"Cumhurbaşkanlığı'ndan bize bilgi gelmedi"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kot kumlama işçileriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı'ndan kendi bakanlığına henüz bir bilgi aktarılmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, bu işçilerin istediği yasal düzenlemeleri ilgili bakanlığa ileteceğini açıklamıştı.
Bakan Dinçer, Mimarlar ve Mühendisler Grubu üyeleriyle, Barcelo Eresin Topkapı Oteli'nde düzenlenen toplantıda bir araya geldi.
İş kazaları ve meslek hastalıklarının yüzde yüze yakın oranda önlenebilir hususlar olduğunu ifade eden Dinçer, tedbirlerin alınmaması halinde bunun maliyetinin de yüksek olduğunu söyledi.
Dinçer, "Türkiye, her yıl sadece 200 milyon liralık iş kazasını önlemek üzere yatırım yapsaydı, 4 milyar liralık tasarruf sağlayacaktı" dedi.
Bakan Dinçer, konuşmasının ardından katılımcıların ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, "Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşerek, kendileriyle ilgili yapılmasını istedikleri yasal düzenlemeleri ilettiler. Cumhurbaşkanı Gül de bu konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ileteceğini belirtti. Bu konuyla ilgili son gelişme nedir?" sorusuna Bakan Dinçer, şu yanıtı verdi:
"Slikozis hastalığıyla ilgili çok önemli iyileştirmeler yaptık. Bizim önerdiğimiz modelin içinde olmakla birlikte, mecliste komisyonda hem maaşların artmasıyla alakalı hem de eş ve çocuklarının da ileride yararlanmalarını sağlayacak düzenlemeler yaptık. Bu açıdan slikozis hastalarımızın sorununu biliyoruz ve çözmeye çalışıyoruz. Onlar malulen emekli olmayı talep ettiler bizden. Malullük teknik bir durumdur. Herhangi bir iş yerinde çalışmayı, en az bin 800 gün prim ödemeyi ve fizik olarak da başkasının bakımına muhtaç olmayı gerektiren bir husustur. Biz onlara malullen emeklilik hakkını versek bile, fizik olarak başkalarının bakımına muhtaç olmadıkları için bu haktan yararlanamazlar. O açıdan biz onların durumlarını göz önüne alarak 2022 sayılı diğer yardım kanunundan yararlandırdık. Malullerin sahip olduğu her türlü hakka burada da sahip olacaklar. Düzenli olarak bizden maaş alacaklar, sağlık sigortası olacak, eş ve çocukları da bir vefat halinde yararlanabilecekler. Onların ihtiyacını
karşılayabileceğini düşündüğümüz her türlü kolaylığı gösterdik."
Bakan Dinçer, bu konuyla alakalı Cumhurbaşkanlığı makamından doğrudan kendisine henüz bir bilginin aktarılmadığını belirterek, şöyle dedi:
"Onların malullük dereceleriyle ilgili biz bir tasnif yapmıştık. Onların, bu tasnifin aslında sağlık sebebiyle yapılamayacağına dair bir eleştirileri ve talepleri olduğuna dair bir bilgi aldım. Cumhurbaşkanımızın talebi gelmeden, önce konuyu sağlık ekiplerine inceletiyorum. Tasnif sağlık açısından yapılması mümkün olmayan bir husussa kararımızı gözden geçiririz. Ama aksi taktirde şu anda verilen haklar itibariyle çok iyi konuma gelmiş vaziyetteler."
"Önlemler alınarak ve yatırımlar yapılarak, bu hastalığın önüne geçilebilir mi?" sorusu üzerine Dinçer, "Geçilebilirdi. Bu arkadaşların temel sorunu, çalıştıkları işte kayıt dışı çalışmaları, çalıştıklarını ispat edemeyecek kadar işten uzaklaşmış olmaları, çalışırken de gerekli güvenlik tedbirleri almamalarıdır" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son dakika | İstanbul'a kar ne zaman yağacak? Tarih belli oldu
'Jack Sparrow' kostümüyle Ankara sokaklarında gezdi
Seçil Erzan'ın Bozcaada'daki Evi İcra Yoluyla Satıldı! Borçlarını Ödemeye Yetecek Mi?
Mavi Vatan-2025 Tatbikatı Başlıyor: Türk Deniz Kuvvetleri’nden Güç Gösterisi
SON DAKİKA! Üç İsim ve Yeni Sürecin Şifreleri: PKK’nın Silah Bırakması Türkiye’ye Nasıl Katkı Sağlayacak?