"Cinsel istismarda yeni cezalar geliyor"
Hürriyet gazetesi köşe yazarı Abdulkadir Selvi, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile cinsel istismar komisyonunun çalışmalarıyla ilgili görüşmesini köşesine taşıdı. Abdulkadir Selvi'nin "Cinsel istismarda yeni cezalar geliyor" başlıklı yazısından bir bölüm.
Cinsel istismar komisyonu üç başlık altında çalışıyor:
1- Risklerin azaltılması.
2- Mağdur ve ailenin korunması. Bu kapsamda Çocuk İzleme Merkezleri’nin (ÇİM) sayısı ilk aşamada 31’den 47’ye çıkarılacak.
3- Cezaların arttırılması.
Başbakan Yardımcısı Akdağ’a cezaların arttırılması konusunda yapılan çalışmaları sordum.
“Cinsel istismar suçlarında takdir indirimini kaldıracağız” dedi. Takım elbiseli, kravatlı sapıklara uygulanan iyi hâl indirimi kaldırılıyor. “12 yaş altında tecavüze ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını tartışıyoruz” diye ekledi.
İlk başlarda cezaların arttırılması üzerinde duruluyordu, çalışmalar ilerledikçe risklerin azaltılması, mağdurun ve ailenin korunması boyutu ön plana çıkmaya başladı.
1- Öncelikli hedef, cinsel istismarı önleyici tedbirler geliştirmek. Bu başarıldığı takdirde hem cinsel istismar gerçekleşmemiş, hem de mağdur yaşatılmış olacak.
2- Cinsel istismar mağdurunun ve ailenin deşifre olmasını önlemek.
3- Cinsel istismar suçu hastalık olarak değil, sapkınlık olarak tanımlanacak. Kimyasal hadımla birlikte sapıkların cezalarını çekmelerinden sonra da hayat boyu izlenmesini sağlayacak bir mekanizma oluşturulacak. Sapıklara yer değiştirdiklerinde polise bildirimde bulunma zorunluluğu getiriliyor.
4- 12 yaş altına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası getiriliyor. 12 yaş üstü en üst sınırdan cezalandırılmak üzere kademelendiriliyor ve cinsel istismar suçlarında iyi hâl indirimi kaldırılıyor.
Risklerin azaltılması konusunda kapsamlı bir çalışma yapılıyor. Hayatımıza bazı yenilikler girecek. Recep Akdağ, “Çocuklarla ilgili mesleklerde çalışanların iyi seçilmesi gerekiyor. Bunların işe alınmasında psikoteknik yöntemler kullanılacak”dedi.
Kimliği, adresi deşifreye ceza
Cinsel istismar konusunda medyaya da büyük görevler düşüyor. Başbakan Yardımcısı Akdağ, “Medya ile bir araya geleceğiz. Bu mücadelenin nasıl yapılması gerektiğini konuşacağız. Onların önerilerini alacağız, desteklerini isteyeceğiz. Bu mücadelede medyanın rolünü çok önemsiyoruz. Mağdurun yaşadığı yerin anlaşılmasını sağlayacak görüntü ve yayınların yapılmaması gerekiyor. Buna yönelik tedbirler getireceğiz. Otokontrol sistemine önem veriyoruz” diye konuştu.
Ayrıca bu tür yayınları yapanlara cezai yaptırım geliyor. Sayın Akdağ’dan konuyu biraz daha açmasını istedim. “Fiil işlendiğinde çocuğun ve ailenin deşifre olmaması lazım. Yayınlarda çocuğun isminin baş harfinin verilmesi yetmiyor. Mağduru deşifre edecek görüntülerin gazetelerde, televizyonlarda, internet sitelerinde ve sosyal medyada yayınlanmasını önleme konusunda seri olacağız. Seri bir şekilde müdahale eden mekanizmalar oluşturacağız. Ayrıca bunları yayınlayanlara da ağır cezai yaptırımlar getiriyoruz. Yayınladıkları görüntülerle mağdurun yaşadığı semti, mahallesi, beldesi, okulu, yurdu gibi yerlerle mağdurun tespit edilmesini sağlayanlara cezai yaptırımlar gelecek” dedi.
Cinsel istismar konusunda yapılan çalışmaları paylaşmaya devam edeceğim. Çocuklarımızı, geleceğimizi ilgilendiren bu konuda büyük bir seferberlik içinde olmamız gerekiyor.
Yazının tamamını okumak için tıklayınız.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Yangınında Kızı ve Torununu Kaybetti: Taptaze Filizlerim Ölmemeliydi