Cihaner ve Berk'in davası 28 Şubat'a ertelendi
CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk'in Yargıtay'daki yargılamasında Mahkeme Başkanı, "Bir kastımız yok, öyle denk geliyor" diyerek, davayı 28 Şubat 2014'e erteledi.
Yargıtay 11. Ceza Dairesi, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 11 sanığın "terör örgütü üyeliği" suçundan yargılandığı davaya devam edildi.
Yagıtay Ceza Genel Kurulu salonundaki duruşmaya, sanık İlhan Cihaner ve duruşmadan vareste tutulan Saldıray Berk katılmazken, sanık avukatları ve diğer sanıklar katıldı.
Duruşmayı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ve CHP'li bazı milletvekilleri izledi.
Dava kapsamında, yargılaması durdurulan ve haklarında Başbakanlık tarafından kovuşturma izni verilen 3 MİT mensubu sanık dinlendi. "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" ve "gizli tanık Erzincan'ı tehdit ederek Fethullah Gülen cemaatine ilişkin bilgi toplamak" iddiasıyla yargılanan MİT mensuplarından Ş.D, MİT Erzincan Bölge Müdür Vekili olarak 2009'da göreve geldiğini söyledi.
Ş. D, protokol gereği, mülki idare amirleri, askeri erkan ve yargı mensuplarıyla tanıştığını, bu kişilerle protokol görüşmeleri dışında özel görüşme yapmadığını, diğer sanıkları tanımadığını belirtti.
"İstihbarat çalışmalarının suçlanmasını üzülerek görmekteyim"
Haklarındaki iddiaları ortaya atan gizli tanık "Erzincan" ile teşkilatın faaliyetleri kapsamında tanıştığını ifade eden Ş. D, "Bu davada, MİT'in yasal istihbarat çalışmalarının suçlanmasını üzülerek görmekteyim" dedi.
"Anayasal düzene karşı faaliyet gösteren grup ve kişilerle ilgili bilgi toplamanın, MİT'in görev alanı içinde olduğunu" ifade eden Ş.D, teşkilatın, "mevcut tehditlerin yanı sıra olası tehditlerle ilgili de önceden araştırma yapmakla görevli bulunduğunu" ifade etti.
Ş.D, Müsteşarlığa gelen e-postaların mensuplarca görülmeyeceğini, haber elamanı olacak kişilerle irtibatın, MİT Müsteşarlığından gelen emir üzerine sağladığını anlattı. Gizli tanık "Erzincan"ın teşkilata e-posta göndererek, her türlü görevi yapacağını söylediğini aktaran Ş.D, bu kişiyle karargahın emri doğrultusunda irtibat kurulduğunu bildirdi.
Gizli tanıkla yapılan görüşmelerin görev kapsamında olduğunu söyleyen Ş.D, "Çalışkan bir adam olmasam, esneye esneye televizyon izlesem bunlar başıma gelmezdi. Ben çalıştım, kim sahtekar, kim ne, o nedenle bunlar başıma geldi" diye konuştu.
İrticayla Mücadele Eylem Planı'nı hayata geçirmekle suçlandığını söyleyen Ş.D, eylem planını, bir gazetede yayımlandığında öğrendiğini belirtti.
Ş.D, "Hiçbir MİT mensubu, gazetelerde çarşaf çarşaf yer alan bir planı 1 yıl sonra uygulamaya çalışmaz" dedi.
Gizli tanık "Erzincan"ı İlhan Cihaner'in yanına götürdüğü iddialarını da yalanlayan Ş.D, "MİT mensubu için görev namus meselesidir. Bir MİT mensubu, elamanını başka biriyle tanıştırıyorsa dünyanın en ahlaksız adamıdır. Planlı istihbarati çalışmalarımız iddialarla irtibatlandırılarak suçlanmaya çalışıyoruz" savunmasını yaptı.
Ş.D, gizli tanık "Erzincan"ın temel dayanaktan yoksun, çelişkili ifadeleri nedeniyle haber elamanlığı görevine 3 ay sonra son verildiğini bildirdi. Bir gizli tanığın, çelişkili ve yalan beyanları nedeniyle suçlandığını ifade eden Ş.D, "Örgüte kim tarafından üye yaptırıldığımı, kim tarafından örgüte kazandırıldığımı merak ediyorum. Dünyanın hiçbir gücü beni bir terör örgütüne üye yapamaz" dedi.
"Hedef MİT'tir"
İddialara konu çalışmaların görev gereği olduğunu, suça konu herhangi bir eylemde bulunmadıklarını savunan Ş.D, şu savunmaları yaptı:
"Görevimi layıkıyla yapma gayretimin sonuçlarını böyle aldım. Yapılan tüm çalışmalar tamamen görev içinde, MİT'in yasal istihbari faaliyetlerine ilişkindir. Tutuklandık, kimliklerimiz deşifre edildi. Ben yıllarca terörle mücadele ettim. Bu bir art niyettir. Sanık yapılmamızın gerçek nedeni teşkilatın töhmet altında bırakılmasıdır, hedef MİT'tir."
Sanık Ş.D, hakkındaki iddiaları reddererek, beraatını istedi.
Erzincan'da görevli MİT mensubu sanık K,Ü de gizli tanığı tehdit etmediğini, 3 ay süreyle yapılan tüm görüşmelerin raporlarının Müsteşarlığa iletildiğini söyledi.
Gizli tanıkla görüşmelerin karargahın bilgisi dahilinde, MİT'in çalışmaları kapsamında olduğunu savunan K.Ü, "Gizli tanığın gerçek dışı ve asılsız iddialarını kabul etmiyor, beraatımı istiyorum" dedi.
"Cihaner ile cezaevi aracında tanıştım"
MİT mensubu sanık S.B.İ. de sanıklardan Saldıray Berk'i ismen bildiğini, İlhan Cihaner ile de ilk kez soruşturma sırasında tutuklu iken cezaevi aracında nakledilirken tanıştığını söyledi. Gizli tanık ile görüşmeleri meslektaşı K.Ü ile yaptığını anlatan S.B.İ, şunları kaydetti:
"Tüm görüşmeler makama detaylı sunuldu. Neler, nerede, nasıl konuşuldu, şahsın ruh hali hepsi aktarıldı. Tutarsız ve çelişkili görüldüğünden görüşmeler kesilmiştir. Görev ve sorumluluklarımın bilinciyle hareket ettim, hukuka aykırı hiçbir eylemde bulunmadım. Gizli tanığın gerçek dışı, çarpıtılmış iddialarda bulunduğu ortada iken hayali iddialarla sanık yapıldık. İddianamade fiili ve hukuki delil sunulmamıştır. Savcının yanlış yönlendirildiğini düşünüyorum."
MİT Teftiş Kurulu raporu
11. Ceza Dairesi Başkanı Hüseyin Eken, MİT Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığınca hazırlanan ve Başbakanlığa sunulan soruşturma raporunun özetini okudu.
Raporda, iddia makamının, MİT mensuplarıyla ilgili iddiaları MİT ve Başbakanlığa sormadığı, 3 mensubun hedef haline getirileceğinin göz ardı edildiği, sadece gizli tanık ifadesine dayandığı belirtilerek, "İddia makamının araştırma yapmamasının, yalnız gizli tanık ifadesine dayanmasının nedeni bilinmemektedir" ifadesine yer verildi.
6 aydan fazla tutuklu yargılanan MİT mensuplarının, gizli tanıkla görüşmelerinin ilgili mezvuat ve prensiplere uygun yapıldığı belirtilen raporda, dosyada suçlamalara konu bir delil bulunmadığı sonucuna varıldığı ifade edildi.
Raporda, Teftiş Kurulunca yapılan soruşturma sonucu 3 MİT mensubu hakkında kovuşturma izni verilmemesi yönünde görüş bildirildi. Başkan Eken, MİT Müsteşarı imzalı raporun Başbakanlığa gönderilmesinin ardından Başbakanlık makamının 12 Mayıs 2013'te bu kişiler hakkında kovuşturma izni verdiğinin gelen yazıdan anlaşıldığını bildirdi.
Sanık MİT mensupları, "Teftiş Kurulu raporuyla masum olduğumuz ortaya çıkmıştır. Kovuşturma izni verilmesi Başbakan'ın takdiridir. Masumiyetimizin ortaya çıkması için bir fırsattır" değerlendirmesinde bulundular. Duruşmada daha sonra, gizil tanık "Erzincan" hakkındaki koruma tedbiri kararının kaldırılıp kaldırılmayacağı yönündeki Adıyaman Emniyet Müdürlüğünden gelen yazı okundu.
İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, gizli tanığın soruşturma sırasında gözaltına alınarak, 1 gün sonra serbest bırakıldığını, ardından da gizli tanık olmasına karar verildiğini belirtti.
Gizli tanığın adının MİT raporunda da açıkça yazıldığını söyleyen Kazan, "Gizli tanık A.G'nin dosyada kimlik fotokopisi, fotoğrafı var. Kimliği gizlenmeyen bir gizli tanık için koruma kararı verilemez" dedi.
Kazan, "Erzincan" kod adlı gizli tanık hakkındaki koruma tedbirinin kaldırılarak, duruşmada dinlenmesini istedi.
"Can güvenliğim yok"
Duruşmada söz alan sanık Yaşar Baş, Erzincan'da esnaflık yaptığını, hakkında iddialarda bulunan gizli tanıklarla zaman zaman karşılaştığını ve taciz edildiğini söyledi. Soruşturma sırasında valilikten olur aldığı silah ruhsatına emniyette el konulduğunu öne süren Baş, "Can güvenliğim tehlikededir, silah ruhsatımın geri alınmasın istiyorum" dedi.
MİT raporu istendi
Verilen aranın ardından Mahkeme Başkanı Hüseyin Eken, ara kararı açıkladı.
Buna göre heyet, sanık CHP Milletvekili İlhan Cihaner hakkında, geçen duruşmada yazılan zorla getirilme kararına karşı cevabın beklenmesine, Cihaner hakkında yeniden zorla getirilme kararı çıkarılmasına karar verdi. MİT Müsteşarlığı Teftiş Kurulunca 3 MİT mensubu hakkında hazırlanan raporun tümünün istenmesine de karar veren heyet, Ergenekon davası sanıklarından Dursun Çiçek'in, bu davaya katılma talebini de reddetti.
Gizli tanık "Erzincan" hakkındaki koruma tedbiri kararının devam ettirilmesini kararlaştıran heyet, yazımı tamamlandıktan sonra Ergenekon davasının gerekçeli kararının istenmesine karar verdi. Mahkeme Başkanı Eken'in "Duruşmanın, 28 Şubat 2014'e bırakılmasını düşünüyoruz" demesi salona gülüşmelere neden oldu. Eken, "Bir kastımız yok. Öyle denk geliyor. Dairemizin iş durumu, planlar öyle" dedi.
Günaydın: "Bu kurmaca bir dava"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 11 sanığın "terör örgütü üyeliği" suçundan yargılandığı davaya ilişkin "Mahkemenin şu güne kadar olan safahatında dahi bütünüyle kurmaca olduğu ortaya çıkan bu davanın bir an evvel sonuçlandırılması ve bu kurmacayı ortaya koyanların yargılanması gerekmektedir" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ 23 ARALIK 2024 | Kabine Toplantısı saat kaçta, BUGÜN MÜ? Asgari ücret, memur ve emekli zammı...
MEB PERSONEL ALIMI 2025 | MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman, şartları neler? 10 Milli Eğitim Uzman Yardımcısı alınacak!
İlk Türk Hava Şehidinin Hüzünlü Hikayesi! Fethiye'nin İsmi Şam'dan Geldi! Atatürk O İlçenin İsmini Değiştirdi...
Vahe Kılıçarslan'a Ağır Suçlama: Kaza Mağduru Kadından 5 Milyon TL'lik Tazminat Davası
Son Dakika! Beşar Esad'ın Suriye'den Kaçışı: Gizemli Süreç ve Perde Arkası