Davutoğlu: "Mübarek Twitter'a dayanamadı"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap Baharı'nda sosyal medyanın etkisine değindi. Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in iktidarda kaldığı süreye işaret eden Davutoğlu, "Facebook devreye girdiğinde de Mübarek halen Mısır Cumhurbaşkanı'ydı, Twitter'a dayanamadı ama" dedi.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Ortadoğu, Siyaset ve Toplum" kongresine video konferansla katılan Davutoğlu, çok önemli konuların ele alınacağı toplantının doğru bir zamanda yapıldığını söyledi. Türkiye'nin bulunduğu bölgede çok büyük bir dönüşüm yaşandığına dikkati çeken Davutoğlu, Arap Baharı 2010 yılı sonunda ilk başladığında yüzyıllık büyük bir dönüşümün izlerinin ilk işaretlerini görmeye başladıklarını söylediğini hatırlattı.
Bölgedeki gelişmelerle ilgili birçok analizde statik resim analizi yapıldığını ifade eden Davutoğlu, "Yani günlük konu neyse onunla ilgileniliyor, o konu etrafında tartışmalar yapılıyor ve bütün büyük dönüşüm tek bir olay etrafında anlaşılmaya çalışılıyor. Aslında bu o olayın kavranması açısından bir takım imkanlar sunsa da uzun dönemli dönüşümünü ve tarihi akışı anlamak açısından doğru bir zemindeki yürümemizi güçleştirir" diye konuştu.
"Şu anda üçüncü depremin içindeyiz"
Davutoğlu, Soğuk Savaş döneminin ardından Ortadoğu'da Soğuk Savaş yapılarıyla hesaplaşacak sosyal durumun ortaya çıkamadığına dikkati çekerek, Soğuk Savaş döneminde 3 deprem yaşandığını bildirdi. "Şu anda üçüncü depremin içindeyiz" diyen Davutoğlu, birinci depremin 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla ortaya çıkan jeopolitik durum; ikincisinin 11 Eylül 2001'de İkiz Kuleler'e yapılan saldırı; üçüncüsünün ise 2008'den beri ekonomi-politik krizle izlerini gösteren 2011'deki "Arap Uyanışı" olduğunu söyledi.
Davutoğlu, Suriye, Mısır, Tunus ve Cezayir halklarının onurunu aradığını vurgulayarak, "Ana unsur tamamen halkın onurunu aramasıdır. Burada yaşayan halka uzun yıllardır 'özgürlüğünüzü erteleyin' deniyor. Halk, yıllardır sabırla bekliyor, halka verilen cevap ise 'şuan özgürlüğünüzü veremeyiz, İsrail ile veya başka güçlerle savaş halindeyiz. Özgürlüğünüzü erteleyin.' Kritik nokta burada" diye konuştu.
Özgürlükleri erteleyen toplum onur kırar
Davutoğlu, güvenlik için özgürlüklerini erteleyen her toplumda onur kırılması yaşanacağını, aynı durumun Türkiye'de de yaşandığını, 12 Eylül döneminde insanların özgürlüklerinden feragat etmelerinin istendiğini, halkın ise karşı çıktığını anlattı.
Ahmet Davutoğlu, "Ebu Aziz'in Tunus'ta yaktığı ateş, bütün Ortadoğu'da bir özgürlük meşalesi olarak yükselecek ve inşallah önümüzdeki dönemde bu yeni gençliğin de katkılarıyla barış, huzur ve istikrar havzası Ortadoğu'yu hep beraber şekillendireceğiz" dedi.
Mübarek Twitter'a dayanamadı
Davutoğlu, konuşmasında Ortadoğu'nun genelinde yaşanan sosyolojik değişimde sosyal paylaşım ağlarının da çok etkili olduğunu söyledi. Davutoğlu, "O daktiloda tezimi yazarken Hüsnü Mübarek Mısır Cumhurbaşkanı'ydı. Facebook devreye girdiğinde de Mübarek halen Mısır Cumhurbaşkanı'ydı, Twitter'a dayanamadı ama" şeklinde konuştu.
Geniş kitlelerin artık yeni bir siyasal yapı arayışında olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Bu siyasal yapıda şeffaf ülke istiyorlar. Hesap sormak, siyasete katılmak istiyorlar. Kendi adlarına kimsenin karar vermesini istemiyorlar. Artık Mübarek ve Esad'ı görmek istemiyorlar çünkü liderlerini kendileri seçmek istiyor. Dolayısıyla bu mücadeleyi etnik ya da mezhepsel olarak değerlendirmiyoruz" dedi.
Ortadoğu'daki gelişmeleri mezhep kavgası olarak görmediklerini belirten Davutoğlu, halkların özgürlük talebinin yanında olduklarını söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DMM, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Kartalkaya'da yanan binayı yıkmak istiyor" iddiasını yalanladı
Kartalkaya'daki Otel Yangını: İzmirli Aileyi Yoğun Duman ve Panik Ayırdı
İstanbul ‘105 saatle’ o listenin zirvesinde! 2024 yılı puan tablosu belli oldu…
Biri doktor, diğeri mühendis! Yüreğimiz yandı: Yardım için tekrar otele girmişler
Kartalkaya'da tepki çeken görüntüler! Pistler yeniden açıldı