hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP heyeti: "Sorumlu Adalet Bakanı"

    CHP heyeti: Sorumlu Adalet Bakanı
    expand

    Şanlıurfa E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde, koğuşlardaki koşulların gayri insaniliği nedeniyle patlak veren olayda 10'u tutuklu 3'ü hükümlü 13 kişinin, C-15 koğuşunda çıkarılan yangında can vermesine ilişkin başlayan adli soruşturma kapsamında görüşmeler başladı. Cezaevinde incelemede bulunan CHP milletvekilleri de yaşananlardan Adalet Bakanı'nın sorumlu olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Barikatların kaldırılarak trafik akışına izin verilen cezaevi çevresinde, güvenlik önlemleri azaltıldı. Tutuklu ve hükümlü yakınlarını görmek isteyenlerin sayısının da azaldığı cezaevinde, CHP'li 3 milletvekili de inceleme yaptı. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın ise olaylara ilişkin başlattığı adli soruşturma kapsamında cezaevinde inceleme yapıp, yangın sırasında içeride bulunan görevliler ve yaralı olarak kurtulan tutuklu ve hükümlüler ile görüşmeye başladı.

    Şanlıurfa E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nin adli tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu C-15 koğuşunda Cumartesi gecesi yaşananlar sonucunda 13 kişi yanarak ve dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Baro ve hukuk kurumlarının girişimlerine rağmen, uzunca bir süredir cezaevinde devam eden gayri insani koşullar nedeniyle patlak veren ve yetkililerce mahkumlar arasında çıkan bir kavganın sonucu gibi açıklanan olayda 5 tutuklu ve hükümlü de sığındıkları tuvalet ve banyo bölümünde hayatta kalmayı başardı.

    Dün Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in geldiği cezaevinde CHP ve BDP heyetleri de inceleme yaptı.

    Kapalı görüş yaptırılıyor

    Dün öğle saatlerinden itibaren açık görüş yapılan cezaevine sabah saatlerinden itibaren tutuklu ve hükümlü yakınları akın etti. Yüzlerce tutuklu ve hükümlü yakınları cezaevi kapısı önünde kuyruk oluşturup içeriye girebilmek için beklemeye başladı. Yoğunluk nedeniyle zaman zaman tartışmaların çıktığı cezaevinde yakınları ile görüşerek çıkanlar ise yetkililere tepki gösterdi. Dün açık görüş uygulamasının başlatıldığını ve 15 gün süreceğinin duyurulduğunu söyleyen vatandaşlar, "Bugün ise uygulama hayat bulmadı. İçeride kapalı şekilde telefon ile görüştük. Açık görüş uygulaması maalesef dün ile sınırlanmış. Büyük tedirginlik yaşadık ve yakınlarımız ile açık şekilde görüşmek istiyoruz" dedi.

    Görüştükleri yakınlarının cezaevi koşullarından ve sıcak havadan şikayet ettiğini söyleyen vatandaşlar, genel af talebinde bulundu.

    Ek güvenlik önlemleri azaltıldı

    Olayların çıkmasının ardından zırhlı araçlar ile önlem aldığı cezaevi çevresindeki önlemler de azaltıldı. Dün çevre illerden polis takviyesi yapılan Şanlıurfa'da, sabah saatlerinden itibaren polis ve zırhlı araç sayısının daha da azaldığı görülürken, yollara kurulan bariyerlerin kaldırıldığı ve yolların da araç trafiğine açılması dikkat çekti.

    Başsavcı: "Açık görüş yaptıracağız"

    Yoğunluğun yaşandığı cezaevi önüne gelen Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın, vatandaşlardan sakin olmasını istedi. Kalabalığın izdihama yol açmamasını isteyen Başsavcı Yalçın, "Birbirinizi ezmeyin. Kadın ve çocuklara öncelik tanıyın. Açık görüş uygulamasını yaptıracağız. Ancak bir kez görüşenlerin tekrar tekrar gelip görüşmelerine izin vermeyeceğiz" dedi.

    Başsavcı Yalçın, kapalı görüş yaptırıldığına ilişkin sorulara ise yanıt vermedi.

    CHP'li heyet inceleme yaptı

    13 kişinin yanarak öldüğü ve dün CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun inceleme yaptığı Şanlıurfa Cezaevi'ne bugün de CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker ile Muğla Milletvekili Nurettin Demir geldi. Sabah saatlerinde cezaevine partinin il yöneticileri ile birlikte gelen CHP'li 3 milletvekili cezaevine girerek inceleme yaptı. Cezaevinde çıkan CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, içeride yaşanan koşulların insani olmadığını söyledi. Cezaevlerine ilişkin sorunların ve koşulların sürekli gündeme getirilmesine rağmen çözülmediğini söyleyen Demir, "Şanlıurfa Cezaevi'nde yaşanan olay Adalet Bakanı'nın ihmali sonucu oluşmuş tablodur. Maalesef Türkiye hapishane devleti haline dönüştü. Tutuklu ve hükümlü sayısının artmasına rağmen cezaevlerinde yenileme yapılmadı. Bugün Suriye'den gelenler için binlerce kişilik çadır kentler kuran ülkemizde maalesef 6 kişilik olması gereken koğuşlarda 18-20 kişi kalmaktadır. Burada yaşanan insani olmayan koşullar bu sonuçlara yol açmıştır" diye konuştu.

    Tutuklu yakınları için kurban kesti

    Yaşanan olayların ardından Batman'dan kente gelen Halis İlgi adlı vatandaş, cezaevinde 3 kadın yakınının kaldığını söyledi. Batman'dan ailesi ile Şanlıurfa'ya gelen Halis İlgi, yangın sonrası büyük endişe yaşadıklarını ve yakınlarının hayatta kaldığını öğrenince kurban kesmeye karar verdiklerini söyledi. Halis İlgi ve yakınları daha sonra yanlarında getirdikleri koyunu dualar eşliğinde kesti.

    Yanarak ölen tutuklunun kardeşi yetkililere sitem etti

    Cezaevinde çıkan olaylarda yanarak yaşamını yitiren tutuklulardan 23 yaşındaki Mustafa Kemal Kılıç'ın ağabeyi Mehmet Kılıç yetkililere sitem etti. Cezaevinde bulunan bir diğer kardeşi ile görüşmeye geldiğini ancak kendisine ayrıcalık tanınmadığını ileri süren Mehmet Kılıç, "Kardeşim 3 hafta önce cezaevine girdi, daha mahkemeye bile çıkmadı. Ancak çıkan yangında yaşamını yitirdi. Gaziantep'te cenazesini almaya gittik ama alamadık. Şimdi diğer kardeşimle görüşmek istiyorum ama görüşemiyorum. Kardeşim öldüğünden bu yana bir tane yetkili gelip başsağlığı dilemedi, acımızı paylaşmadı" diye tepki gösterdi.

    Siyasi tutuklu ve hükümlüler sloganlar atıyor

    Çevresinde bekleyenlerin içeri girebilmek için mücadele ettiği cezaevinin içerisinde kalan siyasi tutuklu ve hükümlülerin ise slogan attığı duyuluyor. Cezaevinin arka kısmındaki koğuşlarda kalan siyasi tutukluların koğuş kapılarına vurup, ıslık çaldıkları ve zaman zaman slogan attıkları duyuldu. Sloganları duyan tutuklu ve hükümlü yakınları yaşananları isyan olarak yorumlayıp, cezaevi koşullarına tepki gösterdi.

    Başsavcı soruşturmasını sürdürüyor

    Yangın sonucu 13 kişinin öldüğü cezaevinde Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca adli, Adalet Bakanlığı'nca da idari soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında, cezaevinde jandarma ve polis ekipleri Olay Yeri İnceleme ekipleri incelemesini sürdürüyor. Konuya ilişkin başlatılan adli soruşturmayı ise Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın bizzat kendisi yürütüyor. Sabah saatlerinde içeriye giren Başsavcı Yalçın'ın, cezaevi personelleri ile olaydan yaralı olarak kurtulan tutuklu ve hükümlüler ile tek tek görüşmeler yaptığı öğrenildi.

    Olaylar sırasında yaralanan 4 kişi hastanede tedavilerinin ardından yeniden cezaevine götürüldü. Bu tutuklu ve hükümlülerin tedavilerine cezaevi revirinde devam edilirken, 1 yaralı tutuklunun tedavisine ise Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde devam ediliyor.

    Cenazeler ailelere teslim edildi

    Şanlıurfa Cezaevi'nde çıkan yangında yaşamlarını yitiren 13 mahkumun cenazeleri DNA testlerinin İstanbul'dan gelmesinin ardından kimlik tespitleri yapılarak ailelerine teslim edildi.

    Cenazeler Gaziantep Otopsi Merkezi'nden alınarak Şanlıurfa'ya gönderildi. Ölen mahkumların yakınlarına bilgi veren Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker, "Devlet bu iş için seferber oldu. Sayın Bakınımızın talimatıyla adli tıp çalışanlarının hepsi orada hazırdı. Sabaha kadar çalışılarak kimliklendirmeler yapıldı. Biz söylediğimiz süreden önce bunu yapacağız dedik ve bitirdik. En güvenilir, en sağlıklı ve mantıklı şekilde herkesin kimlikleri DNA yoluyla yüzde 100 belirlendi. Sizlerin de başı sağolsun. Burada Emniyet Müdürlüğü de seferber oldu. Sözümüz yerine geldi. Herkesin başı sağolsun" dedi.Çevik kuvvet ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi alırken, mahkum yakınları, kendilerine tahsis edilen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne ait cenaze nakil araçlarıyla cenazelerini alarak Şanlıurfa'ya götürdü.
     


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow