hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çiçek'ten sendikalara ve polislere mesaj

    Çiçekten sendikalara ve polislere mesaj
    expand

    Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'ten 1 Mayıs'ta yaşanan olaylarla ilgili hem işçilere hem de polise mesaj geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cemil Çiçek, "maalesef 1 Mayıs nedeniyle çok tatsız olaylar yaşandığını, bunların artık geride bırakılması kanaatini taşıdığını" ifade ederek, "Keşke bu olaylar yaşanmasaydı. Evet, bunu demek durumu hasıl oluyor. Yaşanmayabilirdi ama yaşandı" dedi.
     
    Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     
    Sendikaların, 1 Mayıs'ta yaşanan olayları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) gibi kuruluşlara taşıyacaklarına ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Çiçek,"Maalesef 1 Mayıs vesilesiyle çok tatsız olaylar yaşanmıştır. Bunları artık geride bırakmamız kanaatini taşıyorum" cevabını verdi.
     
    Çiçek, "Bu konuda kim ne söyleyecekse zaten söylemiştir. Televizyon kanalları yeteri kadar bu olaylara yer verdi" diyen Cemil Çiçek, olayın boyutlarıyla ilgili siyasiler başta olmak üzere herkes tepkilerini, bu konudaki görüşlerini ortaya koyduğunu söyledi.
     
    Cemil Çiçek, "Her zaman ifade etmeye çalıştım; bir konuyu tartışalım, söyleyelim ama yeri geldiğinde nokta koymayı bilmemiz lazım. Keşke bu olaylar yaşanmasaydı. Evet, bunu demek durumu hasıl oluyor. Yaşanmayabilirdi ama yaşandı. Dolayısıyla değerlendirmesi de yapıldı. Bundan sonra bunu çok daha fazla sağa sola taşımanın bir faydası olacağı kanaatini şahsen taşımıyorum" diye konuştu.
     
    Sendikalara "1 Mayıs'ı artık geride bırakalım" mesajı veren Çiçek, polislere mesajını ise Avrupa Birliği üzerinden vererek, "eğitim şart" dedi.
     
    Çiçek'ten polislere eğitim mesajı
     
    "Siz AB, demokrasi dedikçe, 1 Mayıs'taki gibi, olayların dozu ve şiddeti daha farklılaşıyor. Size rağmen mi bu tür olaylar oluyor?" sorusuna karşılık ise Çiçek, hükümet olarak AB'yi önemsediklerini ve bunun Türkiye'nin yararına olduğunu söyledi.
     
    AB meselesinin sadece yasal düzenlemeden ibaret olmadığını ifade eden Cemil Çiçek, yasal düzenlemeleri yaptıklarını ama yapılanların yeterince benimsenmeyince, özümsenmeyince uygulamada bazı aksaklıkların yaşandığını söyledi.
     
    "Bu da uygulayıcıların bu felsefeyi ya yeterince benimsememesinden ya da çıkan yasaları özümsememesinden kaynaklanıyor" diyen Çiçek, "Bu da eğitimle alakalıdır. Yani meslek içi eğitimdir, bu çıkan yasalarla ilgili insanlarımızın eğitilmesi lazım gelir. AB bir anlayış, bir felsefe meselesidir. Eğer bunu hep beraber benimsiyorsak bu şikayetler azalı" dedi.
     
    SENDİKALAR KANUNU
     
    Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulunda imzaya açılan Sendikalar Kanunu, Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu tasarılarıyla sendikalara üye olurken ya da ayrılırken noter şartının kaldırılacağını bildirdi.
     
    Çiçek, toplantıda 4 kanun tasarısının görüşüldüğünü ve imzaya açıldığını belirtti.
     
    Bakan Çiçek, tasarılardan birisinin Serbest Bölgeler Kanunu ile Gümrük Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı olduğunu bildirdi.
     
    Çifte Kullanımlı Eşya ile Hassas Eşyanın Dış Ticaretinin Kontrole TabiTutulmasına İlişkin Kanun tasarısının da ele alındığını bildiren Bakan Çiçek, bunun özellikle küresel barış açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.
     
    AB ile müzakereler çerçevesinde 19'uncu fasılla ilgili olarak çalışma hayatının en önde gelen iki temel kanunu, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu ile ilgili de düzenlemeler yapılacağınıifade eden Bakan Çiçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın ilgili taraflarla bu konularla ilgili görüşmeler yaptığını anlattı ve bu konuda Bakalar Kurulu'na bilgi sunulduğunu bildirdi.
     
    Bu tasarıların önemli düzenlemeler içerdiğini anlatan Bakan Çiçek, bunun da TBMM tatile girmeden yasalaşmasını arzuladıklarını söyledi.
     
    Tasarının neler getirdiğine ilişkin de bilgiler veren Bakan Çiçek, "Bugün sendikaya üye olmak veya ayrılmak noter tasdikine bağlıdır. Dolayısıyla noter şartı kaldırılmaktadır. Hem üye olurken, hem ayrılırken bir noter ücreti ödeniyor, bunun sendikalaşma ve örgütlenme özgürlüğü açısından getirdiği bir külfet olarak düşünüldüğünde böyle bir düzenlemedir" dedi.
     
    Sendika kurucusu olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartının ortadan kaldırıldığını belirten Çiçek, sendikalara üye olma yaşının da 16'dan 15'e düşürüldüğünü söyledi.
     
    "Sendikaların sadece ülke içerisinde değil, yurtdışında da temsilcilik açmasına, belli konularda diğer sendikalarla işbirliği yapmasına imkan veriliyor" diyen Çemil Çiçek, sendikaya üyelik ücretinin de değiştirileceğini ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow