Çocuklarınızı 'dijital bakıcı'lara esir etmeyin
18 milyon öğrenci için 17 Ocak Cuma günü son ders zili çalacak ve karne alacaklar. Yarıyıl tatilinde birçok öğrenci dinlenme fırsatı bulacak. Peki tatil döneminde teknolojik aletleri öğrenciler ne kadar kullanmalı? Uzmanlar ailelere kritik uyarılarda bulunarak telefon, tablet ve televizyonu öğrencilerin kullanması gerektiğini ancak bağımlısı olmaması yönünde uyardı.
Mutlu Çaylak’ın özel haberi…
Milyonlarca öğrencinin sabırsızlıkla beklediği sömestr tatili başlıyor. Artık elimizden düşmeyen akıllı telefonlar ve diğer teknolojik aletler fayda sağladığı gibi tehlike de saçıyor.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat KIRIK, CNN TÜRK’e özel açıklamalarda bulunarak öğrencilerin sömestr tatilinde teknolojiyi nasıl kullanması gerektiğini ve ailelere düşen görevleri anlattı.
Sanal dünya bilinçaltını doğrudan etkiliyor
Ebeveynlerin “dijital bakıcı” olarak teknolojik cihazları (akıllı telefon, tablet, bilgisayar) çocuklara gelişigüzel vermesinin dijital bağımlılığı tetiklediğine işaret eden Kırık, “Ebeveynler bu süreçte ne tamamen teknolojik cihazları yasaklamalı ne de tamamen onları bu cihazların merkezine koymalıdır. Kısıtlama getirmek en idealidir. Ama ebeveyn kontrolü bu noktada büyük önem arz etmektedir. Anne ve babaları rol model olarak alan çocuk ister istemez onları zaman zaman taklit edebilmektedir. Çünkü sanal dünya aracılığıyla sunulan içerikler, gösterişli hayatlar, üretilen videolar, çekilen fotoğraflar çocukların bilinçaltına doğrudan etki etmektedir” dedi.
Günde 1 saat ideal
Yarıyıl tatilinde öğrencilerin günde 1 saat teknolojik aletleri kullanması gerektiğini söyleyen Kırık, gerekli bilincin oluşmaması durumunda öğrencilerin zarar görebileceğini açıkladı. Uzmanların 11 yaş altındaki çocukların akıllı telefon ve tablet kullanımını uygun bulmadığını belirten Kırık, “Birçok riski bünyesinde barındıran akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar çoğu zaman çocukları olumsuz yönde etkileyebiliyor. Ne çocukları tamamen kopartmak doğrudur, ne de sürekli bu cihazları onlara vermek doğrudur. Önemli olan çocukların kontrollü bir şekilde bu cihazları kullanmasıdır .Gerekli bilinç oluşmadığından ötürü bu yaş grubunun olumsuz birçok durumla karşı karşıya kalacağını söyleyebilmek mümkündür” ifadelerine yer verdi.
Aileler çocuklarına örnek olmalı
Yarıyıl tatilinde ailelere büyük sorumluluk düştüğünü hatırlatan Doç. Dr. Kırık, öğrencilerin teknolojik faaliyetlerinin mutlaka denetlenmesi gerektiğini açıkladı. Öğrencilerin internet ve sosyal medya kullanımına dikkat çeken Kırık, “Çocukların kullandığı uygulamalar, gezdiği web siteleri de mutlaka denetlenmeli, sosyal medya ve sanal ortamda siber zorbalığa maruz kalıp kalmadıkları kontrol edilmelidir. Aileler bu süre zarfında dijital teknolojilerden uzaklaşmalı ve çocuklara örnek olmalıdır” dedi.
İnternet kullanımı 2 saat 13 dakika, ders çalışma süresi 1 saat 30 dakika
Teknoloji bağımlılığının çocukların temel sorunları arasında yer aldığını söyleyen Kırık; Kamuoyu, Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkanlığı’nın verilerine dikkat çekti.
Türkiye genelinde 5-6-7 ve 8. sınıflarda okuyan öğrenciler arasında yapılan “Çocukların Yeni Medya Kullanımı ve Siber Zorbalık Araştırması” sonuçları incelendiğinde öğrencilerin günlük internet kullanım süresinin 2 saat 13 dakika, ders çalışma süresinin ise 1 saat 30 dakika olduğu belirlendi. Bu sonuçta görüldüğü üzere öğrencilerin internet kullanım süresinin ders çalışma sürelerinden daha fazla olduğu görülüyor.
Öğrencilerin motivasyon ve zaman yönetimi alışkanlıklarıyla teknoloji bağımlılığını azaltabileceğini söyleyen Kırık, “İş sorumluluğu ve görev bilincinin kazanılması çocukların zamanla dijital dünyadan uzak kalmasını sağlayacaktır. Çocukların mutlaka bir hobisinin olması gereklidir. Hayata renk katan, pozitif duygular oluşturan hobilerle birlikte çocuk teknoloji bağımlılığında kurtulabilmektedir” vurgusu yaptı.
“Dijital dünyaya bağlanın ama bağımlı olmayın: Dijital detoks yapın”
Öğrenciler için teknoloji dozunda kullanmak çok önemli. Derslerinde sosyal hayatlarında büyük bir yer kaplayan internet günümüzde artık vazgeçilmez bir iletişim aracı haline geldi. Ancak dijital dünyanın tehlikelerinin farkında olunması da son derece önemli bir hal aldı.
Dijital medyanın etkin kullanımına vurgu yapan Doç. Dr. Kırık, çocuklara dijital dünyaya bağımlı olunmaması gerektiğini hatırlatarak, “Çocuklar dijital medyaya bağlanmalı ama bağımlı olmamalıdır. Öğrenciler akranlarıyla, sınıf arkadaşlarıyla yarıyıl tatilinde de buluşmalı birlikte ders çalışarak farklı etkinliklerde bulunmalıdır. Okunacak elektronik kitapların yorumlanması ve değerlendirilmesi, akıllı telefon orucu ve dijital detoks şüphesiz ki çocukların bu günleri verimli kullanmasını sağlayacaktır. 3T olarak tabir edilen telefon, tablet, televizyon bağımlılığı öğrencilerin derslerdeki eksiklerinin giderilmesine engel olacaktır” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ERZİNCAN OTOBÜS KAZASI: Erzincan'da yolcu otobüsü kazasında ölen var mı?
Antalya'da feci kaza: Hurdaya dönen araçtan fırlayan sürücü hayatını kaybetti
28 Aralık iptal edilen feribot seferleri (İDO-BUDO): Bugün hangi feribot ve vapur seferleri iptal oldu?
HABER | Yılbaşında kar yağacak mı? Meteoroloji'den açıklama geldi
Son dakika.. Soğuk hava yurda giriş yaptı! Meteoroloji uyardı: Kar alarmı!