Dantel böceği nedir? Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’da dantel böceği istilası
Amerikan tahtakurusu olarak bilinen dantel böceği Trakya’da farklı illerde görüldü. Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’da dantel böceği istilası paniği yaşanırken uzmanlar harekete geçti. Peki, dantel böceği nedir, özellikleri nelerdir?
Yakından bakıldığında kanat bölgesi dantele benzediği için ‘dantel böceği’ adını alan ve Amerikan tahtakurusu olarak bilinen bu böcek Türkiye’de de özellikle Trakya bölgesinde birkaç ilde görülmeye başlandı.
Uzmanların gerekli incelemeleri yaparak ilaçlama çalışmalarını başlatmasıyla birlikte bölgede sonuç alınması bekleniyor. Peki, tam olarak bu böcek nedir?
DANTEL BÖCEĞİ NEDİR, ZARARLI MI?
Isırgan bir özelliği olması nedeniyle rahatsızlık veren bu böcek anavatanı Amerika olmasına rağmen farklı alanlarda da hayatta kalabiliyor. İlk etapta zararsız gibi görünse de çok fazla alana kısa sürede yayılabildiği için başka türler açısından problem ortaya çıkarabilir. Kanat bölgesinde yer alan dantel şeklindeki desenler nedeniyle adını bu özelliğinden alan böcek Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne’de görüldü.
DANTEL BÖCEĞİ İSTİLASI
Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Fent, AA muhabirine, dantel böceğinin Kuzey Amerikalı bir tür olduğunu söyledi.
Böceğin 2000 yılında İtalya'ya insan yoluyla taşınarak girdiğini belirten Fent, "Girdikten sonra da Avrupa'da hızla yayılmış. 2003'te de ilk kez Türkiye'de tespit edilmiş. Bolu'dan daha sonra komşu illere hızla yayılmış." dedi.
Dantel böceğinin meşe yapraklarında emgi yaptığını, ağaçlarda ciddi zarar oluşturduğunu ifade eden Fent, şunları kaydetti:
"Dantel böceği bitki suyuyla besleniyor. O yüzden insanların kendileri açısından tedirgin olmalarını gerektirecek bir şey yok. Çok küçük ısırıklar yapıyor olabilir ama çok hassas alerjik bir bünyeniz yoksa zarar vermez. Şu ana kadar herhangi bir hastalık bulaştırdığına dair veri de yok. Hızlı şekilde yayılabiliyorlar. Meşelerde özellikle zararlı. Başka diğer ağaçlara da zarar verebiliyor. Edirne'de son zamanlarda hızlı şeklide yayıldı. İstilacı dediğimiz türlerin hareketidir bu. Tabii birde küresel ısınmanın etkisiyle kışların ılık geçmesi nedeniyle dantel böcekleri de erken kışlıyor. Ergin haldeyken meşe ağaçlarının kabuk altı, gevşek kabuk altı, geniş yaprakların altı gibi ağaçların yakın civarında kışı rahat geçirebilecekleri ortamlarda ergin olarak kışlıyorlar. Bu kışlaklardan da ergin olarak çıkıp yumurtluyorlar ve daha fazla yayılabiliyorlar, bu şekilde yoğun bir popülasyon oluyor."
Dantel böceğinin yaz döneminde aktif olduğunu ve daha sonra kışlaklarına geçtiğini dile getiren Fent, bu konuda ilaçlama yapılarak tedbir alınabileceğini kaydetti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Karabük'te kartpostallık görüntü! Sarıçiçek Yaylası beyaza büründü
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!