Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Fransa'ya gitti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Kurulu'na katılmak için Fransa'ya gitti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İzmir'in EXPO 2015 adaylığıyla ilgili Fransa'ya yapacağı ziyaret konusunda, "Bu ziyaretimin ana hedefi, EXPO 2015 için, İzmir'in adaylık tanıtımını en iyi ve en kuvvetli şekilde yapmaya dönüktür" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Fransa'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Paris'te, İzmir'in EXPO 2015 adaylığıyla ilgili sunum çerçevesinde Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Kurulu'na hitap edeceğini belirtti.
İzmir'in 2015 Evrensel Sergisi'ne ev sahipliği yapmak istediğini anımsatan Gül, bu bağlamdaki adaylık başvurusunun Mayıs 2006'da yapıldığını anımsattı.
Gül, "Türkiye böylece, EXPO 2015'e ev sahipliği yapma iradesini resmen kayda geçiren ilk ülke olmuştur" diye konuştu.
Daha sonra İtalya'nın Milano kentinin de adaylığını açıkladığını hatırlatan Gül, Türkiye'nin, 63 uluslararası evrensel sergilerin hemen hemen tümüne katıldığını kaydetti.
Gül, Türkiye'nin şimdi ilk defa evsahipliği yapmak istediğini, bunun için de İzmir'i aday gösterdiğini bildirdi.
"Milyonlarca turist gelecek"
2015 Evrensel Sergisi'nin hangi şehirde yapılacağına Uluslararası Sergiler Bürosu'nun 2008 yılı Mart ayında düzenlenecek Genel Kurulu'nda üye ülkeler tarafından karar verileceğini belirten Gül, hangi ülkede yapılırsa yapılsın milyonlarca o turistin o ülkeye akın ettiğini söyledi.
EXPO 2015'in 6 ay sürdüğünü hatırlatan Gül, "Bu ziyarette, Paris'te, İzmir'in tanıtımının yapılmasına katkıda bulunmaya çalışacağım. İzmir'in EXPO 2015 adaylığı, kamu ve özel sektör kuruluşlarımız tarafından da desteklenmektedir" dedi.
Sivil toplumun, yerel yöneticilerin, tüm kamu kuruluşlarının ve Türk halkının bu ortak hedefinin arkasında heyecanla kilitlenmesi gerektiğine inandığını ifade eden Gül, EXPO 2015'in İzmir'de yapılmasının onaylanması halinde, bunun sadece Türkiye'de değil, aynı zamanda çevresindeki coğrafyada, Doğu Akdeniz, Güneydoğu Avrupa, Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya Cumhuriyetleri'nde gerçekleştirilen ilk evrensel sergi olacağını kaydetti.
Gül, "Dolayısıyla bu ziyaretimin ana hedefi, İzmir'in adaylık tanıtımını en iyi ve en kuvvetli şekilde yapmaya dönüktür. Şayet bu adaylık kazanılırsa, İzmir'de yapılması kararlaştırılırsa, 2015 yılına kadar İzmir ve tüm bölgenin alt yapısında çok büyük hareketlilik olacaktır, çok büyük altyapı yatırımları yapılacaktır" dedi.
Türkiye'nin EXPO2015'e hakkıyla ev sahipliği yapacağına kuşkusunun olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, "Ben Cumhurbaşkanı olarak bunun öneminin farkında olduğum için İzmir'in tanıtımını yapmak için Paris'e gidiyorum. Ümit ediyorum ki, bu çalışmalar semeresini verir ve Türkiye bu büyük organizasyonu gerçekleştirme imkanına sahip olur" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, temaslarının ardından 27 Kasım Salı günü yurda dönecek.
İzmir, Milano ile yarışıyor
Dünya Fuarı ya da Evrensel Sergi olarak anılan EXPO, ticari amaç gütmeyen, ülkelerin katılımı ve birikimlerin paylaşılmasıyla insanlığa katkı yapmayı amaçlayan bir oluşum.
