hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'li Akif Hamazçebi, Tuzla'daki sızıntıyı TBMM gündemine taşıdı: Başbakana sordu

    CHPli Akif Hamazçebi, Tuzladaki sızıntıyı TBMM gündemine taşıdı: Başbakana sordu
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Tuzla'da kokuyla ortaya çıkan ve çevre mahallelere de yayılarak ilçe sakinlerinin bulundukları yerleri terk etmelerine yol açan kimyasal atık sızıntısını Meclis gündemine taşıdı. Hamzaçebi, Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Öte yandan kokuya neden olan "Tetrachior cezhene ve Tricholoro ethene" maddesi metalden boya ve elektroniğe değişik sektörlerde kullanılıyor ve İnsan sağlığı ile çevreye verdiği zarar biliniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tuzla'da nefes almayı bile zorlaştıracak düzeye ulaşan ve paniğe yol açan kokunun kimyasal bir sızıntıdan kaynaklandığını ve İSKİ'nin kanalizasyon sistemiyle yayıldığını hatırlatan CHP'li Hamzaçebi, onlarca insanın solunum güçlüğü, göz ve geniz yanması şikayetleriyle hastanelere başvurduklarını ve tedavi gördüklerini belirtti.

    İSKİ Tuzla'daki kokunun nedenini açıkladı

    'Saatler sonra küçümseyen açıklamalar yapıldı'

    Kendisinin bulunduğu hastane ziyaretlerine ilişkin gözlemlerini de aktaran Hamzaçebi, yetkililere konuya uzun saatler boyunca ilgisiz kalmakla suçlayarak, "Saatler sonra durumun ciddiyetini küçümseyen açıklamalar yapılmıştır. Bu açıklamalarda atık su kolektörüne kaçak kimyasal döküldüğü, söz konusu sızıntıya konu olan kimyasalın insan sağlığına olumsuz bir etkisinin olmadığı ifade edilmiştir" dedi.

    'İlk kez yaşanmıyor'

    Bölgede yaptığı incelemelerde, görevlilerden kaçak kimyasal atık dökümünün ilk kez yaşanmadığı bilgisine ulaştığını ifade eden Hamzaçebi, şunları dile getirdi: "Caydırıcı bir ceza ve denetleme sistemi olmadığı, tam tersine adeta bir göz yumma söz konusu olduğu için vidanjörlerle getirilen zehirli kimyasal atıkların daha önce kaçak olarak döşenmiş olan sabit plastik borular vasıtasıyla ve ilkel bir deşarj yöntemiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi/İSKİ arıtmasına giden kolektör hattına boşaltıldığı ve rögar kapaklarından çıkan gazların vatandaşlarımızın sağlığını etkilediği ortaya çıkmıştır. Edindiğim bilgilere göre bu bir defalık bir olay değildir. Döşenen plastik borularla kimyasal atıkların İSKİ hattına deşarj edilmesi durumunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi/İSKİ ve Tuzla Belediyesi tarafından bilindiği halde bugüne kadar göz yumulduğu ifade edilmektedir. Bölge halkının ifadeleri de bu durumu destekler nitelikte olup benzer kokuların bölgede sıklıkla oluştuğu yönündedir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tuzla'daki kimyasal kokuyla ilgili soruşturma başlatıldı

    Başbakan Yıldırım'a sorular

    Hamzaçebi ardından da Başbakan Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan, sızan kimyasalın "Tetrachior cezhene ve Tricholoro ethene" maddesi olduğu açıklamaya değinerek, "Kimyasal atığın içeriği hangi laboratuvarlarda tespit edilmiştir?" diye sordu.

    Yetkililerin, söz konusu maddenin insan sağlığına zararı bulunmadığı yönündeki açıklamasına değinen Hamzaçebi, bu açıklamalarda bulunanların sorumluluklarına işaret ederek, "Havaya karışan gaz insan sağlığına zararlı değilse onlarca insanın hastanede tedavi altına alınması nasıl açıklanmaktadır?" sorusunu yöneltti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tuzla'da panik yaratan kokunun yayıldığı bölge havadan görüntülendi

    Hamzaçebi'nin Tuzla'daki kimyasal madde sızıntısıyla ilgili yönelttiği diğer sorular şöyle:

    - Olay yerine intikal eden acil sağlık ekipleri de dâhil olmak üzere birçok insanımız havaya karışan gazdan etkilenerek rahatsızlanmış, tedavi gören hastalar kalıcı zarar görmüş olabileceklerine dair endişelerini dile getirmiştir. Bu gaza maruz kalan insanların iç organlarında kalıcı bir hasarın olmayacağı konusunda nasıl bir güvence verilmektedir? Bu olayda gaza maruz kalan kişilerin gelecekte karşılaşabileceği olası sorunlar araştırılmakta mıdır?

