hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Çözüm olacaksa istifa ederim ama..."

    Çözüm olacaksa istifa ederim ama...
    expand

    Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Şanlıurfa E Tipi Cezaevi'ndeki yangınla ilgili, "Adalet Bakanı'nın istifası, sürecin, sorunun çözümüne katkı sunacaksa bir saniye durmadan bunu yapabiliriz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakimevi'nde, Şanlıurfa Cezaevindeki isyanda çıkartılan yangın sonucu 13 kişinin ölmesiyle başlayan sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.

    Adalet Bakanı Sadullah Ergin, geçen cumartesi günü Şanlıurfa Cezaevi'nde çıkan yangınla ilgili düzenlediği basın toplantısında, Şanlıurfa'daki yangın ve cezaevlerinin son durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Olayın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte Şanlıurfa 'ya gittiğini ve cezaevine geçerek incelemelerde bulunduğunu kaydeden Bakan Ergin, şunları söyledi:

    "Şanlıurfa valisi, Cumhuriyet Başsavcısı ve yetkili savcılar, ceza infaz kurumu yetkileri, çalışanları ve bir kısım mahkumlarla çeşitli görüşmeler yaptık. Yine bu arada BDP Milletvekili Sayın İbrahim Ayhan ile de uzunca bir görüşme yaptık. Pazar sabah biz bu görüşmeleri yaparken, bakanlık yetkililerimiz de olay yerine intikal etti ve inceleme ve soruşturmalarını idari açıdan başlattılar. Aynı anda Cumhuriyet Başsavcımız da soruşturmayı başlatmış durumda. Bizim dün itibari ile ilk yaptığımız tespitler, medyada yer alan haberlerle örtüşmemektedir. Pazar günü itibari ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Sezgin Tanrıkulu ve BDP Eş Başkanı ile beraber bir takım milletvekilleri gelmişler. Cezaevine bir takım görüşmeler yapmışlar. Şanlıurfa cezaevinde bir takım tutuklu ve hükümlülerin yakınları ile görüşülerek bu yakınların endişeleri giderilmiş ve ilave telefon hatları ile dışarıdan yakınların haber alma imkanları genişletilmiştir."

    Başka cezaevlerine sevk

    Bakan Ergin tutuklu ve hükümlülerden bir bölümünün başka cezaevlerine aktarıldığını  hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:

    "Bu sabah itibari ile koğuşları zarar gören 42 tutuklu ve hükümlü askeri uçakla İzmir'e sevk edilmiştir. Bunların 16'sı çocuk tutuklu hükümlü olup, çocuk ceza infaz kurumumuza alınmışlardır. Yine ilçe cezaevlerine sevki kolaylaştıran düzenlememizle beraber, Şanlıurfa Ceza İnfaz Kurumu'nda 85 tutuklu ve hükümlü çevre ilçelerdeki boş kapasitelere intikal halindedirler, sevk ediliyorlar."

    Olayla ilgili yapılan inceleme sonuçlarının beklenmesinin daha sağlıklı sonuçlara ulaşmada yardımcı olacağını kaydeden Bakan Ergin, "Sürecin beklenmesinde yarar var" dedi.

    "İstifa sorunu çözecekse, bir saniye durmayız"

    Şanlıurfa Cezaevi'nde yaşanan olaylar sonrasında CHP ve BDP'nin, 'Adalet Bakanı istifa etsin' açılamaları hatırlatılan Sadullah Ergin şöyle konuştu:

    "Türkiye'de ceza infaz kurumları sorunu, öteden beri gelen ve zorlu bir problem olarak önümüzde duruyor idi. Yapılan çalışmalarla önemli mesafeler kaydettiğimizi size ifade ettim. Çözümleri konusunda da açıklamalar yaptım. Adalet Bakanı'nın istifası sorunun çözümünde katkı sağlayacaksa bir saniye durmadan bunu yapabiliriz. Ama burada geçmişten intikal eden bir problem var ve küçülerek geleceğe doğru gidiyor. Afaki değerlendirmeler. Gerçeğe dayanmayan değerlendirmeler."

    Şanlıurfa Cezaevi'ne klima götürüldüğüne dair çıkan haberler hakkındaki soruya  Bakan Ergin şöyle cevap verdi:

    "Bendeki verilere göre klima götürüldüğü yanlış. Cezaevlerinde vantilatör uygulamamız tüm cezaevlerinde var.   Son 2.5 yıllık dönemde, Türkiye'de ceza infaz kurumlarına çok ciddi yatırılar yapıldı. Bunların sonuçlarının da 2012-2013-2041 bandında alacağız. Adliye Sarayı inşaatlarını 2010 yılı itibari ile belli bir ara verdik. Başlamış olan yatırımlar devam ediyor. Yeni adliye inşaatı kolay kolay başlatmıyoruz. Sebebi de ceza infaz kurumlarında sıkıntıları düzelttikten sonra devreye almamız olacaktır. Ceza infaz kurumunda bu şartlarda yaşayan tutuklu ve hükümlüler varken öncelik onlara aittir. Yangın çıktığı esnada çok sayıda vantilatör devredeydi. Bunlar tutuklu ve hükümlülerin kendi isteklerine bağlı olarak alıp kullanabildiği cihazlar. Bizim mevzuatımızda da bunların kullanılmasında bir sınırlama yok. Yalnız koğuşun büyüklüğüne göre vantilatör kullandırılıyor. İnceleme sonucunda da kullanımında sakınca varsa gereğine bakarız. Çıkan haberlerde ki bilgilerle bizimkiler örtüşmüyor dedim. Süren soruşturmayı etkilemek istemiyorum. Bu nedenle bu konuları üzeri kapalı geçtim. Dün çıkan haberlerde vantilatör kavgasında dolayı yangın çıktığı bilgisi var. Oysa ki bide ki bilgiler bunlar değil. Yine de inceleme sonuçlarını bekleyeceğim.  Alt yapısı uygun olan ceza evlerinde klima kullanılabiliyor. Ancak Şanlıurfa Cezaevi 1969 yılında yapılmış bir bina ve altyapısı bu tür cihazları kaldıracak durumda değil."

    "Şanlıurfa'ya 2 tane T tipi ceza infaz kurumu yapılacak"

    Bakan Ergin'e Şanlıurfa Cezaevi yangını konusunda 'özeleştiri yaparız' sözleri hatırlatılınca, Bakan Ergin şunları kaydetti:

    "Özeleştiri konusunda da; biz 2009 yılında Şanlıurfa Cezaevi'nde bu sorunu çözmeye geçmişiz. Ancak 2010 yılının sonuna kadar arazi temini konusunda sorun yaşamışız. 2010 yılının sonunda bir arazi bulundu, projeleri hazırlandı. Şuanda Kamu İhale Kurumu'nda ihalesi bekleniyor. 1-1,5 yıl sonra Şanlıurfa'ya 2 tane T tipi ceza infaz kurumu yapılacak. Yarıca Şanlıurfa Cezaevinde açık infaz kurumu bulunmaktaydı, bu Akçakale'ye taşındı. Şimdi Şanlıurfa Cezaevi'ndeki bu bölüm restore edilip infaz kurumunun kapasitesine ilave kapasite olarak kullanılıyor. 3 hafta sonra burası da kullanılmaya başlanacak ve bir rahatlama olacak. Ayrıca dün 'cezaevinde günde 4 defa su veriliyor' şeklinde açıklamalar vardı. Bunlar doğru değil. Cezaevinde hem şehir şebeke suyu var hem de kendi sondaj kuyusu var. Güneş enerji sistemi ile desteklenen sıcak su üniteleri var."

    "Günde 400 litre su veriyoruz"

    Şanlıurfa Ceza infaz kurumunda tutuklu ve hükümlülere günde 4 saat su verildiği yönünde çıkan haberler Bakan Ergin şöyle yanıt verdi:

    "Silivri Ceza İnfaz Kurumu'nda biz tutuklu hükümlü başına günde 400 litre su veriyoruz. Dünya Sağlık Örgütü ortalaması günde 200 litredir. İstanbul sınırları içinde kişi başı su tüketimi günde 250 litredir. Ama Silivri'de 400 litre vermemize rağmen su yetmiyor deniliyor. Burada belli saatlerde suyu açık bırakmak sureti ile bir miktar su sarfiyatı oldu. Cezaevlerinde yeteri miktarda su veriliyor. Ancak bu su zaman zaman maksadı dışında kullanılıyor.  Şanlıurfa Cezaevi'nde belli saatlerde sular kesiliyor, ancak bu günde 4 saat su kesiliyor anlamına gelmiyor."

    "Doğru bilgi ve verilerle bunları değerlendirelim"

    Farklı cezaevlerinde yaşanan yangın olayları hakkında görüşleri sorulan Bakan Ergin, münferit olayların akıllara adi bir olay olma olasılığını getirdiğini belirterek şunları söyledi:

    "Bu konuda siyasi partilerin, medyanın ve sivil toplum kuruluşlarının tutumları önemli. 377 ceza evi var ve bu cezaevlerinde televizyon izleniyor. Burada doğru bilgiye dayanmayan bir takım yayınlar ve yorumlar diğer cezaevlerinde de mevcutları rahatsız ediyor. Bu açıdan bizim yapacağımız her haberin, bilginin bir takım yansımaları var. Şuandan ihtiyacımız olan şey, cezaevlerindeki durumu bir adım daha iyileştirecek, teşvik edecek bir çalışma yapmaktır. Eksikler yanlışlar konuşulmayacak değil.  Ama lütfen doğru bilgi ve verilerle bunları değerlendirelim."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow