücadele azim ve kararlılığımızı herkese bir kez daha göstereceğimiz bir gündür. Avukatlar, hak, hukuk, adalet, bağımsız yargı, hukukun üstünlüğü, demokrasi, tam bağımsızlık taleplerinden asla vazgeçmeyeceklerdir. Kimden gelirse gelsin, kime yönelirse yönelsin tüm hukuksuzluklara karşı asla susmayacaklardır. Hiçbir gücün karşısında boyun eğmeyecekler, diz çökmeyecekler, biat etmeyeceklerdir. Hak arama özgürlüğünü ve savunma hakkını sağlamaya, korumaya devam edecekler" diye konuştu.
Kocasakal, "Ergenekon" ve İstanbul'daki KCK davaları ile DHKP-C operasyonlarında da 34'ü tutuklu 60 civarında avukatın yargılandığını belirterek, "Siyasi davalara bakan avukatlar örgüt üyesi yapılıyor. Kaçakçılık davalarına bakanlar da kaçakçı mı yapılacak. Bir avukata bu kadar kolay dayanaksız soyut iddialarla suçlama yöneltilemez. Artık 5 Nisan bir mücadele günü ve haftasıdır" dedi.
Kocasakal, DHKP-C operasyonunda Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na çıkarılan avukatların kötü muameleyle karşılaştıklarını vurgulayarak, baro olarak suç duyurusunda bulunacaklarını anlattı.
Cezaevinde olan avukatlar arasında ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Taylan Tanay, Doğan Erbaş, Güçlü Sevimli, Şükriye Erden de bulunuyor.
Ankara Barosu
Ankara Barosu Yönetim Kurulu, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, avukatlar olarak, hukuk dışı uygulamalara karşı, bireyin ve toplumun, hak ve özgürlüklerin savunucusu olmaya devam edecekleri belirtildi. Etkin ve adil hükmün, avukatların, hakim ve savcıların karşısında eşit haklarla donatılmasıyla mümkün olacağı ifade edilen açıklamada, "Yargının kurucu unsuru olarak tanımlanan avukatlar, uygulanan baskı, kısıtlanan savunma ve barolar üzerinde oluşturulmak istenen vesayet arzusu nedeniyle savunma hakkı için mücadele etmek zorunda bırakılmıştır. Bu nedenle savunmanın, etkin savunulabilmesi için ortak bir güç oluşturulmasının önemle altını çiziyoruz" ifadesi kullanıldı.
YARSAV
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Genel Sekreteri Leyla Köksal da düzenlediği basın toplantısında, bugün Türkiye'de 70 avukat hakkında Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında soruşturma ve kovuşturma yapıldığını, cezaevlerinde 35 avukatın bulunduğunu bildirdi. 5 Nisan Avukatlar Günü'nü özledikleri ve düşledikleri gibi kutlayamadıklarını ifade eden Köksal, bağımsız yargının temel unsurlarından biri olan savunmanın baskı altıda olduğunu vurguladı.
Savunma görevini yürüten avukatların, mesleki faaliyetleri nedeniyle soruşturma ve kovuşturmalara maruz bırakıldığını belirten Köksal, "Yargının bağımsız olması için savunmanın bağımsız olması gerektiğine inanıyor, üstünlerin hukukunun değil, hukukun üstünlüğünün egemen olacağı günlerin özlemiyle Avukatlar Günü'nü buruk bir şekilde kutluyoruz" dedi.
Kılıçdaroğlu'ndan açıklama
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, avukatların hukuku savunmakla görevli olduklarını ancak kendilerini bile savunamaz hale getirilmek istendiklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
AKP iktidarının kendisinden olmayan herkesi hasım gördüğü ve karşıtlarını etkisizleştirerek, itibarsızlaştırarak, bunu başaramıyorsa baskınlarla sindirerek, gözaltı ve tutuklamalarla işlevlerinden uzaklaştırdığı günümüzde tutuklu gazeteci gibi tutuklu avukat sayısı da hızla artmaktadır. Doğal olarak avukatlara yönelik baskı ve sindirme politikası yalnız avukatları ilgilendiren bir konu değildir. Bu saldırılar, hak arayan herkesi, her kurum, kuruluş ve 'mağdurum' diyen kişiyi doğrudan ilgilendirmektedir. Avukat bürolarını, duruşma salonlarını ve avukatların örgütlenme alanlarını hedef alan saldırganlıklar, avukatların özel yaşamlarına saldırı ile sözde hakimler önünde darbedilmelerine, bırakın müvekkillerini, kendilerini savunamaz hale getirmeye kadar uzanmaktadır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON HABERLER | Rize'de yoğun yağmur denizin rengini değiştirdi!
Tarifsiz acı! Gözyaşlarına boğuldular
Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, doçent ve profesör maaşları ne kadar, kaç TL oldu?
Başöğretmenlik 20 yıl şartı nedir? 20 yılı dolduranlar başöğretmen olabilecek mi?
SON DAKİKA! Devlet Bahçeli’nin çağrısı sonrası neler oluyor? “ÖCALAN’I DİRİ DİRİ İMRALI’YA GÖMDÜLER” Dikkat çeken analiz…