hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cezaevinde bir kitaba imha, diğerine yasak kararı

    Cezaevinde bir kitaba imha, diğerine yasak kararı
    expand

    Bir kitap çalışmasına imha edilme kararı verildi, yeni çalışmaya da el konuldu. Sincan F Tipi Hapishanesi'nde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını çeken Halil Gündoğan'ın "Metris'ten Munzur'a Bir Firarinin Öyküsü" adlı kitabının ikinci cildi hakkında mahkeme imha kararı verirken, cezaevinde yazdığı "Türkiye ve Sosyalist Devrim Gerçekliği" adlı son kitap çalışmasına da el konuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TİKKO davasından hükümlü Halil Gündoğan'ın 2005 yılında cezaevinde yazdığı "Metris'ten Munzur'a / Bir Firarinin Öyküsü" başlıklı kitabının ikinci cildine Cezaevi Disiplin Kurulu'nca el konulup, "imha edilmesine" karar verildi.

    Mahkeme de bu kararı onayladı, Gündoğan'ın avukatı ise davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürdü.

    Kitapla ilgili bu imha kararının tartışması ve dava süreci sürerken, Halil Gündoğan'ın son kitap çalışması olan "Türkiye ve Sosyalist Devrim Gerçekliği" isimli kitap taslağına da cezaevi idaresi tarafından el konuldu.

    "Süreli ve süresiz yayın değil"

    Cezaevinde bulunan Halil Gündoğan, "Türkiye ve Sosyalist Devrim Gerçekliği" isimli yeni bir kitap yazarak, dışarda bulunan yakınlarına çoğaltmaları için gönderdi.

    Ancak dışarda kopyası alınıp, Gündoğan'a gönderilen kitap "fotokopisi", cezaevi yönetimi tarafından kendisine verilmedi.

    Cezaevi yönetimine iki kez dilekçe ile başvuran Halil Gündoğan'a yazı için önce "inceleniyor" yanıtı verildi; daha sonra ise kitap fotokopi dosyasının verilmeyeceğine dair "Eğitim Kurulu"nun kararı tebliğ edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gerekçede ise "Adı geçen yayın hakkında Tüzük'ün 43-1 bendi gereğince yapılan incelemede belirtilen dokümanın süreli ve süresiz yayın olarak değerlendirilememekte olup..."  "Yukarıda belirtildiği şekilde fotokopi şeklinde gönderilen dokümanların süreli ve süresiz yayın olarak değerlendirilemeyeceğinden bahsi geçen hükümlüye verilmemesine , (...) oy birliğiyle karar verilmiştir" denildi.

    "Kendi çalışmam"

    İnfaz hakimliğine başvurmaya hazırlanan Halil Gündoğan ise bu duruma tepki göstererek, "Her şeyden önce söz konusu yazı dışarıdan gelen "süreli süresiz yayın" değil, benim kendi çalışmamdır. Üstelik bu tür yazıların fotokopisini ailelerimiz aracılığıyla yaptırabileceğimize dair İnfaz Hakimliği kararı var.  Öte yandan kitap çalışmamın redaksiyonu yapabilmem için yasal her hangi bir engel yokken Hapishane İdaresi'nin bu yönlü kararı ve el koyma tutumu tamamen keyfi ve anti demokratiktir" açıklamasında bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow