CHP'den Diyarbakır ve Mardin raporu
CHP'nin Diyarbakır ve Mardin'le ilgili hazırladığı değerlendirme raporunda, uygulanan sokağa çıkma yasaklarının darbe ve sıkıyönetim dönemlerinde bile görülmediği ifade edilerek, hükümet eleştirildi. Gelinen durumun, "hükümetin TBMM'ye bilgi vermeksizin PKK ile gizli pazarlık yapması nedeniyle olduğu kaleme alınan raporda, "halkın PKK terörü ile iktidarın hukuksuz ve antidemokratik uygulamaları arasında sıkıştığı" yer aldı; halkın derinleşen bir duygusal kopuşa sürüklendiği uyarısı yapıldı.
CHP'nin "Diyarbakır-Mardin" Değerlendirme Raporu'nda, "bölge halkının PKK terörü ile iktidarın hukuksuz uygulamaları arasında sıkıştığı" savunularak, "Olayların böyle devam etmesi bölgedeki yurttaşlarda giderek derinleşen bir duygusal kopuşa yol açmaktadır" ifadesi kullanıldı.
Diyarbakır'da güvenlik koridoru kapatıldı
Sokağa çıkma yasaklarının etkileri
Raporda, vali ve kaymakamların aldıkları sokağa çıkma yasaklarıyla, yurttaşların yaşam, sağlık, eğitim, haberleşme, adil yargılanma, özel yaşam ve aile yaşamına saygı hakkının, yerleşme ve seyahat özgürlüğünün ve konut dokunulmazlığının sınırlandırıldığı vurgulandı. Sokağa çıkma yasağının hangi hallerde uygulanabileceğinin ve kararın kim tarafından verileceğinin, Olağanüstü Hal Kanunu ve Sıkıyönetim Kanunu'nda açıkça tarif edilmesine rağmen, İl İdaresi Kanunu'nda böylesine bir düzenlemeye yer verilmediği belirtildi.
Sur'daki çatışmalar en çok çocukları etkiledi
Uluslararası sözleşmelere açıkça aykırı
CHP'nin raporunda, "Dolayısıyla usulüne uygun olarak olağanüstü hal veya sıkıyönetim ilan edilmeden vali ya da kaymakamlar tarafından sokağa çıkma yasağı uygulanması Anayasa'ya ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere açıkça aykırıdır" değerlendirmesinde bulunuldu.
Zırhlı ambulans Sur'da göreve başladı
"Darbe dönemlerinde bile rastlanmadı"
"Bölgede birçok ilçede 24 saat olarak uygulanan sokağa çıkma yasaklarının haftalarca sürdürülmüş olmasına, darbe ve sıkıyönetim dönemleri de dahil Türkiye tarihinde şimdiye kadar rastlanmamıştır" ifadesine yer verilen raporda, şu görüşler ifade edildi:
"PKK terörünün boyut değiştirerek bugünkü evreye geçmesinde, AKP hükümetlerinin uyguladığı politikaların büyük bir payı bulunmaktadır. AKP Hükümetinin TBMM'ye bilgi vermeksizin yürüttüğü gizli pazarlık sürecinde PKK'nın bugünkü eylemleri için cephane yığınağı yapmasına, hendek kazmasına, dağdan şehre inmesine zemin hazırlanmıştır. Yapılan gözlemler, PKK'nın bugünkü mevzileri kazanabilmek, saldırılarını yerleşim birimlerine taşımak için AKP Hükümetinin ve kamu görevlilerinin bilgisinde, gösterilen hoşgörüden yararlanarak uzun süre hazırlık yaptığını göstermektedir."
"Halk PKK ile iktidarın hukuksuzluğu arasında sıkıştı"
Bölgedeki güvenlik güçlerinin canlarını siper ettikleri dile getirilen raporda, bölge halkının da PKK terörü ile iktidarın hukuksuz ve antidemokratik uygulamaları arasında sıkıştığı, terör örgütüne ve iktidara tepkili olduğu savunuldu. Raporda, şu görüşlere yer verildi:
"Bölgedeki yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının temsilcileri ile vatandaşlar, hukukun üstünlüğünün egemen kılınmasını, Kürt sorununa TBMM'de diyalog yoluyla çözüm aranmasını, yaşanan duygusal kopuşun ve kırılmanın geri dönülmez noktaya ulaşmaması için sorunun öncelikli olarak ele alınarak çözümlenmesi gerektiğine inanmaktadır. Bölge halkı, ekonomik önlemlerden önce barış ve huzur ortamının sağlanmasını talep etmektedir. Bu anlamda en temel ihtiyaçlardan olan sağlık ve eğitim hizmetlerinin yürütülen operasyonlar nedeniyle kesintiye uğramış olması devlete yönelik olarak büyük bir güvensizlik yaratmış durumdadır."
Ekonomik etkileri
Diyarbakır ve Mardin'e gelen turist sayısında ve ihracat rakamlarında da düşüş yaşandığı aktarılan raporda, "Diyarbakır'ın 2015 yılı Ocak ayında 15,1 milyon dolar olan ihracatı yüzde 22 oranında azalarak 2016 yılı Ocak ayında 11,8 milyon dolara inmiştir. Mardin'in ihracatı yine aynı aylar itibarıyla yüzde 17 azalarak 63,4 milyon dolardan 52,5 milyon dolara gerilemiştir" ifadesine yer verildi.
Diyarbakır ve Mardin'in, en yüksek işsizlik oranlarının yaşandığı iller arasında yer aldığı kaydedilen raporda, "Olayların böyle devam etmesi bölgedeki yurttaşlarda giderek derinleşen bir duygusal kopuşa yol açmaktadır" değerlendirmesinde bulunuldu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Haluk Levent korkuttu: Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...