CHP ve BDP'den "212" önergesi
CHP ve BDP'nin gazeteci kökenli milletvekilleri, 212 sayılı yasanın gazetecilerin tamamına uygulanması için kanun teklifi verdi.
Ekşi, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ve CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen ile Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de gazetecilerin özgürce görev yapmalarını sadece Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu gibi ceza içeren yasalardaki hükümlerin engellediği yönünde genel anlayış olduğunu belirtti.
Gazetecilerin sosyal güvenceden yoksun şekilde çalıştırılmalarının, medya dünyasının görevini özgürce yapmasını engellediğini ifade eden Ekşi, "Çünkü sosyal güvenceden yoksun gazeteci, işvereni rahatsız eden bir haber ürettiği veya kanaat ifade ettiği zaman, haberin doğru olup olmadığına bakılmaksızın, tazminat bile almadan işini kaybedebilir" dedi.
Teklifin, geride bıraktığı meslek yaşamıyla ilgisi olmadığını belirten Ekşi, "Sosyal güvencem ve haklarımın ödenmesi konusunda benim kadar şanslı gazeteci belki de olmamıştır" diye konuştu.
Oktay Ekşi, teklifin MHP ve AK Parti'nin gazeteci kökenli milletvekillerine de sunulduğunu ancak her iki partiden de bir yanıt gelmediğini söyledi.
"Cezalar artırılmalı"
Türkiye'de 75-80 bin kişinin aktif olarak gazetecilik yaptığını kaydeden Ekşi, bunların yalnızca 4 bininin 212 sayılı yasadan yararlandığını ifade etti.
Ekşi, gazetecilerin bir kısmının da kayıtdışı çalıştığını dile getirdi. Bunun insani değerlere ve hukuka aykırı olduğunu kaydeden Ekşi, bütün gazetecilerin 212 yasaya göre yapılmış iş sözleşmesi ile çalışması gerektiğini söyledi.
212 sayılı yasanın 50 yıldır yürürlükte olduğunu ancak söz konusu yasayı ihlal eden işverene uygulanan yaptırımın yalnızca 200 lira olduğunu belirten Ekşi, teklifte bu cezanın her gazeteci için en az 5 bin liraya yükseltilmesinin öngörüldüğünü dile getirdi. Ekşi, teklifin yalnızca yazılı basın değil, radyo ve televizyon gibi elektronik basınla, internet gazeteciliğini de kapsadığını bildirdi.
Oktay Ekşi, teklifte ayrıca 212 sayılı yasanın bozuk Türkçesinin düzeltilmesi, gazeteciliğin kalitesinin artırılması, gazeteciliğin meslek ilkelerine göre yapılanmasının da amaçladığını söyledi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ekşi, şike cezalarını indiren yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından geri gönderilmesine ilişkin, bunun altında başka gerekçelerin olduğuna inandığını söyledi. Ekşi, "Cumhurbaşkanı, Erbakan ile ilgili yasayı onaylamıştı. AKP'nin içinde yükselen seslere bakılırsa resmin tamamını görürsünüz" dedi.
İstanbul Milletvekili Melda Onur ise Gül'ün "ormana değil ağaca baktığını" ifade ederek, "13 yaşındaki kıza tecavüz eden 26 kişiye toplam 130 yıl, şikeden tutuklu olan kişiye de 132 yıl..." dedi.
Basın özgürlüğü konusuna değinen İzmir Milletvekili Rıza Türmen de basın özgürlüğünün demokrasinin temeli olduğunu, ancak Türkiye'de bu özgürlüğün kağıt üzerinde kaldığını söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü