Diyanet İşleri Başkanı Görmez, IŞİD'i 60-70'lerin sol hareketlerine benzetti
IŞİD'i ve eylemlerini eleştiren Mehmet Görmez, "1300-1400 yıldır kendi inancına Ezidi diyen insanlar bu topraklarda varlıklarını sürdürebilmişlerse" ifadesini kullanarak, bunun İslam'ın ve Müslümanların birlikte yaşama ahlakından ve hukukundan kaynaklandığını söyledi. İslamın radikalleşmediğini, radikalliğin İslamlaştığını öne süren Görmez, IŞİD'i, 60-70'lerin sol hareketlerine benzetti.
Diyanet Aylık Dergi'nin 301. sayısında, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez'in, IŞİD üzerine bir söyleşisi yer aldı. Görmez, IŞİD'e katılanların profilini üç grupta açıklamaya çalıştı. Bunların savaş bölgelerinde şiddetin gölgesinde yaşayan gençler, Avrupa'da dışlanmış Müslüman gençler ile İslam dinini seçerek, onu da kimlik bunalımı yaşayan Müslümanlardan öğrenenler olduğunu ileri sürdü. Görmez, bu kişilerin İslamı, "kültürsüzleşmeye en yatkın yorum biçimi olan ve uçlarda yer alan" dini akımlardan beslendiğini anlattı.
"IŞİD'i cezbeden İslamın yüksek öğretileri değil şiddet"
Görmez, "Bunları büyüleyen İslam'ın yüksek öğretileri değildir. Bunları cezbeden ibadet, ilahiyat, tasavvuf değildir. Bunları cezbeden eylem ve şiddettir. Öfke ve hiddettir" dedi.
Skandal fetvaya Diyanet'ten açıklama
"İslam radikalleşmiyor, radikallik İslamlaşıyor"
Bu kişilerin sağlıklı din eğitimi almamış olduklarını söyleyen Görmez, metodolojisi olmayan okumalarla kendi dindarlıklarını inşa etmeye çalıştıklarını ifade etti. Görmez, "İslam radikalleşmiyor. Bunların elinde radikallik İslami bir referansla meşruiyet aramaya çalışıyor" diye konuştu.
60-70'lerin sol hareketlerine benzetti
Dünyadaki radikal muhalefet hareketlerinin İslamın selefi yorumlarından meşruiyet arayışı içinde olduğunu iddia eden Görmez, IŞİD'e yönelen kişiler ile 60-70'li yılların sol devrimcileri ile karşılaştırmada bulundu. Görmez, "Altmışlı, yetmişli yıllarda nasıl ki öfke dolu radikal isyan hareketleri kendilerini sol devrimci ideoloji ile özdeşleştirdiler ise bugün de radikal isyan hareketleri, neoselefilik akımı altında özellikle İslam'ın cihat anlayışını yanlış anlayıp yorumlayarak her türlü şiddet ve vahşete meşruiyet bulmaya kalkışıyorlar" şeklinde konuştu.
Diyanet'ten yeni fetva hattı çalışması
"Medeniyetler Çatışmıyor, çünkü medeniyet nedir bilmiyorlar"
Bir dönem çoklukla tartışma konusu olan Samuel Huntington'ın Medeniyetler Çatışması tezine de söyleşide değinen Görmez, IŞİD'in bunu haklı çıkarmadığını çünkü medeniyet nedir bilmediklerini dile getirdi. IŞİD'i, "bir cinnet halinin örgütlenmiş şekli" diye niteleyen Görmez, yürüttükleri savaş içinde "sözde savaş" ifadesini kullanarak, şunları söyledi:
"Yaptıkları savaş değil terör, vahşet"
"Kendilerince bir hukuk ortaya koymaya çalışıyorlar. Oysa İslam açısından bakıldığında bunların yaptıkları savaş değil terördür, vahşettir. Kaldı ki savaş olarak kabul edilse dahi İslam'a göre her savaşta var olması gereken asgari ahlak ve hukuku hiçe saydıklarını görüyoruz. Hiçbir yargılama yapmadan insanları sıralayarak kurşuna dizmeyi, Müslüman insanları tekfir etmeyi, tekfir ettiklerini de vahşice işkenceye tabi tutmaları ve sonra hunharca katletmeleri dinle, İslam'la, İslam'n yeryüzüne getirdiği merhametle, rahmetle, mağfiretle ve adaletle ilişkilendirmek asla mümkün değildir."
IŞİD'in işgal ettiği yerlerde kadınları köleleştirmesi ve tecavüz etmelerine de değinen Görmez, "Bu tarz yapıların, kadını sadece erkek için yaratılmış, sadece erkeğin ihtiyaçlarını gideren bir nesne olarak algılayan cahiliye toplumlarının anlayışından farklı olarak düşündüklerini zannetmiyorum. Esir alınan kadınlara yapılan muameleyi İslam asla kabul etmez" dedi.
"1300-1400 yıldır kendi inancına Ezidi diyen insanlar"
Bu yapıların referansta bulundukları İslam bilginlerinin zamanında bu bölgelerde farklı inanç mensupları ile yaşadıklarını ve hiçbirisinin bölgeyi diğer din müntesiplerinden arındırmayı düşünmediğini anlatan Görmez, şöyle devam etti:
"IŞİD Müslümanlığı kabul etmeyen 80 kişiyi öldürdü" iddiası
"1300-1400 yıldır kendi inancına Ezidi diyen insanlar bu topraklarda varlıklarını sürdürebilmişlerse bu, tarih boyunca İslam'ın ve Müslümanların birlikte yaşama ahlakından ve hukukundan kaynaklanmıştır. Bütün bunları yok sayarak bu bölgeleri farklı inançlardan arındırma çabası, Batı'yı Avrupa'yı Müslümanlardan arındırma gayreti içinde olan ırkçıların düşüncesine benzer bir anlayıştır. Irkçılara göre Avrupa Hristiyan'dır, dolayısıyla önce Yahudilerden şimdi de Müslümanlardan arındıralım tezini ileri sürmektedirler. Bu ırkçılar hangi felsefeyle hareket ediyorlarsa İslam coğrafyasını gayrimüslimlerden arındırmaya çalışan DAİŞ ve benzeri yapılar da aynı düşünceden hareket etmektedir. Bunu kabul etmek mümkün değildir. İslam ile irtibatlandırmak hiç mümkün değildir."
İslamofobiye de değinen ve "İslamofobi endüstrisini üretenler" ifadesini kullanan Görmez, "O da İslamofobi, bir fobi olmaktan çıksın isteniyor. Nefret ve düşmanlığa, hatta o nefret ve düşmanlığın karşılıklı saldırılara dönüşmesi isteniyor" dedi.