CHP ve MHP'den Erdoğan'a yeni anayasa yanıtı
Başbakanın, yeni anayasaya ilişkin muhalefete yönelttiği suçlamalara yanıt geldi. CHP'li Atilla Kart, Erdoğan'ı Komisyonu, CHP üzerinden münfesih hale getirmeye girişmekle suçladı. MHP ise iktidarı ortak tutum arayışını bozmakla suçladı.
Kart, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında yarın yapacağı toplantıya ilişkin soruları yanıtladı. Özellikle son 2-2,5 aydan bu yana komisyonun istenilen verimlilikte çalışmadığını, çalışamadığını ifade eden Kart, CHP Grubu olarak bundan rahatsız olduklarını söyledi.
Kart, bu zeminin son derece önemli olduğunu, bu zeminden üretimin ortaya çıkması gerektiğini vurgulayarak, yaşanılan tıkanmayı nasıl
aşabilecekleri, çalışmaları verimli hale getirebileceklerini yarınki toplantıda konuşacaklarını kaydetti.
Komisyonun çalışmalarını sürdürüp sürdürmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Kart, iktidarın tutumunun, dürüst, samimi olmasının önemli olduğunu belirtti. Kart, iktidar grubunun teklif getirdiğini dile getirerek, siyasi nezaket içinde başlangıçta tavır almalarının söz konusu olmadığını, görüşmeleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Kart, uzlaşılan maddelerin yasalaşması aşamasının dörtlü olması gerektiğini ifade ettiklerini anımsatarak, komisyon protokolünün 6. maddesinde, yasalaşmayla ilgili kararların mutabakatla verileceğini öngördüğünü dile getirdi.
Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün, yine CHP'nin anayasa zeminini tıkadığına yönelik bir algı yaratmaya çalıştığını savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Belli ki geleceğe yönelik olarak bunun üzerinden bir siyasetin yapılması hedefleniyor. AKP'nin samimi olmayan, siyaseten dürüst olmayan tavrını görüyoruz. İktidarın, tutarlı olması, protokolün gereğini yapması noktasında bir kez daha uyarıları yapacağız. Meclis Başkanı'nın üzerine düşen görevi üstlenmesi, sorumluluk, inisiyatif alması gerektiğini yarın bir kez daha dile getireceğiz. AKP, kendince Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu, CHP üzerinden münfesih hale getirme girişiminde bulundu. Özü bu. Bu oyuna gelmezdik, gelemezdik;Uzlaşma Komisyonu hukuku, protokol ve anayasa yapımının tutarlı, sistematik şekilde yapılması gereği olarak. AKP'nin bu oyununa fırsat vermedik. Meclis Başkanı'nın görevi çoktur. AKP'nin başkanlık taslağı noktasında Başkan ne düşünüyorsa artık kararını vermelidir. O blokoj hala orada duruyor. Protokole göre, ortaya çıkan taslağın, mutabık kalınan, kalınmayan maddelerinin kamuoyunun gündemine, tartışılmasına açılması gerekiyor. İki aydır bu kararı aldık, çoktandır yapılması gerekiyordu. Bu taslak kamuoyunun görüş ve önerisine açılmalı. Komisyonun ayakta tutulması gerektiğine inanıyoruz, seçim süreçleriye bağlantılı olmadan. En çok şekillenen maddeler üzerinden değil, bölümler üzerinden bir yassalaşma söz konusu olabilir. En çok şekillenen 43 maddelik temel hak ve özgürlükler, yargı 9 madde. Yargı tahmin ediyorum 20 maddeye kadar ulaşacaktır, bu mümkün. Bu iki bölüm üzerinden bir yasalaşmayı sağlamak mümkün. Bu yasalaşmanın dörtlü mutabakatla yapılması gerekir yoksa komisyonun bir anlamı kalmaz."
"Halkın değil AKP'nin anayasası olur"
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da uzlaşma olmadan çıkarılacak bir anayasanın, halkın değil iktidar partisinin anayasası olacağını belirtti. Yalçın, yazılı açıklamasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü grup toplantısında "60 Anayasa maddesinin Meclis'e getirilmemesi" konusunda muhalefeti suçladığını savundu.
"İki ruhlu anayasa meydana gelir"
İktidar partisinin, ilk günden itibaren Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, ortak mutabakat anlayışını bozacak her türlü tutumu sergilediğini iddia eden Yalcın, "Anayasa yenileme çalışmaları sürerken siyasi hedeflerine odaklanan AKP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun teşekkül esaslarını göz ardı etmiştir" değerlendirmesini yaptı. Yalçın, şunları kaydetti:
"Zaten yamalı bohçaya çevrilmiş anayasada, şimdiye kadar komisyonun kabul ettiği maddelerin Parlamento'da kabulü durumunda, iç ahengin yakalanması mümkün olmayacak, iki ruhlu anayasa meydana gelecektir. O takdirde iktidar partisinin Meclis'ten herhangi bir partinin veya bir grup milletvekilinin desteğiyle geçireceği anayasa maddeleri Uzlaşma Komisyonu'nda kabul edilen değil, anayasa değişikliği için yeterli çoğunluğun benimsediği maddeler olacaktır. AKP'nin TBMM'den 60 maddeyi geçirmesi halinde fiilen Anayasa Komisyonu da varlığını ve anlamını yitirecek, masa dağılacaktır. Bu durumda da yeni anayasa bir başka bahara kalacaktır.Herhangi bir anayasa metninin AKP tarafından halkoyuna götürülmesi ise tamamen iktidarın tek yanlı tasarrufuyla gerçekleşmiş bir siyasi hamle olacaktır. O takdirde ne bir milli mutabakattan ne genel kabul arama gereğinden ne de kamuoyunun tasvip ve desteğinden söz edilebilecektir. Bu şekilde uzlaşmasız çıkarılacak bir anayasa, halkın değil, AKP'nin anayasası olacaktır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! İstanbul Beylikdüzü'nde El Bombası Paniği
2024/2 MERKEZİ ATAMA KILAVUZU: KPSS 2024/2 merkezi atama başvuru tarihleri ne zaman?
Prizden yangın çıktı! Alevler 4 eve birden sıçradı
51 İlde 607 Arsa Satışa Çıkıyor: Yüzde 25 Peşin, 24 Ay Taksit! Arsalar Nerelerde Ne Zaman, Satışa Sunulacak?
Narin cinayeti davasında yeni gelişme: Düğümü çözebilecek 45 adım!