hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'de kurultay süreci bugün başlıyor! İşte tartışmalı maddeler... | Video Haber

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    CHP'de tüzük kurultayı süreci bugün başlıyor. Ancak bazı tartışmaların gölgesinde. Ön seçim, 3 dönem kuralı, kontenjan gibi konularda parti içinde anlaşmazlıklar var. Detaylar neler? CNN TÜRK ekibinden Paşa Alyurt aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK ekibinden Paşa Alyurt detayları şu ifadelerle aktardı;

    CHP'de tüzük kurultayı için hazırlıklar tamamlandı. Bugün itibarıyla Sivas Kongresi'nin 105. yıl dönümü, CHP açılışı sembolik olarak Sivas'ta başlatıyor ve bu süreçte CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in de sembolik olarak burada bir konuşma gerçekleştireceğini ifade etmiş olalım. Özgür Özel, tüzük çalışmaları ve kurultay hazırlıkları için CHP eski genel başkanlarıyla bir araya gelmişti. İstanbul'da; Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Murat Karayalçın, Ankara'da ise bir önceki genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü. Kendilerinin görüş ve önerilerini dinlemişti ve süreç itibarıyla sembolik olarak açılış gerçekleşti.

    En kritik tarih 5 Eylül olacak. Burada taslak metne son şekli verilecek. 6 Eylül'de de kurultay süreci resmi olarak başlayacak. 6-8 Eylül tarihleri arasında maddeler tek tek oylanacak ve parti programı konuşulacak. 9 Eylül tarihinde ise süreç itibarıyla partinin hem kuruluş yıl dönümü kutlanacak hem de süreç sona erdirilmiş olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ön seçim, kontenjan ve 3 dönem sınırlaması

    Ön seçimde özellikle parti meclisi üyeleri ve bazı milletvekillerinin bu noktada ön seçimlerin hâkim denetiminde yapılmasını savunduğu ifade ediliyor. Ancak Özgür Özel'in bu noktada parti meclisi üyeleri ve milletvekilleri ile fikir olarak ayrıştığını ifade edebiliriz. Özgür Özel, ön seçim denetimlerinin örgüt tarafından yapılması gerektiğini savunuyor. Diğer noktada ise dönem sınırlaması. CHP yönetiminin dönem sınırlamasını bu dönemki milletvekilleri için değil, önümüzdeki dönemi kapsayacak şekilde bir çalışma içerisinde olduğunu ifade edebiliriz.

    Kontenjan sürecine baktığımız zaman ise CHP Genel Merkezi'nin özellikle milletvekilleri seçiminin belirlenme sürecinde yüzde 15'lik bir kontenjan belirleme süreci oluyor. Bu noktada özellikle bazı parti meclisi üyelerinin ve milletvekillerinin itirazı olduğunu ifade etmiş olalım. Ancak Özgür Özel, burada parti meclisi üyeleri ve milletvekillerine bu dönem o yüzde 15'lik kontenjanın tamamının gençler ve kadınlar için kullanılacağını, seçim çevrelerine göre de o belirlenen milletvekillerinin değiştirilebileceğini ifade ettiği gelen bilgiler arasında.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow