Çocuk işçiliğiyle mücadelede yeni dönem! O uygulama hayata geçiyor...
Çocuk işçiliğiyle mücadele için "Çocuk İşçiliği Riski İzleme ve Takip Sistemi" hayata geçiriliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yazılımını tamamladığı sistem, 2025'te hayata geçirilecek. Peki, bu yeni sistem nasıl çalışacak? Yanıtı haberimizde...
SİSTEM 2025 YILINDA HAYATA GEÇİRİLECEK
Çocuk işçiliğiyle mücadelede yeni bir adım atılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, "Çocuk İşçiliği Riski İzleme ve Takip Sistemi"nin yazılımını tamamladı. 2025'te devreye girecek yeni uygulama ile çocuk işçiliğine ilişkin riskler tek sistemden takip edilecek.
AMAÇ, ÇOCUKLARIN İŞE DEĞİL OKULA GİTMESİNİ SAĞLAMAK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İŞKUR sistemleriyle entegrasyonuna ilişkin protokoller imzalandı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın sistemiyle entegrasyona ilişkin protokolün de imzalanmasının ardından kurumlar arasında veri paylaşım süreci başlayacak. Böylece çalışma hayatına girmesi önlenen çocukların okula devamlılığı ve başarılarının takip edilmesi, mevsimlik tarım işinde çalışan aileler ve çocuklarının mevcut durumları ve kamu hizmetlerine erişimlerine ilişkin bilgiler tek çatı altında toplanacak.
ÇOCUK İŞÇİLİĞİYLE MÜCADELE RAKAMLARI
Türkiye İstatistik Kurumu'nun çocuk işgücüne ilişkin yaptığı araştırmalara göre, 1994'te ekonomik işlerde çalışan 6-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 15,2 iken bu oran 2019'da yüzde 4,4 geriledi. Türkiye'nin çocuk işçiliğiyle mücadele için çalışmaları kapsamında bu süreçte edinilen tecrübeler uluslararası platformlarda paylaşılarak, küresel düzeydeki çocuk işçiliğiyle mücadele hareketine de destek veriliyor. Bu kapsamda Türkiye, bu yıl nisan ayında Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin ilgili hedefi doğrultusunda, zorla çalıştırma, modern kölelik, insan kaçakçılığı ve çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak amacıyla oluşturulan küresel işbirliğinde yer alıp ulusal yol haritasını sunarak "İttifak 8.7 Rehber Ülke" statüsü kazandı.