hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çukurova'dan uyarı geldi: 'Türkiye'nin gıda güvenliği risk altında'

    Çukurovadan uyarı geldi: Türkiyenin gıda güvenliği risk altında
    expand
    KAYNAK DHA

    Türkiye'nin en büyük tarımsal üretiminin gerçekleştiği alanlardan Çukurova'dan tarım alanları ve çiftçilerin durumuyla ilgili uyarı geldi. Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Semih Karademir, tarımsal üretimin içinden çıkılmaz hale geldiğini belirterek, "gıda egemenliği ve güvenliği" konusunda oluşan risklere işaret etti. Karademir, çitçinin de yoksullaştığını ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, bir tarım ülkesi olan Türkiye’nin tarımsal üretimde önemli bir paya sahip olduğunu söyledi.

    Tarım ilaçlarında hortlayan bir kabus: Glifosat

    'Tarım alanları hızla daralıyor'

    Fındık, kiraz, incir gibi ürünlerde dünya üretiminde birinci paya sahip iken, kavun, kayısı, karpuz, hıyar, haşhaş ile ikinci, mercimek, antepfıstığı, vişne, ayva, kestane, biber, taze fasulye ile üçüncü sırada yer aldığımızı belirten Karademir, şöyle konuştu:

    “Bölgemiz özelinde Adana turunçgil üretiminde ve ihracatında önemli bir şehir. Ancak bu başarılara rağmen tarımın geleceği açısından belli başlı sorunlar artarak devam ediyor. Öncelikle tarım alanları hızla daralıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kayıtlarına göre 1990 yılında 27,856 bin hektar olan tarım alanları yaklaşık yüzde 15 oranında kaybedilerek 2016 yılında 23.763 bin hektara geriledi. Buna bağlı olarak 1990 yılında kırsal nüfus oranı yüzde 41 iken 2012’de yüzde 23’e geriledi.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarım işçilerinin mevsimlik çilesi

    'Çiftçi yoksullaşıyor'

    Türkiye’de tarımsal üretimin içinden çıkılmaz hale geldiğini ifade eden Karademir, "Türkiye tarım alanları içinde yüzde 49 ile en büyük payı tahıllar almaktadır. Toplam tahıl alanları içerisinde ise yüzde 67’lik pay ile ilk sırada buğday yer almaktadır. Gıda egemenliği ve güvenliği açısından da önemli olan buğdayın ürün girdi pariteleri incelendiğinde ciddi bir düşüş yaşandığı görülüyor. 2002 yılında verilen tarımsal desteklerle birlikte 1 kg buğday ile 1.69 kg gübre alınabilirken 2014 yılında 1.27 kg gübre alınabildi. Yine 2002 yılında verilen tarımsal desteklerle birlikte 1kg buğday ile 0.27 lt mazot alınabilirken, 2014 yılında 0.22 lt mazot alınabildi. Benzer ürün girdi pariteleri düşüşleri, mısır, ayçiçeği, çeltik, pamuk, süt, kırmızı et gibi birçok üründe görülüyor.

    Çukurovadan uyarı geldi: Türkiyenin gıda güvenliği risk altında

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow