Çin liderine Doğu Türkistan Derneği'nce protesto
Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao'yu resmi ziyaret için Türkiye'ye geldi. Ciabao, Ankara'da kaldığı otelin önünde protestoedildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao'yu resmi törenle karşıladı.
Başbakanlık Merkez Bina'daki törende, iki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından, Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ciabao tören birliğini denetledi.
İki lider basına görüntü vermelerinin ardından başbaşa ve heyetlerarası görüşmelere geçtiler. Resmi karşılama töreninde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız de hazır bulundu.
Erdoğan ve Ven Ciabao görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.
Bu arada Başbakanlık Merkez Bina'nın Şeref Kapısı'nda görev yapan saygı nöbetçilerinin kıyafetlerinin modeli ve renginin değiştirildiği görüldü.
Çin Başbakanı'na protesto
Öte yandan, yurdun çeşitli yerlerinden otobüslerle Ankara'ya gelen Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği üyesi kalabalık bir grup, ellerinde pankartlarla Çin Başbakanı'nın kaldığı Hilton Oteli'nin önünde toplandı.
Burada Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao'yu protesto eden grup, çeşitli sloganlar attı. Bu sırada dernek üyesi bir kişi, konuk Başbakan Ven Ciabao'nun fotoğrafını parçaladı.
Çin Başbakanı Ven Ciabao'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere otelden ayrıldığı sırada bir kişi de polis barikatının arkasından ayakkabısını fırlattı.
Göstericilerle, Ven Ciabao'nun bulunduğu aracın arasındaki mesafenin uzak olması nedeniyle ayakkabı isabet etmedi.
Grup adına basın açıklaması yapan Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, geçen yıl 5 Temmuz'da Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'deki Uygurluların demokratik hak arayışında bulunduğunu hatırlattı.
Yaşanan olayların "kanlı bir şekilde bastırıldığını" kaydeden Tümtürk, "Orantısız güç kullanımını, yargısız infazları ve Çin işgalini şiddetle protesto ettiklerini" söyledi.
Tümtürk, "5 Temmuz'da katledilen, tutuklanan ve kaybolanlarla Kamboçya'dan ve Burma'dan 1,2 milyar dolar karşılığı Çin'e iade edilen 37 Uygurlunun akıbetinin soruşturulması, Çin'in devlet terörünün tekrarlanmaması için başta BM olmak üzere uluslararası kuruluşlar, Pekin yönetimi üzerinde uluslararası hukuk kurallarını uygulamalıdır" diye konuştu.
Açıklamanın ardından otobüslere binerek bulundukları yerden ayrılan grubun zaman zaman güvenlik güçleriyle de tartıştığı gözlendi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yangın tatbikatında Oscar'lık performans! Hastane çalışanları zor durumda kaldı
Son dakika haberi: Meteoroloji uzmanı hafta sonu için uyardı: Sağanak, sel, su baskını...
SON DAKİKA! Van'da kaybolduktan sonra cansız bedeni bulunmuştu: Rojin Kabaiş'in ölüm nedeni belli oldu
Etki ajanlığı nedir, ne demek? Etki ajanı kime denir?
Feci ölüm: Tamir ettiği asansörün altında kaldı | SON HABERLER