hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DETAY HABER: Suriye’de neler oluyor? Yeni harekatlar yapılacak mı?

    KAYNAKCNN TÜRK

    2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş sınırlarımızda terör yapılanmasına neden oldu. Türkiye 2016 yılında harekatların düğmesine bastı ve şu ana kadar 4 büyük harekat düzenlendi. Suriye’nin kuzeyinde önemli bir bölüm terörden temizlendi. Mehmetçik bölgede ne yaptı? Şu an ne yapıyor? Suriye'nin kuzeyinde son durum ne? Detaylar CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk'ün hazırladığı kayıt dosyasında…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş sınırlarımızda terör yapılanmasına neden oldu. Suriye-Türkiye sınırındaki şehirlerimize roketler atılıyor tehdit büyüyordu. Türkiye harekat kararı aldı ve ilk sınır ötesi harekat 2016'da Fırat Kalkanı Harekatıyla başladı.

    Fırat kalkanı harekatıyla Mehmetçik 4 bin DEAŞ’lı teröristi göğüs göğüse muharebe ile etkisiz hâle getirdi. Mehmetçiğin Suriye'nin kuzeyinde başlattığı ilk büyük operasyonla sınır hattındaki 2 bin 55 kilometrekarelik alan terörden temizlendi. Gaziantep'in karşına düşen Cerablus, Çobanbey, Bab ve Azez bölgesi huzura kavuştu.

    Türkiye Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51. maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkını kullanıyordu. Fırat Kalkanı Harekatı’ndan sonra 2. sınır ötesi harekatın düğmesine basıldı. 20 Ocak 2018'de 72 jet havalandı. 72 jetin bir anlamı vardı. Fırat Kalkanı yani ilk harekata şehit düşen askerlerimizin anısına kalkan jetler terör mevzilerini vurdu. Türkiye o dönemde bir kez daha tek yürek oldu. Sanatçılar vatandaşlar Hatay sınırına akın etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zeytin Dalı Harekatı 57 gün sürdü. 6 bin 370 terörist etkisiz hale getirildi ve Hatay'ın tam karşısı Afrin terörden temizlendi. Türkiye güney hattındaki terör koridorunun oluşmasını engelliyordu ancak daha aşılması gereken yollar vardı. Harekatlar durmadı, Zeytindalı'ndan sonra 9 Ekim 2019 da Barış Pınarı Harekatı, 10 Şubat 2020'de Bahar Kalkanı Harekatı’nı düzenledi. Bu 4 harekat ile Suriye'nin kuzeyinde önemli bir bölüm terörden temizlendi.

    Oradaki halk huzur içinde yaşamaya başladı. Bölgeler terörden temizlendikçe Türkiye'den Suriye’ye geri dönüşlerde oldu. Barış Pınarı Harekatı ile Şanlıurfa'nın tam karşısı Telabyad ve Rasulayn, Bahar Kalkanı Harekatı ile İdlib terörden temizlendi.

    Bu 4 harekatla Türkiye terörle mücadelede önemli yol katetti. Sınır şehirlerimize roket atışları durdu. Suriye'deki siviller ülkelerinde huzur içinde yaşamaya başladı.

    2016 yılından bu yana Suriye’deki terör unsurlarına yönelik mücadele hala devam ediyor. MİT ve TSK bölgede operasyonlarını sürdürüyor. Hedef Türkiye’nin güneyinde oluşturulmak istenen terör devletini engellemek, kendi sınır güvenliğini korumak. Münbiç, Tel Rıfat, Kamışlı, Ayn El Arab bölgeleriyse risk oluşturmaya devam ediyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow