CHP mahkemeye başvuru hazırlığında
Abdullah Gül'ün Köşk adaylığına destek vermeyen CHP, Anayasa Mahkemesi'ne başvuru için iki ayrı dosya hazırlıyor. Dosyalardan biri 367 tartışmaları ile ilgili, diğeri ise Gül'ün cumhurbaşkanı seçilme niteliğini taşımadığı iddiasıyla hazırlanıyor. CHP'nin hukukçu milletvekilleri, Gül ile ilgili 'belge'leri topluyor.
CHP, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasında, Genel Kurul'da 367 milletvekili bulunmazsa oylama tutanağını alarak Anayasa Mahkemesi'ne gidecek. Yapılacak başvuru ile ilgili hukuki gerekçeler ve imzalar tamamlandı.
Genel Kurul'da 367 milletvekili bulunması ihtimaline karşı CHP ikinci bir dava dosyası daha hazırlıyor.
Bu dosyada, bazı olaylar ve açıklamaların belgelerine yer verilerek, Gül'ün "Cumhuriyet'in temel nitelikleri ve laiklik konusunda anayasal sistemle bağdaşmayan bir anlayış içinde olduğu ve kamu bütçesinin harcanması konusunda zaafiyet gösterdiği" iddia edilecek ve Gül'ün "Cumhurbaşkanı Andı" kapsamındaki nitelikleri taşımadığı savunulacak.
Bu dosyanın içinde yer alacak deliller arasında, Yasin El Kadı'nın malvarlığının dondurulması konusunda, Dışişleri Bakanlığı'nın tutumuna dikkat çekilecek, "Dışişleri Bakanlığı'nın temyizden vazgeçmesinin teröristi himaye etme ve kamu yetkisinin kötüye kullanılması anlamına geldiği" vurgulanacak.
Dosyadaki delillerden birisi de Gül'ün 1996-97 yıllarında devlet bakanlığı döneminde Kalkınma Bankası hesabından 1 milyar 652 milyon lirayı, görevi gereği olmadan harcadığı iddiası ve bu paranın Gül'den tahsis edilmesine ilişkin yargı kararı olacak.
Dosyada ayrıca Gül'ün eşi Hayrünisa Gül'ün, türban nedeniyle AİHM'e açtığı dava ile Gül'ün gazetelere verdiği bazı demeçlere de yer verilecek.
AK Parti'nin adayı Gül
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayının Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül olduğunu açıkladı.
Başbakan Erdoğan, AK Parti grup toplantısında yaptığı açıklamada Gül'ü "gerekli bütün vasıflara haiz, kamuoyu ve yüce Meclis'te genel kabul görecek, Cumhuriyet'i ve demokrasiyi güçlendirecek bir isim" olarak niteledi.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk tur oylama 27 Nisan Cuma günü yapılacak. Yeni cumhurbaşkanı 16 Mayıs'ta göreve başlayacak. Cuma günü yapılacak ilk tur oylama için Meclis Genel Kurulu saat 15.00'te toplanacak. Seçimin ikinci turu 2 Mayıs Çarşamba, üçüncü turu 9 Mayıs Çarşamba, son tur ise 15 Mayıs Salı günü yapılacak.
Cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk iki turda 367, üçüncü ve dördüncü turda 276 oy gerekiyor. Meclis'te oy kullanma hakkına sahip 353 milletvekili bulunan AK Parti'nin, Abdullah Gül'ü bir veya ikinci turda seçtirebilmesi için 14 oya daha ihtiyacı var. Bu açıdan 20 ANAVATAN, 4 DYP ve 9 bağımsız milletvekilinden 14'ünün desteğini alması gerekiyor.
AK Parti, ilk iki turda bu desteği bulamasa bile üçüncü ve dördüncü turda 276 oya rahatlıkla ulaşabiliyor. Sçimler tamamlandıktan sonra yeni cumhurbaşkanı 16 Mayıs'ta Genel Kurul'da ant içerek görevine başlayacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti