ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ BAŞVURU VE KAYIT YENİLEME E-DEVLET: Çiftçi Kayıt Sistemi'ne nasıl kayıt olunur?
2025 üretim yılı için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları için araştırmalar sürüyor. Çiftçiler, başvurularını Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı olan il veya ilçe müdürlüklerinde gerçekleştirebiliyor. Ayrıca, e-Devlet platformu üzerinden de online başvuru yapma imkanı sunuluyor. Peki, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne nasıl kayıt olunur? İşte Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuru ve kayıt yenileme ekranı e-Devlet bilgileri...
Tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması amacıyla oluşturulan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuru ve kayıt yenileme detayları çiftçilerin gündeminde yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nca verilen tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin ÇKS başvurularını yapmaları gerekiyor.
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ (ÇKS) BAŞVURU TARİHLERİ 2025
Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan "Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, 2025 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 1 Eylül'de başlayacak 31 Aralık'ta sona erecek.
Son başvuru tarihi olan 31 Aralık'tan sonra edinilen veya kiralanan tarım arazileri için başvuru tarihi üretim yılının 30 Haziran'ı olarak belirlendi. Çiftçilerin şubat ayı içindeki ÇKS'ye kayıtlı tarım arazilerindeki üretim bilgilerinin güncellenme başvuruları ise 15 Mart-15 Nisan tarihlerinde yapılacak. Ayrıca taahhütnameye konu arazilere ilişkin mart ayındaki ÇKS kayıtları için askı süresi, 15-30 Temmuz tarihlerinde olacak şekilde değiştirildi.
"Kuru" olarak beyan edilen arazinin "sulu" olarak değiştirilmesi veya kaydedilmesi halinde resmi belge talep edilecek. Belgenin temin edilememesi durumunda tespit komisyonu marifetiyle değişiklik yapılabilecek. ÇKS'ye veri girişi ve dosya kabulü yapmak üzere yapılacak işbirliği protokolü kapsamında, süresi uygulanacak iller ile görev ve sorumlulukları Bakanlıkça belirlenmek üzere, Bakanlıkça yetkilendirilen Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve ziraat odaları hizmetlerinden yararlanılabilecek.ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ'NE NASIL KAYIT OLUNUR?
Üreticiler ÇKS başvurularını arazilerinin bulunduğu yerdeki Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor. e-Devlet Kapısı'nda başvuru imkanından, geçmiş yıllarda ÇKS'ye kayıtlı olan ve arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan üreticiler online olarak yararlanabiliyor. İlk defa ÇKS'ye kaydolacak veya geçmiş başvurusundaki arazi bilgilerinde değişiklik yapacak üreticilerin Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor. Başvuru işlemleri sırasında çiftçilerin nüfus cüzdanları, tapu belgeleri veya kira sözleşmeleri gibi belgelerin yanında bulunması zorunludur. e-Devlet sistemi üzerinden kayıt yaptıracak çiftçiler T.C kimlik numarası ve şifreleri ile sisteme giriş yapabilir.
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ (ÇKS) BAŞVURUSU EKRANI E-DEVLET!
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ KAYIT YENİLEME BAŞVURU EKRANI E-DEVLET!
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ (ÇKS) NEDİR?
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanıdır. ÇKS, tarımsal desteklemelerin izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanmasını; doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi için çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemidir.
Aktif olarak tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerin özlük bilgileri, faaliyetleri sırasında kullandıkları varlıklar (arazi, hayvan, girdi vs.), ürün deseni, ortalama verimlerin kayıt altında tutulduğu, tarımsal desteklemelerin uygulandığı, izlendiği, denetlendiği, tarım politikalarının oluşturulmasında yararlanılan bir sistemler bütünüdür.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Zemzem suyuna çeşme suyu karıştırıyordu: İfadesi saç baş yoldurdu!
Jandarma ve sahil güvenlik astsubay alımı başvuru tarihleri ve kadro dağılımı 2025
Dikkat! Bir hafta etkili olacak.. Türkiye genelinde sağanak alarmı
Sıcak havalar için uyaran Meteoroloji mühendisi Özdemir'den İstanbul'a kar açıklaması
Yurdun Her Yeri Risk Altında! Türkiye'deki Deprem Riskleri Artıyor: 2024’te 31 Bin 890 Sarsıntı Kaydedildi