Dolandırıcıların yeni silahı ''Yapay zeka'' Selçuk Bayraktar'ın görüntüsünü kullandılar!
Siber çeteler dolandırıcılık yöntemlerinde sınır tanımaz oldu. Öyle ki; sosyal medyada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görsellerini kullanarak vatandaşları ağlarını düşürmeye çalışıyorlar. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın da yapay zeka ile hazırlanan videosuyla insanları kandırmaya çalışıyorlar. Peki dolandırıcılıklar neden bitmiyor? Cezaların yetersizliği dolandırıcılığı meslek haline mi getirdi? Ayrıntılar CNN TÜRK Muhabiri Ümit Uzun'un hazırladığı detay haberde.
Bu videoda vatandaşlara seslenen kişi Selçuk Bayraktar gibi görünse de, aslında değil. Bu video tamamen yapay zeka ile dolandırıcılar tarafından üretildi. Görüntüsünü kullanıp, sesini kopyaladılar. Hedefleri yatırım ve kazanç vaadiyle dolandırmak.
Avukat Burak Temizer, "Dolandırıcılar bu suçu fiyat performans suçu olarak görüyorlar. Paranın değeriyle, içeride kalacağı ceza miktarına bakınca çok karlı bir bakış açısıyla yaklaşıyorlar." dedi.
BİR BAŞKA DOLANDIRICILIK YÖNTEMİNDEYSE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN GÖRSELİ KULLANILMIŞ...
Bilişim Güvenliği Uzmanı Haydar Özdemir, "Haber sitesi ismi kullanılmış fotoğrafta. Sayın Cumhurbaşkanımız var. Tabi burada neye dikkat etmemiz gerekiyor? Adres çubuğunda neler yazıyor. Burada da zaten farklı bir isim yazıyor. Haber sitesiyle uyumlu olmayan." uyarısını yaptı.
Siber çeteler dolandırıcılık yöntemlerine her gün bir yenisini ekliyor. Son dönemdeyse tanıdık isimleri kullanır oldular. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Selçuk Bayraktar dahi bu yöntemlerde kullanılır oldu. Peki bu dolandırıcılık yöntemine karşı nasıl önlem alınmalı?
Özdemir, "Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan var. Diğer yandan Türkiye'nin en önemli petrol şirketleri Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığından bahsediliyor haberin içinde. 8 bin lira yatıran vatandaşlara ayda 25 bin TL kazanç vaat ediyorlar. Vatandaş Sayın Cumhurbaşkanına güveniyor, şirkete güveniyor, haber merkezine güveniyor. Ve bu oltaya düşüyor. Düşmemesi için ne yapması gerekiyor? Hemen adres çubuğuna bakması lazım. Zaten adres çubuğunda görüyoruz. Kesinlikle bu sitelerden uzak durmalıyız." şeklinde anlattı.
Her gün binlerce kişiyi mağdur eden dolandırıcılar, teknoloji geliştikçe yöntemlerini de geliştiriyor. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın yapay zeka ile hazırlanan videosu buna en iyi örneklerden biri...
Özdemir, "Özellikle Instagram hesaplarında bu tür videolara çok rastlıyoruz. Bunlar sponsorlu reklamlar olarak geçiyor. Özellikle vatandaşların sponsorlu reklamlara karşı çok dikkatli olması gerekiyor." dedi.
SİBER ÇETELERİN BU TUZAKLARINA DÜŞEN VATANDAŞLARIN PARASINI GERİ ALABİLMESİ İSE ZOR...
Temizer, "İcra yoluyla, alacak davası yoluyla bunlardan para almak mümkün değil. Gider cezasını yatar zaten. Nereye zulaladıysa parasını o paralarla yaşamaya devam eder." dedi.
PEKİ DOLANDIRICILIK NEDEN SON BULMUYOR? DOLANDIRICILARI MOTİVE EDEN CEZALARIN YETERSİZLİĞİ Mİ?
Avukat Temizer, "Diyelim ki 10-15 kişiyi aynı anda dolandırdınız, 9-10 davanız var. 10 davanın her birinden de hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı alma imkanı var. Milyonlarca liralık dolandırıcılıklar. 3 ay, 5 ay, 6 ay tutukluluk süreleri ardından bir takım denetime ayrılma, koşullu salıverilme. Bir de adamlar iyi hal indirimi alıyor. Nasıl ki hırsızlık katalog suçsa dolandırıcılık da katalog suç sayılmalıdır. Bu fiyat performans suç algısı bir an önce yerle yeksan edilmelidir." ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son andaki müdahale işe yaradı! 100 bin lirası buhar olacaktı
Sahte Dolar Tedirginliği Sürüyor: 4 Kez Denedi Hepsinde Makinadan Geçti
e-Devlet üzerinden eksper raporu sorgulama nasıl yapılır? e-Devler eksper raporu sorgulama
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
ASGARİ ÜCRET 3.TOPLANTI TARİHİ: Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3. toplantısı ne zaman?