Cumhuriyet Gazetesi'ne Charlie Hebdo baskını
Saldırıya uğrayan Charlie Hebdo dergisinin bugün çıkacak olan sayısından bir seçki verecek olan Cumhuriyet Gazetesi polis tarafından ablukaya alındı. Herhangi bir saldırı ihtimaline karşı, gazetenin Şişli'deki binasına çıkan bütün yollar bariyerlerle kapatılan sokak sabah saatlerinde açıldı.
Cumhuriyet Gazetesi'nin bugünkü baskısında #Charlie Hebdo dergisinin son sayısını vereceği iddiası üzerine polis ekiplerinin gazete binası önünde ''güvenlik önlemi aldığı'' ifade edildi. Gazete binası önünde zırhlı araçlarla bekleyen polis ekipleri, binanın bulunduğu alana giden bütün yolları da çelik bariyerlerle kapattı. Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan bölümlerde Hz. Muhammed'in de karikatürünün yer alacağı iddiası üzerine Alperen Ocakları üyesi 3 kişi, gece gazete binasının bulunduğu sokağa gelerek basın açıklaması yaptı.
Cumhuriyet Gazetesi'nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, polis ekipleri Cumhuriyet Gazetesi'nin basıldığı İstanbul Esenyurt'taki matbaanın çıkışında dağıtım kamyonlarını durdurdu.
Gece saatlerinde kamyonları matbaadan çıkarken durduran polis ekipleri 40 dakika süreyle arama yaptı. Savcılık, Charlie Hebdo kapak karikatürünün seçkide yer almadığı bilgisi üzerine engeli kaldırdı.
Sokak trafiğe açıldı
Cumhuriyet Gazetesi'nin bulunduğu sokak sabah saatlerinde trafiğe açıldı.
Utku Çakırözer'den açıklama
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer de konuyla ilgili bir açıklama yaptı.
Çakırözer açıklamada, "Yazarlarını terör saldırılarında yitiren Cumhuriyet, Charlie Hebdo katliamının acısını çok iyi anlamaktadır. İfade özgürlüğüne yönelik bu saldırıyı en şiddetli biçimde kınadık. Dayanışmamızı haber ve yorumlarımızla gösterdik. Bu dayanışmanın parçası olarak Charlie Hebdo'nun özel sayısından 4 sayfalık bir seçkiye bugün gazetemizde yer veriyoruz. Bu seçkiyi hazırlarken yayın ilkelerimiz ışığında toplumların inanç özgürlükleri ve dini hassasiyetlerine de özen gösterdik. Yayınladığımız seçkide çok sayıda istişare sonrasında derginin kapak sayfasına yer vermedik" dedi.
1.Yazarlarını terör saldırılarında yitiren Cumhuriyet, Charlie Hebdo katliamının acısını çok iyi anlamaktadır @cumhuriyetgzt
— Utku Çakırözer (@utkucakirozer) 13 Ocak 2015
2.İfade özgürlüğüne yönelik bu saldırıyı en şiddetli biçimde kınadık. Dayanışmamızı haber ve yorumlarımızla gösterdik @cumhuriyetgzt
— Utku Çakırözer (@utkucakirozer) 13 Ocak 2015
3.Bu dayanışmanın parçası olarak Charlie Hebdo'nun özel sayısından 4 sayfalık bir seçkiye bugün gazetemizde yer veriyoruz @cumhuriyetgzt
— Utku Çakırözer (@utkucakirozer) 13 Ocak 2015
4 Bu seçkiyi hazırlarken yayın ilkelerimiz ışığında toplumların inanç özgürlükleri ve dini hassasiyetlerine özen gösterdik @cumhuriyetgzt
— Utku Çakırözer (@utkucakirozer) 13 Ocak 2015
5.Cumhuriyet, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ifade özgürlüğünü savunmaya var gücüyle devam edecektir @cumhuriyetgzt
— Utku Çakırözer (@utkucakirozer) 13 Ocak 2015
6.Yayınladığımız seçkide çok sayıda istişare sonrasında derginin kapak sayfasına yer vermedik. @cumhuriyetgzt
— Utku Çakırözer (@utkucakirozer) 13 Ocak 2015
Cumhuriyet'in Charlie Hebdo'sunda neler var?
Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan bölümlerde, saldırıyı kınamak için sokaklara çıkanların resimlerinin üzerine konuşma baloncuğu açılarak "özgürlük" ve "demokrasi" yazıları yazıldı.
Dergide Katoliklerin dini lideri Papa Francisco karikatürleri yer aldı.
Bir karikatürde Nijerya'da Boko Haram örgütünün öldürdüğü 2 bin kişiden bahsedildi. Derginin yazarı Antonio Fischetti "Ölmediler İşte" başlıklı yazısında, silahlı saldırıda hayatını kaybeden arkadaşlarından bahsetti; onlara özlemini dile getirdi.
Saldırıda hayatını kaybeden yazar ve çizerlerin karikatürlerine de yer verildiği görüldü.
Tarhan ve Toprak Cumhuriyet Gazetesi'nin Ankara Bürosu'na geldi
Fransa'da 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından, ilk sayısını çıkartan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun bir bölümü Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlandı. Polis ekipleri Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu önünde güvenlik önlemi aldı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Anadolu Partisi Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan Cumhuriyet Gazetesi'nin Ankara Bürosu'na ziyarete geldi.
Emine Ülker Tarhan : ''Tarihin hiçbir döneminde bu kadar ağır bir baskı hissedilmemişti''
Ziyaret sonrası açıklama yapan Tarhan, "Gelişmelerden ötürü geçmiş olsun dileğinde bulunduk. İfade ve basın özgürlüğüne olan desteğimizi ilettik. Bu gelişmelerin demokrasiye ağır bir zarar verdiğini düşünüyorum. İfade özgürlüğünün, basın özgürlüğünün dışarda buna destek verenlerin içerde de buna destek vermesi gerekiyor. Eylemleri ile destek vermek gerekiyor. Sadece söylem ve yurtdışında ki bir takım davranışlarla değil, uygulamaları ile destek vermek gerekiyor basın özgürlüğüne. Tarihin hiçbir döneminde bu kadar ağır bir baskı hissedilmemişti. Yöneticileri açıklamalarında sorumlu davranmaya davet ediyorum" dedi.
Erdoğan Toprak : ''Üzüntü verici bir olay''
Erdoğan Toprak ise "Üzüntü verici bir olay. Provokasyonlara gelmemek lazım, sağduyulu hareket etmek lazım. Türkiye'nin bu tür olaylarda daha sağduyulu hareket etmesi gerekli'' şeklinde konuştu.
Türk-Bulgar sınırında Charlie Hebdo gözaltısı
Charlie Hebdo grafikeri: ''Dolapta saklandım''
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?