Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi'ne Mehmed Özkan'ı rektör atadı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Mehmed Özkan’ı atadı. Boğaziçin Üniversitesi'nde Temmuz ayında yapılan rektörlük seçiminde en çok oyu Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu almıştı. Üniversitenin öğrenci ve öğretim üyeleri, OHAL kapsamında çıkarılan kararnameyle rektörlük seçimlerinin kaldırılmasını protesto etmiş ve Barbarasoğlu'nun atanmasını istemişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Mehmed Özkan’ı atadı. Boğaziçin Üniversitesi'nde Temmuz ayında yapılan rektörlük seçiminde en çok oyu Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu almıştı.
Cumhurbaşkanlığından açıklama
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 130 uncu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13 üncü maddeleri uyarınca, Yükseköğretim Kurulunun önerdiği adaylar arasından Prof. Dr. Mehmed Özkan’ı atamışlardır" denildi.
Erdoğan'ın rektör ataması önerisine YÖK Başkanından destek
Öğrenciler 'rektör nöbeti' tutuyordu
OHAL kapsamında çıkarılan ve 29 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile rektörlük seçimleri kaldırılmış ve yerine de rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanması düzenlemesi getirilmişti. Rektörlük seçimleri Temmuz ayında yapılan Boğaziçi Üniversitesi ise bu düzenlemeyi hem öğrencileri hem de öğretim üyeleriyle protesto ediyor ve seçilen rektörün atanmasını talep ediyordu.
Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan atamayla, rektörlük seçimlerinde en çok oyu alan Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu değil, Prof. Dr. Mehmed Özkan rektörlüğe getirildi.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri 31 Ekim'den bu yana üniversite kampusunda "rektör nöbeti" eylemi yapıyordu. İlk gün, rektörlük seçimlerinde oyların yüzde 86’sını alan Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun halen atanmaması ve KHK ile rektörlük seçimlerinin kaldırılmasına karşı “Üniversiteyi savunuyoruz” temasıyla temsili sandık kuran öğrenciler, 8 Kasım Salı günü de Güney Kampusta bir araya gelerek "demokrasi halkası" kurmuştu. Halkalar halinde toplanan yaklaşık 300 öğrenci 29 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile rektörlük seçimlerinin kaldırılmasını protesto etmişti.
Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu (ÖTK) tarafından düzenlenen etkinlikte öğrenciler adına ÖTK Başkanı Mert Nacakgediği açıklama yapmış, şöyle demişti:
“Bilime ve topluma hizmet eden üniversitelerin kendi yönetimlerini belirleyebilecek yetkinliğe ve özgürlüğe sahip olması gerekiyor. Boğaziçi Üniversitesi dört ay önce yapılan seçimlerde yüzde 86 gibi rekor bir oy oranıyla seçimini yaptı. Benzeri görülmemiş bir fikir birliği ile seçilmiş rektörün hâlâ atanmaması kabul edilemez bir durumken, söz konusu KHK üniversite iradelerini tamamen hiçe sayıyor. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri olarak akademimize huzursuzluk ve adaletsizlikten başka bir şey getirmeyecek olan KHK’nın geri çekilmesini ve yüzde 86 oy oranı ile seçilmiş rektörün göreve atanmasını talep ediyoruz.”
"Seçilmiş rektörümüz atansın" pankartı da açan gençler basın açıklamasının son bölümünü hep bir ağızdan okumuştu.
'KHK bilimsel, demokratik ve ekonomik gelişmeye zarar'
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri de 1 Kasım'da üniversitenin güney kampüsünde cüppeleriyle toplanarak bir basın açıklaması yapmış ve 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin iptalini istemişti. KHK'nın ülkenin bilimsel, demokratik ve ekonomik gelişmesine zarar vereceğini vurgulayan öğretim üyeleri adına açıklama yapan Prof. Dr. Ayşe Buğra, Türkiye'nin zor zamanlardan geçtiğini söyleyerek, ortak aklın çalıştırılması ve hukuk devleti çerçevesinden çıkmadan zorlukların aşılabileceğini kaydetmişti.
Prof. Dr. Erhan Afyoncu Milli Savunma Üniversitesi Rektörlüğü'ne atandı
'Demokratik toplumlarda siyasi irade belirlemez'
Prof. Dr. Buğra, daha önce 18 Ağustos 2016'da TBMM'ye sunulan ve tepkiler üzerine geri çekilen düzenlemenin üniversite yönetimini siyasi iradenin tasarrufuna bırakacağını kaydederek, şunları belirtmişti:
"Demokratik toplumlarda rektörler siyasi irade tarafından belirlenemez. Üniversiteler özerk kurumlardır. Bu özerklik anayasamız tarafından sınırlı da olsa güvence altına alınmıştır. Ancak son düzenleme üniversitenin kurumsal özerkliğini hem kamu hem vakıf üniversiteleri için yok etmektedir."
'Seçim sonucu görmezden gelindi'
Boğaziçi Üniversitesi'nin 12 Temmuz 2016'da rektörünü seçtiği halde seçim sonucunun görmezden gelindiğini ve rektörün henüz atanmadığını hatırlatan Buğra, "OHAL'in hukuki çerçevesi dışında kalan yeni rektör belirleme yöntemi ise ülkenin bilimseli demokratik ve ekonomik gelişmesine zarar verici niteliktedir. Özerk üniversitelerin gelişmiş toplumların güvencesi olduğunu hatırlatarak, rektör seçimini düzenleyen KHK'nın kamu yararına iptalini talep ediyoruz" demişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son dakika | İstanbul'a kar yağacak mı? Meteoroloji tarih verip açıkladı!
Diyarbakır’da 3 ayrı noktada zincirleme kaza: 21 yaralı
Aydınlı çift, bebeklerine Honda adını verdi: Hayalim gerçek oldu
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
Trafikte polis kurşunu! Ünlü mimar Turgut Toydemir hayatını kaybetti