hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'nin genel görüşme önergisine ret

    CHPnin genel görüşme önergisine ret
    expand

    CHP'nin Irak'ın kuzeyine düzenlenen kara harekatıyla ilgili genel görüşme önergesi TBMM tarafından reddedildi.

    Genel Kurul, saat 14.00'te TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın başkanlığında toplandı.
     
    Daha sonra AK Parti milletvekillerinin verdiği önergeyle, öngörüşmenin kapalı oturumda yapılmasına karar verildi.
     
    Genel Kurul'da, kapalı gerçekleşen öngörüşme, yaklaşık 2,5 saat sürdü.
     
    CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, gazetecilere yaptığı açıklamada, CHP'nin verdiği TSK'nın Irak'ın kuzeyine yaptığı operasyonla ilgili genel görüşme önergesinin reddedildiğini söyledi.

    Oturumda kimler söz aldı?

    Genel görüşme önergesi üzerinde, hükümet adına BaşbakanYardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti grubu adına Grup Başkanvekili Nihat Ergün, CHP grubu adına Bursa Milletvekili Onur Öymen ve İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, MHP grubu adına İstanbul Milletvekili Gündüz Suphi Aktan, DTP grubu adına da Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan konuştu.
     
    Genel Kurul salonunda, milletvekilleri dışında, sadece yeminli stenograflar ve yeminli görevlilerin çalışması kararlaştırıldı.
     
    Ayrıca, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın önergesi doğrultusunda, Dışişleri Bakanlığı mensubu 5 bürokratın da kapalı oturumda bulunması benimsendi.
     
    Genel Kurul'da grup başkanvekillerinin kullandığı telsiz telefonlar da salon dışına alındı. Genel Kurul'un çalışmasının başlangıcında, çok sayıda bakan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, yerlerini aldı.
     
    Genel Kurul'un kapalı oturuma geçmesi üzerinde, iktidar ve muhalefet kulisinden milletvekili dışındaki herkes çıkarıldı. TBMM'deki basın bürolarının Genel Kurul salonu bitişiğinde yer alan ofisleri de kapatıldı.
     
    Oturumun amacı
     
    CHP'nin genel görüşme önergesinde "Hükümetin Meclis'ten aldığı yetkiyi niçin sınırlı bir operasyonu gerçekleştirmek için kullandığı, ABD'nin niçin operasyonun sona erdirilmesini talep ettiği, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in Ankara'da operasyonun bir an önce sona erdirilmesi talebine devlet yetkililerinin ne yanıt verdiği" gibi konuların Meclis'te kapsamlı görüşülmesi gerektiği vurgulanmıştı. 
     
    Kapalı oturumdaki görüşmelerle ilgili açıklama yapılamıyor, bunlar, devlet sırrı olarak saklanacak. Kapalı oturum tutanakları ancak üzerinden 10 yıl geçtikten sonra yayımlanabiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow