Cindoruk'tan Erdoğan'a 'partinin başına geç' tavsiyesi
Türk siyasetinin duayen isimlerinden TBMM 17'nci Dönem Başkanı Hüsamettin Cindoruk, 7 Haziran'daki genel seçimlerle ilgili yaptığı değerlendirmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a siyasete dönüp, partisinin başına geçmesi tavsiyesinde bulundu.
Geçmişte Doğru Yol ve Demokrat Türkiye Partisi'nde genel başkanlık görevlerinde bulunan, TBMM 17'nci Dönem Başkanı Hüsamettin Cindoruk, yaz tatilini geçirdiği Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki yazlığında 7 Haziran genel seçimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Cumhurbaşkanının taraf tutmasıyla başlayan süreçte, katılaşan bir iktidar-muhalefet cepheleşmesi olduğunu belirten Cindoruk, "Bunun sonucunda, Türkiye partici, dayatıcı, buyurucu bir cumhurbaşkanıyla karşı karşıya kaldı. Bir de rejim değişikliği teklif etti Cumhurbaşkanı. Buna iktidar partisi de destek verdi. Eğer 7 Haziran Pazar günü yapılan genel seçim onların istedikleri gibi anayasayı değiştirebilecek bir çoğunlukla olsaydı, Cumhuriyetin niteliklerini değiştiren bir başkanlık sistemi ortaya çıkacaktı. Bu bir krizdi. Bu bir ara rejimdi. Bu seçimlerde seçmen bunu önlemiştir. Bu bakımdan seçimin ilk sonucu bu. İkinci sonuç ise halk cumhurbaşkanını doğru bulmadı. Cumhurbaşkanı açıkça anayasayı çiğnemiştir. Cumhurbaşkanı anayasaya aykırı olarak partizanlık yapmıştır. Particilik yapmıştır ve tarafsızlıktan vazgeçmiştir. Anayasa Mahkemesi de bu gidişe partilerin başvurusuna rağmen 'dur' demedi. Anayasa Mahkemesi'nin bu tavrı Türkiye'yi genel bir rejim krizi içine sokmuştur" dedi.
Seçimi muhalefet partileri kazanmış sayılması gerektiğini ifade eden Cindoruk, "Çünkü blok onlardır. Çünkü onların da söylediklerinde çok benzer noktalar vardır. Seçim mesaj vermez aynı zamanda sonuç verir. Bu sonuçları değerlendirmek gerekiyor. Bir taraftan Yeni Türkiye gibi bir safsatayı ortaya atan bir siyasi parti ve siyasallaşmış bir cumhurbaşkanı var. Bir tarafta da demokrasiyi savunan, özgürlükleri savunan, TBMM'yi savunan, parlamenter rejimi savunan partiler var. Ortak noktalar budur. Ortak noktalarla partiler birleşirlerse bir koalisyon ortaya çıkar, isteyen parti koalisyona girer, isteyen parti de koalisyonu dışarıdan destekler" dedi.
Selahattin Demirtaş: "İç çatışmayı tetiklemek istiyorlar"
Partinin başına geç tavsiyesi
Cindoruk, açıklamalarına söyle devam etti: "Bu seçimde, bir başbakan var. Stajyer bir başbakan gibi uğraşıyor. Ama bir cumhurbaşkanı var hem başbakan hem de cumhurbaşkanlığı yapıyor. Bunu hiçbir devlet ya da anayasa taşıyamaz. Bu bir yol olursa ve bunu görmezlikten gelirsek, Türkiye'de demokrasinin geleceğinde sıkıntılar yaşarız. Hatta daha önce söylediğim gibi ara rejim tehlikesiyle karşılaşabiliriz. Türk ekonomisinde Ak Parti'nin başarıları var. Buna saygı duyuyorum. Ama bu başarıları, onların rejimi değiştirebilmeleri için bir güç ve gerekçe olmamalıdır. Türk halkı rejimin değişmesini istemiyor. 'Kuvay-i Milliye' dediğimiz, 'Atatürk' dediğimiz kurumlar bugün yaşantılarını sürdürüyorlar ve direnç gösteriyorlar. Cumhuriyet, Yeni Cumhuriyet, Yeni Türkiye'ye direnç gösteriyor. Bizim, 'Büyük Türkiye'miz var. 'Eski Türkiye'miz var. Bunun içinde AK Parti de var."
HDP'den öldürülen Aytaç Baran açıklaması
Hukuka aykırı davranışlarımızı, bugünkü demokratik düzen içinde çözmemiz gerektiğini de ifade eden Cindoruk, "Yeni kurulacak olan kabinede, geçmişte, biz 1991 yılında bunu yaptık. Yolsuzluklarla mücadele eden bir devlet bakanlığı kurduk. Bu sistem hemen getirilmeli ve kabinede böyle bir bakanlık oluşturulmalıdır" dedi.
Erdoğan'a siyasete dönüp, partisinin başına geçmesi tavsiyesinde de bulunan Cindoruk, "Açıkçası Cumhurbaşkanlığı'nın Çankaya'ya taşınması gerekir. Beyaz Saray nasıl ki, 200 yıldan bu yana Amerika'nın simgesiyse, Çankaya Köşkü de Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetimizin simgesi olarak devam etmelidir. O yaptığı sarayı da başbakanlıkta ya da başka bir alanda kullanabilir. Ama mutlaka tekrar Çankaya'da Cumhurbaşkanlığı kurumunu kuralım ve tarafsız bir cumhurbaşkanını ortaya koyalım" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü