Deprem bölgelerindeki kullanım suyu temiz mi?
Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Süleyman Özsarı, depremin yıkıma neden olduğu 10 ilden alınan su numunelerinin analiz edildiğini ve kullanım suyunda herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadığını söyledi. Valiliklerin bu konuda 'içilebilir' demediği sürece kullanım suyu olarak kullanılması gerektiğini belirten Özsarı, "Şu an itibarı ile su numunelerinde herhangi bir sıkıntımız, deprem öncesine göre bir artışımız yok. Bu 10 ilimiz için de geçerli" dedi. Özsarı, depremden etkilenen bölgelerde bulaşıcı hastalık ve salgın riskinin de olmadığını açıkladı.




Deprem bölgesindeki şehirlerde yapılan analizlerin, şebeke suyunun kullanılabilir durumda olduğunu gösterdiğini kaydeden Özsarı şunları söyledi:
"Şu an itibarı ile su numunelerinde herhangi bir sıkıntımız, deprem öncesine göre bir artışımız yok. Bu 10 ilimiz için de geçerli. Özellikle Kahramanmaraş ilimizde su numunelerimizin kontrolleri daha rutin ve düzenli gitmekte. İlk günlerde mobil laboratuvarımız aktifti. Onu Hatay’a gönderdik. Şu anda burada kendi laboratuvarımızda işlemlere devam ediyoruz. Sayın Bakanımızın belirttiği gibi, valiliklerimiz bu konuda uyarılarını yaptılar. İçilebilir denmediği sürece biz vatandaşlarımıza hazır sularla devam etmelerini, kullanıma uygun yerlerde de kullanmalarını öneriyoruz."

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgelerde ilaçlama çalışmalarının aralıksız sürdüğünü ve şu an için salgın ya da bulaşıcı hastalık riski olmadığını anlatan Dr. Özsarı, "Bulaşıcı hastalıkla ilgili olarak toplu yaşam alanlarında, atıklar ve çöplerin risk oluşturduğunu düşünerek halk sağlığı uzmanları ile bütün yaşam alanlarında, çadır kentlerde geziyoruz. Sahayı kontrol altında tutuyoruz. Her çadırkentte oluşturduğumuz sağlık merkezlerimizde günlük vaka kontrollerimizi yapıyoruz. Şu anda salgın düzeyinde bir sıkıntımız yok. Münferit olan her noktaya da hemen müdahale ederek kontrol altında tutuyoruz. Şu an için 10 ilimizde de bir salgın sıkıntımız yok" diye konuştu.
