hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda "Bin değil 2 bin oda var" iddiası

    Cumhurbaşkanlığı Sarayında Bin değil 2 bin oda var iddiası
    expand

    Mimarlar Odası Ankara Şubesi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetinin açıklanan maliyetlerin çok üzerinde olduğunu, Saray’ın yer üstündeki 4 katta 2000 odasının bulunduğunu, peyzaj maliyetinin inşaat maliyetine yaklaşabileceğini öne sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin basın toplantısında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ilişkin çarpıcı açıklamalar yapıldı.

    Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, değişik disiplinlerden gelen uzmanların oluşturduğu Kent İzleme Merkezi’nin Atatürk Orman Çiftliğine yapılan sarayla ilgili ulaştığı bazı rakamları paylaştı.

    Candan'ın açıklaması şöyle:

    “Yetkililerden binanın 1000 odalı olduğuna dair açıklamalar yaptı.  Kent İzleme Merkezi’nin yaptığı çalışmalara göre bina yer üstünde 4 katlı yer altında 4 katlı olmak üzere 8 katlıdır.  Yer üstünde üç bloktan oluşan  yapı da idari bina olarak ifade dilen 2 blokta 750 odadan 1500 oda , ana bina olarak ifade edilen blokta 500 oda olduğunu gösteriyor. Binanın toplam kapalı inşaat alanını iskanda yazdığına göre yaklaşık 300 bin metrekare olduğunu, bu alanın  yaklaşık olarak %30’unu sirkülasyona ayırdığınızda, sirkülasyon dediğimiz alan  boşluklar, koridorlar, galeriler olarak ayırıyoruz.  200 bin metrekare alan kalır. 100 bin metre karesini de otoparktı, müştemilattı, giriş, çıkışa ayırdığınızda geriye 100 bin metrekare alan kalır. Ortalama 20 metrekarelik odaya bölseniz bile 5 bin oda eder. Alt katlar ve bodrum katları bilemiyoruz yalnız yer üstündeki 4 katta  2000 oda olduğu konusunda oldukça  iddialıyız. Alt kat bodrumdakileri tahmin edemesek de gerçek rakamın bin oda olmadığını en az 2 bin oda olduğu ortadadır.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kent İzleme Merkezi nedir?

    Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu üyeleri arasında mimarların yanı sıra ekonomistler, şehir plancıları, ziraat mühendisleri, avukatlar, sosyologlar, peyzaj mimarları, çevre mühendisleri, üniversitelerden öğretim üyeleri  bulunuyor.

    "Bakan'ın açıkladığı maliyet buz dağının görünen yüzü"

    Candan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in binanın eski parayla 1,5 katrilyona mal olduğu açıklamasını ise şöyle değerlendirdi:

    “5 Katrilyonu 300 bin metrekareye bölerseniz metre kare maliyeti 5 bin lira eder. Oysa iskanda 800 TL yazıyor. Bütün açıklamalar çelişkili . Kaçak Saray  normal bir inşaat olarak değil, özel imalat olarak  yapıldı 1 metrekare maliyeti on bin liradan az değildir. Bakanlığın açıkladığı maliyet, buz dağının görünen yüzüdür. 5 katrilyonun üzerinde bir maliyetle Kaçak Saray yapılmıştır.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Candan,  sadece saraya giden yolun maliyetinin 60 milyon lira olduğunu öne sürdü. 

    "Teras kata ağaç diktiler"

    Peyzaj maliyetine de değinen Candan, bu alanda harcanan paranın da ciddi byutlara ulaştığını belirtti. 

    Candan'ın iddiaları şöyle:

    "Anfa Şirketi üzerinden Büyükşehir Belediyesi tarafından alınarak Yurt dışından ağaç getirildiğini biliyoruz. Ana binanın 4. Katında, teras katta yaklaşık 150 ağaç olduğu duyumunu aldık. Tanesi 3 bin eurodan 150 ağacın maliyeti hesaplarımıza göre 1 milyon 200 bin lira civarında ve  iklimsel özellikleri uymadığı için bu ağaçlar 3.kez kurutuldu ve değiştirildiler.Yerleşkenin tamamında 670 bin metrekarelik bir peyzaj düzenlemesi karşımıza çıkıyor, bunun % 40’ının doğal peyzaj olduğunu düşünürsek  350 bin metrekarelik bir peyzaj düzenlemesi alanı bulunuyor. Peyzaj giderlerinin Büyükşehir Belediyesi’nden çıktığı ortada. Metrakaresi  yaklaşık 2500 euro olan peyzaj düzenlemesinin toplam maliyeti  2,5 katrilyon civarında.Çok büyük bir maliyet. Toplamda 6 katrilyona ulaşan büyük bir israfla karşı karşıyayız"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İBB'den Topçu Kışlası açıklaması

    "Para pul oldu"

    Candan, PTT ‘nin basmış  olduğu Cumhurbaşkanlığı Sarayı görselli pulun da yasalara uygun olmadığını kaydetti. Candan, pul basabilmek için belli yasal kriterlerin olduğunu söyledi.

    “Diplomamı Gökçek’e  veririm”

    Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu  üyesi olan Peyzaj Mimarı Redife Kolçak ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı için satın alınan büyük gövdeli ağaçların kuruduğuna ve üçüncü kez değiştirildiğine dikkat çekti ve ekledi:

    "Bu bitkilerin tutması ve yaşatılması halinde Büyükşehir Belediye Başkanı’na diplomamı hediye edeceğim."

    Gece denediler, sabah vazgeçtiler

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow