Çevreciler çipura ölümleri için eylemde
Muğla'nın Milas ilçesinde, iki hafta önce başlayan çipura ölümlerinin aşırı kirlilikten kaynaklandığını ileri süren çevreciler, tepkilerini Güllük Limanı'nda eylem yaparak gösterdi.
Güllük Körfezi'nde yer alan balık çiftliklerindeki çipura ölümleri üzerine Milas, Bodrum, Muğla, Marmaris ve İzmirli çevreciler bugün öğle saatlerinde Güllük Limanı'nda toplanarak eylem yaptı.
Bodrum Yurttaş İnsiyatifi tarafından düzenlenen eyleme, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Türkiye Yeşiller Partisi ve TEMA Gönüllüleri ile yaklaşık 100 çevreci destek verdi.
'Balığın Ahını Alma, Gerçekleri Karartma', 'Denizlerimizi Aşırı Kirleten Balık Çiftliklerine Hayır' yazılı dev pankartlar açan grup, 'Ankara Ankara Duy Sesimizi, Çipura Ölümlerini' sloganları atıp, ıslık ve alkışlarla tepkilerini dile getirdi.
Grup sözcüsü Ayhan Karahan, 12 yıl önce, böyle bir felaketin geleceğini yazılı açıklama ile tüm Türkiye'ye duyurduklarını belirterek, "12 yıl sonra tekrar burada, aynı yerde, aynı konu ile ilgili açıklama yapmanın utancını yaşıyoruz" dedi.
"İnsan ölümleri riski var"
Toplu balık ölümlerinin yaşanacağına dair uyarıda bulunduklarını hatırlatan Karahan, gerçeklerin görmezden gelinmesi durumunda insan ölümlerinin yaşanma riskininin de doğacağını söyledi.
Karahan, Vali Yiğenoğlu'nu da balık ölümlerinin yaşandığı yerde yerli ve yabancı turistleri denize girmeye teşvik ettiği gerekçesiyle ağır bir dille eleştirdi.
Karahan, toplu balık ölümlerinin daha önce de yaşandığını, ancak gizlendiğini iddia ederek, "Artık facia ve kabus gizlenemez boyuta geldi. Alışageldiğimiz resmi yalan mekanizması, halkı balık ölümlerine ilişkin akıl tutulmasına zorluyor" dedi.
Ayhan Karahan, balık çiftliklerinin açıklara taşınmak istenmesinin de çözüm olmayacağına değinerek, yanlış hesabın Güllük Körfezi'nden geri döneceğini savundu.
Gelinen sonucun tek nedeninin "Düşük maliyetle, yüksek kar elde etme" ilkelliğinden kaynaklandığını öne süren Karahan, "Niçin bu alanda faaliyet gösteren yabancı yatırımcılar, denizlerimize akmaktadırlar? Çünkü, kendi ülkelerindeki üretim maliyetlerinin dörtte birine, bizim denizlerimizde aynı üretimi yapabilmektedirler" dedi.
"Yaşanan toplu balık ölümleriyle, 'Kral çıplak' denilecek noktaya gelindiğini belirten Karahan, hukuksal girişimlerde bulunmanın ilk adımlarını attıklarını da söyledi.
Balık çiflikleri dertli
Çevrecileri, alkışlarla protesto ederek gönderen balık çiftliği sahipleri ve çalışanları ise Belediye Çay Bahçesi'nde bir basın toplantısı yaptı.
Grup adına açıklama yapan Seçkin Balıkçılık ve Su Ürünleri'nin yöneticisi Sami Kont, Güllük Körfezi'nde hem balıkçılık, hem de turizmin yapılabileceğini kaydetti.
Yıllar önce buraya taşının diye üreticiye yer gösteren bakanlığın iki yıldır hem ÇED raporlarını vermediğini hem de yeni yerleri göstermediğini ifade eden Kont, "Bizler de taşınmak istiyoruz. Ancak Çevre ve Orman Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı arasındaki bürokrasiyi aşamadık. Bürokrasi, üreticiyi perişan etti.
Gerekli izinleri versinler, hemen taşınalım. Bugün itibariyle çipura ölümleri 1 milyon 750 bini aştı. Balıkların ölmesini, milli servetin heba olmasını istemiyoruz" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Özel kurumda otizmli çocuğa şiddet iddiası
SON DAKİKA: 22 Kentte Eğitime 'Kar' engeli!
Kar Yağışından Kapadokya Da Nasibini Aldı: Peri Masalı! | En Son Haberler...
SON DAKİKA! İstanbul için 'müsilaj' tehlikesi bir kez daha kapıda mı? Uzman isimden açıklama...
TEM'de hasarlı kazalar nedeniyle trafik durdu