İlk kez 1851 yılında Londra'da yapılan EXPO, 6 ay sürüyor ve 5 yılda bir gerçekleştiriyor.
Ticari amaç gütmemesine karşın yapıldığı kentlereyoğun turist çeken EXPO Dünya Fuarı sayesinde, İzmir'i 80 milyona yakın turistin ziyaret etmesi bekleniyor.
Ülkelerin tanıtımlarının yapıldığı, geçmişten gelen birikimlerin sergilendiği etkinlik, konferans, toplantı ve çeşitli kültürel faaliyetler sayesinde tartışma platformu olma özelliği de taşıyor.
Güney Kore, Fas ve Polonya'nın yarıştığı, üç ay süren ve "Küçük EXPO"olarak anılan EXPO 2012 için seçimlerin yapılacağı BIE'nin 142'nci Genel Kurulu'nda EXPO 2015 için yarışan İzmir ve Milano da üçüncü sunumlarını gerçekleştirecek.
EXPO 2015'e hangi şehrin ev sahipliği yapacağı ise 31 Mart 2008'de BIE Genel Kurulu'nda son sunumların yapılmasının ardından üye ülkelerin oylaması sonucu belirlenecek.
EXPO 2015 İzmir: "Bir devlet projesi"
Türkiye, 1928'te kurulan Uluslararası Sergiler Bürosu'na (BIE) 5 Ekim 2004'de üye oldu. "Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar ve Herkes İçin Sağlık" temasıyla açıklanan İzmir'in Expo 2015 adaylık başvurusu, 3 Mayıs 2006'da BIE'ye iletildi.
İzmir'in EXPO adaylık süreci, Paris'e giderek Türkiye'nin kararlılığını en üst düzeyde gösterecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemde başladı.
Hükümet, yerel yönetim ve sivil toplum örgütlerinin tam desteğiyle sürdürülen süreçte, 19 Aralık 2006'da Bakanlar Kurulu kararıyla, EXPO 2015 İzmir Yönlendirme Kurulu ile Yürütme Komitesi oluşturuldu.
O dönemde Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini yürüten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yönlendirme kuruluna başkanlık etti.
Adaylık çalışmaları çerçevesinde, BIE Genel Kurulu'nda 19 Aralık 2006 ve 19 Haziran 2007'de İzmir ile ilgili iki sunum yapıldı.
Paris'te, 19 Aralık 2006'da yapılan ilk sunumda Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı sıfatıyla sinevizyon aracılığıyla konuşma yapmış, Türkiye'nin, "bir ayağı doğuda, bir ayağı batıda" olması itibarıyla EXPO 2015 için iyi bir aday olduğuna dikkat çekmişti.
EXPO'nun, farklı medeniyetlerden, farklı kültürlerden insanların bir araya gelmesi, birbirlerini ve kültürlerini tanıması açısından taşıdığı önemi vurgulayan Gül, İzmir'in adaylık sürecinin başarıyla sonuçlanması için hükümetin bu konudaki kararlılığının da altını çizmişti.
Gül, "Bu kararı alırken, Türkiye Cumhuriyetinin bu projenin arkasında olduğunu ve gerekli olan her tedbiri alacağını, her türlü kaynağı seferber edeceğini duyurmak istiyorum" diye konuşmuştu.
Cumhurbaşkanı görevine geldikten sonra da bu konudaki çalışmaları yakından izleyen ve destek veren Gül, yaptığı çeşitli konuşmalarda EXPO 2015'in yalnızca İzmir'in değil tüm Türkiye'nin organizasyonu olacağını dile getirmişti.
Cumhurbaşkanı Gül, bu konuya verdiği önemin somut göstergesi olarak, 18 Ekim 2007'de İstanbul'da BIE delegeleri ile akşam yemeğinde bir araya gelmişti.