Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: 'İstanbul'a CHP ihanet etti'
Erdoğan'ın İstanbul'la ilgili "Bu şehre ihanet ettik, ben de bundan sorumluyum" sözlerine değinen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "İstanbul'da dört dönem CHP vardı" diyerek ana muhalefet partisini "İstanbul'a ihanetten" sorumlu tuttu. Deprem riskine de değinen Özhaseki, "Böyle bir ortamda eğer deprem bizi hazırlıksız yakalarsa işte o zaman perişan oluruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'daki çarpık yapılaşmayla ilgili "Biz bu şehre ihanet ettik, ben de bundan sorumluyum" şeklindeki sözlerini değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, CHP'yi hedef aldı: "İstanbul'da dört dönem CHP vardı. Cumhurbaşkanımız belediye başkanı olana kadar 1 milyon 350 bin gecekondu yaptırmışsanız bu, bir sorun demektir. Haliç'in çamur deryası olduğu, yaşanamaz halde olduğu hepimiz biliyoruz. Bu şehre ihanet değil midir? Susuz şehirler, çöp dağları, çöplerin patlaması, 40 kişinin çöplerin patlaması sonucu ölmesi hususunda ana muhalefet kendisini bir sorguya almaz mı? Bunlar şehre ihanet değil mi? Bunlar hepsi şehre ihanet."
Erdoğan: 'Biz bu şehre ihanet ettik ben de bundan sorumluyum'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce, Sur Yapı'ya yaptırılan Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi Kepez-Santral mahallelerini kapsayan proje hakkında bilgi aldı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer'in de katıldığı bilgilendirme toplantısında Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas ve diğer şirket yetkilileri, projenin geldiği aşama hakkında sunum yaptı. Sunumun ardından alanda inceleme yapan Bakan Özhaseki, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özhaseki, büyükşehir belediyesinin yaptığı kentsel dönüşümün çok güzel bir örnek olduğunu söyledi.
Edirne'deki kentsel dönüşüm kararı ev fiyatlarını uçurdu
'Yanlış gördüğüm uygulama yok'
Bakanlık olarak biçim vermeye çalıştıkları kentsel dönüşüm projeleri içinde, bu projede yanlış bir uygulama olmadığını söyleyen Bakan Özhaseki, "Doğru uygulama ile yola çıkan bir proje ile baş başayız. Bizim en büyük şikayetimiz, herhangi bir altyapıya başlamadan, üzerinde sadece müteahhitlik hizmetleri olarak görülen, kabaca yoğunluk artışı verilen şehirlerin yeniden başka bir sıkıntı ile karşı karşıya bırakılmasıdır. Burada vatandaş yerinde, yeniden ev sahibi oluyor. Alan bazlı hesaplandığı için de sosyal donatı bazında mükemmel şekilde hesaplanmış oluyor. Yanlış gördüğüm bir uygulama yok. Olsaydı arkadaşlarımızı uyarmakta geri kalmazdım" dedi.
DASK'ta biriken para için kenstel dönüşüm hamlesi
'550 bin riskli yapı yıkıldı'
Kentsel dönüşüm alanında, 2012 yılına kadar ciddi bir yasa olmadığını belirten Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarı üzerine yasanın çıktığını söyledi. Yasanın üzerinden 5 yıl geçtiğini kaydeden Bakan Özhaseki, "Gerek riskli yapı gerekse riskli alan olarak toplam 1 milyon 100 bin civarında bağımsız birim buluyordu. Uygulamasına geçildiğinde, yüzde 50 oranında başarı var. Riskli alan, riskli yapı ilan etmişiz; ama yıkamamış tamamını. Yıkılabilen sayı da 550 bin civarında. Yani 5 yıl içinde Türkiye'de bizim yıkabildiğimiz bağımsız birim sayısı, 100 bin civarında gidiyor. Yeterli mi? Değil" diye konuştu.
Küçük Armutlu'da kentsel dönüşüm tepkisi
'Deprem hazırlıksız yakalarsa perişan oluruz'
Türkiye'nin birinci ve ikinci derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Özhaseki, ülkenin yüzde 66'sının bu bölgelerde bulunduğunu, nüfusun da yüzde 71'inin buralarda yaşadığını aktardı. Özhaseki, şunları söyledi: "Böyle bir ortamda eğer hazırlık yapmazsak Allah korusun, deprem, bizi hazırlıksız yakalarsa işte o zaman perişan oluruz. Yeni bir yasa hazırlığı var. Bu yasa hazırlığı, Bakanlar Kurulu'na sunuldu. Başbakan ve Cumhurbaşkanı'mıza arz edildi. Çok daha çabuk şekilde dönüşümü sağlayacak tedbirler alındı. Bu işin yapılmasında avantajlar var. Hedef koyduğumuz yılda, 500 bin civarında bağımsız birimin dönüşümü için her türlü adım atıldı."
Bakan Mehmet Özhaseki'den deprem açıklaması: İstanbul'da 600 bin riskli birim var
Erdoğan'ın İstanbul'da yapılaşma eleştirisini CHP'ye yöneltti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İstanbul'daki yapılaşmayla ilgili eleştirilerine de değinen Özhaseki, "Cumhurbaşkanımız ne düşünüyorsa bunu net söyleyen, gerekirse kendini eleştirebilen, doğru sözlü bir devlet adamı. Keşke onun bu sözleri üzerine başta ana muhalefet bir ders alsalar da arada doğru söylemeyi kendilerine bir şiar edinseler. Durmadan çarpıtarak, demagoji yaparak, siyaset yapmanın bir sonu yok" ifadelerini kullandı.
Bakan Özhaseki: Rekor sayıda konut yenileyeceğiz
'Bunda CHP'nin hiç suçu yok mu?'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eleştirisinin baştan sona silüet konusunda olduğunu söyleyen Bakan Özhaseki, şöyle konuştu: "Şehirlere ihanet' deyince sadece aklınıza silüet mi geliyor? İstanbul'da dört dönem CHP vardı. 1950'lerin civarında, sadece 50 bin olan gecekondu sayısı 1994 geldiğinde 640 bin gecekondu, 700 bin civarında kaçak yapı ile sayı 1 milyon 350 bine çıkmış. Bunda, CHP'nin hiç suçu yok mu? CHP, önce kendine bakıp, bunu söyleyebilmeli. Cumhurbaşkanı'mızın belediye başkanı olana kadar 1 milyon 350 bin gecekondu yaptırmışsanız bu, bir sorun demektir. Haliç'in çamur deryası olduğu, yaşanamaz halde olduğu hepimiz biliyoruz. Bu şehre ihanet değil midir? Susuz şehirler, çöp dağları, çöplerin patlaması, 40 kişinin çöplerin patlaması sonucu ölmesi hususunda ana muhalefet kendisini bir sorguya almaz mı? Bunlar şehre ihanet değil mi?"
Aziz Kocaoğlu'dan kentsel dönüşüm yasasına tepki
'Şehre siz ihanet ettiniz'
Silüet ile ilgili herkesin bir rahatsızlığı olduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: "Bunu da çok net olarak Cumhurbaşkanımız ifade etti. Asıl bizim çabaladığımız konular var ya depreme hazırlık yapalım, diye konular var ya bunun için. Yani deprem gelmeden hazırlık yapalım, o sağlıksız yapılardaki bir an önce vatandaşımızı buradan kurtarıp, yeni yapılara çıkaralım. Bunun için ne lazımsa bütün fedakarlığı yapalım, diye çabaladığımız konular, asıl ana muhalefetin kendini eleştirmesi gereken konular. Bunlar, hepsi şehre ihanet. Şehirlerde ortak bir sorumluluk var. Bu şehirler binlerce yıllık şehirler, geçmişten gelen bazı sorunlar olduğu gibi bundan sonra da olacaktır. Bunu demagojik olarak kullanıp, 'Vay şehre siz ihanet ettiniz' demek hiç kimseye yakışmıyor."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika! Beşar Esad'ın Suriye'den Kaçışı: Gizemli Süreç ve Perde Arkası
KABİNE TOPLANTISI 23 ARALIK 2024 GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, saat kaçta? Asgari ücret, memur ve emekli zammı...
Kredi kartı kullananlar dikkat! Bu şifreleri kullanmayınız! Yasaklandı!
Karabük'te kartpostallık görüntü! Sarıçiçek Yaylası beyaza büründü
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı