Doğru kurban kesiminde nelere dikkat edilmeli? Vekaletle kurban kesimi nasıl yapılır?
Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı, Hazırlıklar ise yapılmaya başlandı. Ancak birçok kişi, kurban kesim vaktinin ne zaman başladığını, vekaletle kurban kesiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini merak ediyor. Ayrıntılar CNN TÜRK Muhabiri Emel Telli'nin haberinde.
KURBAN KESİM VAKTİ NE ZAMAN BAŞLAR?
Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Bütçe belirlendi. Ortaklıklar yapılmaya başlandı. Ama bu ibadetin yerine getirilebilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar var.
Onlardan birincisi, kurban kesim vakti...
İlahiyatçı Ümit Özdemir, ''Bayram namazı sonrası başlar; bayramın üçüncü günü akşam ezanına kadar Hanefi mezhebine göre, bayramın 4'üncü günü de akşam ezanına kadar Şafii mezhebine göre devam eder.'' şeklinde anlattı.
VEKALETLE KURBAN KESİMİ NASIL YAPILIR?
Kurban Bayramı yaklaşırken kafalarda bazı soru işaretleri var. Onlardan biri ise vekaletle kurban kesimi. Vekaletle kurban kestirmek isteyen kişinin, kesene vekalet vermesi gerekiyor. Tabi kurbanı kesen kişinin ise vekalet kurallarına harfiyen uyması gerekiyor. Aracı kişi ve kuruluşlar ise vekalet şartlarının dışına çıkmamalı.
Küçükbaş hayvanın 1 yaşını, büyükbaş hayvanın ise 2 yaşını doldurmuş olması gerekiyor.
Merak edilen bir diğer konu ise kurban hisseleri. Aynı hisseye birden fazla kişinin ortak olması halinde kurban ibadeti yerine getirilmez.
KURBANLIK KESİLİRKEN HAYVANA EZİYET EDİLMEMESİ İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Özdemir, ''Kesim sırasında gözleri kapatılmalı. Ona hasar verecek, incitecek şekilde darp edilmemesi, onun yanında başka hayvanın kesilmemesi, onu görmemesi gerekiyor.'' dedi.
VE KURBAN ETLERİNİN DAĞITILMASI... İSLAM DİNİNDE BUNUN BİR ÖLÇÜSÜ VARMI?
İlahiyatçı Özdemir, ''Bir parçası ailesine, diğer parçası gelecek olan misafirlere, diğer bir parçası ise ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalı.'' dedi.
"Kurban kesmeyeyim, onun parasını ihtiyaç sahibine vereyim" diyenler de mevcut. Peki bu hayır, kurban ibadeti yerine geçer mi?
Özdemir, ''Kurban ibadeti yerine geçmez. Çünkü her ibadetin kendine özgü ritüelleri var. Hepsinin yeri farklı.'' ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Fırtına ile yeniden görüldü! Sahil kızıla boyandı
Begüm hemşirenin kahreden ölümü: Rahatsızlanınca 112'yi arayıp evin kapısını açık bırakmış!
İstanbul'un göbeğinde tehlike saçan duvar!
Reşit olmayan kızla otele girerken yakalandı: Yakınları polise saldırdı!
Kendisini bekleten taksiciye kızdı; lastikleri patlattı