    - Vidanjörlerle getirilen maddenin deşarjının gerçekleştirildiği bölgede bir ucu yer üstünde bırakılan ve yeraltından İSKİ kolektörüne bağlandığı ifade edilen sabit plastik borular bulunmaktadır. Bu tesisat kim veya kimler tarafından hazırlanmıştır?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tuzla'da kokudan etkilenen 60 kişi taburcu edildi

    - Tarafıma verilen bilgilere göre söz konusu boruların varlığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ ve Tuzla Belediyesi yetkilileri tarafından bilinmektedir ve boruların kullanımını engellemek için daha önce boruların sadece yerin üstünde kalan kısımlarına beton dökülmüş, bu beton da daha sonra kırılarak kaçak döküm işlemine devam edilmiştir. Neden İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ ve Tuzla Belediyesi tarafından varlığı bilinen, İSKİ sistemine bağlanan bu hat sökülmemiş, bunun yerine sorumsuz bir anlayışla tesisat yerinde bırakılarak üstüne beton dökmek suretiyle göstermelik bir uygulama yoluna gidilmiştir? Söz konusu borularının kullanımda olup olmadığı kimler tarafından denetlenmiştir?

    - Yıllardır devam eden bu kaçak kimyasal atık dökümleri ile ilgili olarak geçmişte herhangi bir soruşturma yürütülmüş müdür?

    - Sorumluluklarını yerine getirmeyen, 25 Aralık 2017 tarihindeki olayda da büyük bir sorumsuzluk örneği gösteren İstanbul Büyükşehir Belediyesi/ İSKİ ve Tuzla Belediyesi görevlileri hakkında bir soruşturma açılmış mıdır? Halen böyle bir soruşturma açılmadıysa açılması düşünülmekte midir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tuzla'da koku: Çalışma yapılan yerlerin gündüz fotoğrafları

    - Kaçak döküm yaptığı tespit edilenlere hangi yaptırımlar uygulanmaktadır?

    - Kaçak döküm nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesince bugüne kadar hangi kişi ve firmalara hangi tarihlerde ne kadar ceza kesilmiştir?

    - Kaçak dökümü engellemek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi/İSKİ ve Tuzla Belediyesi tarafından bugüne kadar hangi önlemler alınmıştır?

    - Bölge halkının her gün bu tip kokuların geliyor olmasının şikâyet ediyor olmasından hareketle; kaçak dökümün önüne geçilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ ve Tuzla Belediyesi tarafından alınan önlemlerin yetersiz olduğu ya da hiçbir önlem alınmadığı açıktır. Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Tuzla Belediyesi tarafından hangi çalışmaların yapılarak hangi önlemlerin alınması düşünülmektedir?

    - 7 Ağustos 2015 tarihinde yine Tuzla'da bir sızıntı olayı meydana gelmiş, basında da geniş bir şekilde yer bulan bu olayda da vatandaşlarımız benzer bir tehdit yaşamıştır. Aradan geçen 2,5 yılı aşkın sürede İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Tuzla Belediyesi tarafından alınması gereken önlemler neden alınmamıştır?

    İstanbul'da koku paniği.. Nedeni belli oldu

    Sızın kimyasal nedir, nerede kullanılıyor, insan sağlığına etkisi ne?

    Peki, Tuzla'da yaşanan sızıntıyla bölgede paniğe yol açan ve çeşitli şikayetlerle hastanelere giden onlarca çevre sakininin tedavi altına alınmalarına yol açan "Tetrachior cezhene ve Tricholoro ethene" maddesi nedir? Kimya sanayiinde çözücü; petrol ve yağ çıkarma maddesi olarak kullanılan "Tetrachior cezhene ve Tricholoro ethene", soğuk veya sıcak metal yağ alma işlemi için sentez ara maddesi olarak kullanılmasının yanı sıra; kauçuk, boya ve yapıştırıcı sektöründe de kükürt rafinasyonunda kullanılan bir madde. "Tetrachior cezhene ve Tricholoro ethene" ayrıca elektronik parçaların kurutulması ve temizlenmesi için de çözücü niteliğinden yararlanılıyor.

    Kansere neden olabilir

    Gözleri ve cildi tahriş edici olduğu bilinen maddenin, uzmanlarca kansere neden olabileceği uyarısı yapılıyor. Uzmanlar, buharının yoğun halde solunumunun ise solunum sistemini tahriş edeceğini belirtiyor. "Tetrachior cezhene ve Tricholoro ethene"in yaydığı buhar ve aerosol sisler, uyuşturucu etkisi yaparak baş ağrısı, takatsizlik, baş dönmesi ve mide bulantısına neden olabiliyor. "Tetrachior cezhene ve Tricholoro ethene"in içeriğindeki kanserojen maddenin yanı sıra, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabileceği uyarısı da yapılıyor.

    Çevreye zararlı

    Çevreye de zararı bulunan "Tetrachior cezhene ve Tricholoro ethene", sudaki organizmalar için zararlı ve su ortamında uzun süreli olumsuz etkilere neden olabilecek nitelikte.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow